Tito Álvarez, ηγέτης των οδηγών ταξί στη Βαρκελώνη: «Το γνωρίζαμε, αλλά τώρα είναι σαφές ότι η Uber είναι ένας οργανισμός-μαφία»

Ο Álvarez κατηγορεί την εταιρεία ότι χρησιμοποιεί «στρατηγικές εκφοβισμού» και απαιτεί από τις υπηρεσίες ανταγωνισμού να σταματήσουν να υποστηρίζουν την αμερικάνικη πολυεθνική.

«Έχω βρεθεί στο μπουντρούμι 14 φορές, από το 2014 μέχρι σήμερα, πάντα λόγω των οδηγών uber και Cabify. Με καταγγέλλουν  υποστηρίζοντας ότι είμαι αυτός που έσπασε το αυτοκίνητό τους ή τους απείλησε. Μου έστειλαν ανώνυμες επιστολές στο σπίτι λέγοντας ότι ήξεραν σε ποιο σχολείο πηγαίνει ο γιος μου, έπρεπε να αλλάξω διαμέρισμα και τα πάντα εξαιτίας αυτών των εταιριών  για τις οποίες γνωρίζαμε από τότε ότι δρούσαν με τακτικές μαφίας και τώρα πια έχει επαληθευτεί». Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Tito Álvarez, εκπροσώπου της Elite Taxi και ηγέτη των οδηγών ταξί στη Βαρκελώνη, μετά τη δημοσίευση στην EL PAÍS των μυστικών εγγράφων για την Uber.

\"\"

Η αμερικανική εταιρεία κατάφερε να διεισδύσει στις κύριες αγορές παγκοσμίως με μια πολιτική «τετελεσμένων γεγονότων», η οποία της επέτρεψε να λειτουργεί παράνομα και να αντιμετωπίζει τις αρχές, τις οποίες αργότερα προσπάθησε να πιέσει για να επιτύχει διακανονισμούς ευνοϊκούς για τη δραστηριότητά της. Αυτό είναι σαφές από τα περισσότερα από τα 124.000 έγγραφα της Uber Files, που έχει στην  διάθεσή της η  Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων  με την οποία έχουν συνεργαστεί η EL PAÍS και η La Sexta στην Ισπανία.

«Επιβεβαιώνει επιτέλους αυτό που λέμε εδώ και πολύ καιρό. Μας κατασκόπευσαν, μας παρακολούθησαν, μας χειραγώγησαν και χρησιμοποιώντας στρατηγικές εκφοβισμού μας οδήγησαν σε βίαιες διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Κάτι αντίστοιχο εφαρμόστηκε από τους Ναζί. Η Uber υιοθέτησε το δόγμα του σοκ: φτάνεις, επιτίθεσαι με σκληρότητα, δημιουργείς μια σύγκρουση στην οποία πιάνεις τους πάντες απροετοίμαστους και, εκμεταλλεύεσαι αυτό το χρονικό διάστημα για να προσπαθήσεις να μείνεις μέσα στην αγορά, καταγγέλλει ο Álvarez.

Όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα, οι διευθυντές της αμερικανικής εταιρείας εκμεταλλεύτηκαν τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν οδηγοί ταξί εναντίον του στόλου της Uber για να αποκομίσουν πολιτικό κέρδος.

\"\"

Ο ηγέτης των οδηγών ταξί της Βαρκελώνης προειδοποιεί ότι τώρα η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο οργανισμών όπως η Καταλανική Αρχή Ανταγωνισμού (ACCO) και η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC). «Έχουν ανοιχτούς φακέλους εναντίον μας [οδηγούς ταξί] στους παραπάνω οργανισμούς που κατατέθηκαν από την Uber. Αυτοί οι φάκελοι πρέπει να κλείσουν και η πρόεδρος του CNMC [Cani Fernández Vicién] πρέπει να παραιτηθεί επειδή είναι η ένοπλη πτέρυγα της Uber εντός των θεσμικών οργάνων.». Η Uber είναι μια εταιρεία με αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές, ενεργεί με ένα αλγοριθμικό καρτέλ το οποίο έχουμε ήδη καταγγείλει ενώπιον αυτών των φορέων, οι οποίοι όμως δεν έχουν ακόμα αποφανθεί», καταγγέλλει ο Álvarez.

Ο Álvarez είναι πεπεισμένος ότι η Uber – αλλά και άλλες πλατφόρμες όπως η Cabify – χρησιμοποίησαν τους δικούς τους οδηγούς για να προκαλέσουν τους οδηγούς ταξί. «Το 2014, οι οδηγοί της Uber εμφανίστηκαν στη μέση των κινητοποιήσεών μας. Τώρα επιβεβαιώθηκε ότι αυτό συνέβη με σκοπό να προκαλέσουν», κατέληξε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...