Ρώμη: Tα ταξί δεν θα σταθμεύουν στις πιάτσες του αεροδρομίου Φιουμιτσίνο για περισσότερο από 5 λεπτά, προκειμένου να μην κάνουν επιλογή πελατών

Στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε νέα μέτρα για την προστασία των τουριστών, καθώς πολλοί χρήστες, ιδίως το τελευταίο διάστημα, καταγγέλλουν ότι ορισμένοι οδηγοί ταξί αρνούνται να τους επιβιβάσουν αν η διαδρομή είναι μικρή, αναγκάζοντάς τους να περιμένουν άλλο ταξί.

Ο περιφερειακός νόμος είναι σαφής σε αυτό το σημείο: «Η υπηρεσία ταξί απευθύνεται σε μια αδιαφοροποίητη ομάδα χρηστών. Ως εκ τούτου, ένας οδηγός δεν μπορεί ποτέ να αρνηθεί τη μεταφορά ενός πελάτη, εκτός αν ο πελάτης ζητήσει να μεταφερθεί εκτός των ορίων της πόλης. Όσοι παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα κινδυνεύουν με αναστολή της άδειάς τους για διάστημα 30 ημερών».

Επειδή όμως η σύλληψη των παραβατών επ’ αυτοφώρω είναι περίπλοκη, η Αρχή, με την έκδοση ειδικού διατάγματος και τη χρήση της τεχνολογίας, βρήκε ένα παραθυράκι για να λύσει το πρόβλημα.

Το διάταγμα αναφέρει: «Το ταξί δεν μπορεί να παραμείνει εντός των χώρων στάθμευσης του τερματικού σταθμού πέραν του μέγιστου χρόνου των πέντε λεπτών, ο οποίος μετρά από την έξοδο του δέκατου αυτοκινήτου που έχει καταγραφεί μετά την είσοδό του. Η μη συμμόρφωση με τις διατάξεις της πρώτης πρότασης της παρούσας παραγράφου θα έχει ως αποτέλεσμα το σύστημα διαχείρισης να μπλοκάρει τη δυνατότητα χορήγησης αριθμού διαδρομής για 5 ημέρες, αρχής γενομένης από τη στιγμή της αυτόματης διαπίστωσής του».

Όπως αναφέρθηκε, στην πιάτσα ταξί στο Φιουμιτσίνο, ορισμένοι οδηγοί ταξί αρνούνται τη διαδρομή όταν μαθαίνουν τον προορισμό, αναγκάζοντας τους επιβάτες να ζητούν να επιβιβαστούν στο επόμενο αυτοκίνητο στη σειρά. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, τα ταξί δεν θα επιτρέπεται να παραμένουν στις θέσεις στάθμευσης του τερματικού σταθμού για περισσότερο από πέντε λεπτά σε σχέση με το χρόνο που μεσολάβησε μεταξύ της άφιξής τους στην πιάτσα και της άφιξης των δέκα συναδέλφων τους που ήταν μπροστά τους στην ουρά και επιβίβασαν αμέσως. Όλη η χρονομέτρηση καταγράφεται από τις κάμερες στην είσοδο των λωρίδων στάθμευσης. Όποιος διαπιστωθεί ότι παραβίασε αυτόν τον κανόνα -εκτός της παραπομπής του στην πειθαρχική επιτροπή του δήμου της Ρώμης- δεν θα μπορεί να εισέλθει ή να επιβιβάζει πελάτες στο Φιουμιτσίνο για πέντε ημέρες.

Το μέτρο είναι ευπρόσδεκτο τόσο από τα ενώσεις ταξί όσο και από την Adr, την εταιρεία διαχείρισης του κύριου αεροδρομίου της Ρώμης. Κι αυτό γιατί τα δρομολόγια μεταξύ Ρώμης και Φιουμιτσίνο (και αντίστροφα) είναι από τα πιο προσοδοφόρα για τους οδηγούς ταξί. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται μέσω αυτοκινητόδρομου και υπάρχει μεγάλη ζήτηση της υπηρεσίας από και προς το αεροδρόμιο της Ρώμης, ένα ταξί μπορεί να κερδίσει έως και 100 ευρώ σε λιγότερο από μία ώρα με δύο δρομολόγια, εφόσον ξεκινούν ή καταλήγουν εντός των Αυρηλιανών Τειχών. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το κέρδος είναι υψηλότερο.

Εδώ και μήνες, η Adr και οι δήμοι της Ρώμης και του Φιουμιτσίνο έχουν θέσει σε εφαρμογή μια σειρά μέτρων για την εξάλειψη της παρουσίας μη εξουσιοδοτημένων οδηγών και της απάτης, ιδίως σε βάρος των τουριστών. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2022, η λωρίδα της πιάτσας των ταξί θωρακίστηκε κυριολεκτικά -με γυάλινο φράγμα και υπαλλήλους φύλαξης- για να αποτραπεί η προσέγγιση πελατών από μη εξουσιοδοτημένους οδηγούς, ενώ αυξήθηκαν και οι έλεγχοι από την αστυνομία, τους καραμπινιέρους και την τροχαία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *