Παρίσι: Περίπλοκη η διαδικασία (ενδεχόμενης) αποζημίωσης των οδηγών ταξί για τους πεσμένους τζίρους των Ολυμπιακών Αγώνων

Στην Ιλ-ντε-Φρανς, το κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, αν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν τελειώσει, τα ταξί και οι επαγγελματικές οργανώσεις τους παραμένουν σε εγρήγορση για τις ιδιαίτερες συνθήκες αυτής της καλοκαιρινής περιόδου του 2024. Η έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι προγραμματισμένη για σήμερα, 22 Αυγούστου, οι οδηγοί όμως ανησυχούν για τους πεσμένους τζίρους τους κατά την περίοδο αυτή.

Μετά από αίτημα που υπέβαλε στις 31 Ιουλίου η διεπαγγελματική ένωση των επαγγελματικών οργανώσεων ταξί FNAT, FNDT, FNTI, UNT και UNIT, ο υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ οργάνωσε τηλεδιάσκεψη. Λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα του κλάδου για αποζημιώσεις λόγω του πεσμένου τζίρου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ο υπουργός ζήτησε από την επιτροπή αποζημιώσεων να οργανώσει μια διαβούλευση «το συντομότερο δυνατόν» με τις επαγγελματικές οργανώσεις ταξί. Φαίνεται πως οι οδηγοί ταξί θα μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση, η αιτιολόγηση της πτώσης του κύκλου εργασιών τους μπορεί, ωστόσο, να είναι περίπλοκη.

Αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις των οδηγών ταξί, αλλά και πολλών εστιατόρων και ξενοδόχων, σχετικά με τις οικονομικές συνέπειες των μέτρων ασφαλείας και των περιορισμών της κυκλοφορίας που επιβλήθηκαν για τη διοργάνωση των Αγώνων, η κυβέρνηση έχει συστήσει εθνική επιτροπή για τη διερεύνηση των αξιώσεων αποζημίωσης από τους επαγγελματίες που θεωρούν ότι υφίστανται οικονομικές συνέπειες από τα μέτρα αυτά. Θα εξεταστούν διάφορα κριτήρια για να δικαιούται κανείς αυτή την αποζημίωση, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών:

«Το μέτρο που μπορεί να δημιούργησε τη ζημία πρέπει να έχει ληφθεί από το κράτος και για λογαριασμό του και όχι, για παράδειγμα, από τον Δήμο του Παρισιού ή την Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων. Η ζημία πρέπει να προκύπτει άμεσα από το μέτρο (απαγόρευση ή περιορισμός της πρόσβασης, της μετακίνησης, κ.λπ.). Η ζημία πρέπει να αποδεικνύεται και να μην αντιστοιχεί μόνο σε ένα αναμενόμενο κέρδος που δεν θα πραγματοποιηθεί ή σε μια μεταβατική ζημία που θα αντισταθμιστεί, για παράδειγμα, τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες από τις οικονομικές επιπτώσεις των Αγώνων και την ανανεωμένη ελκυστικότητα των ολυμπιακών χώρων, γι’ αυτό οι αιτήσεις αποζημίωσης θα κατατίθενται ηλεκτρονικά από τις αρχές του 2025 με βάση τους λογαριασμούς του 2024 που θα δείχνουν τη ζημία σε ετήσια βάση. Η ζημία πρέπει να είναι ειδική: δεν αφορά ένα ολόκληρο επάγγελμα γενικά, αλλά πρέπει να έχει επηρεάσει άμεσα τον επαγγελματία που ζητά αποζημίωση. Τέλος, η ζημία πρέπει να είναι ιδιαίτερα σοβαρή: η μείωση του κύκλου εργασιών πρέπει να υπερβαίνει αυτό που κάθε χρήστης υφίσταται ως περιορισμό λόγω του γενικού συμφέροντος του μέτρου που έλαβε το κράτος».

Με βάση τη λογιστική χρήση 2024 των εταιρειών, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά από τις αρχές του 2025 και δεν υπάρχει προσωρινή αποζημίωση. Ήδη, η ανακοίνωση για την κατάθεση του αιτήματος αποζημίωσης με τα συνοδευτικά έγγραφα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *