Νάπολη: Πολλοί οι πειρατές οδηγοί – ένας από τους συλληφθέντες ήταν τροχονόμος!

Βοηθός τροχονόμου το πρωί, παράνομος οδηγός ταξί το βράδυ ήταν ένας 56χρονος Ναπολιτάνος, δημόσιος υπάλληλος τoυ Τμήματος Κινητικότητας, επιφορτισμένος με τον έλεγχο των ταξί, ο οποίος συνελήφθη στην περιοχή του λιμανιού την ώρα που διαπληκτιζόταν με έναν Αμερικανό τουρίστα για το κόμιστρο της διαδρομής. Τον έπιασαν οι άνδρες της δημοτικής αστυνομίας στο πλαίσιο των ελέγχων που ενισχύθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στα σημεία όπου αποβιβάζονται οι τουρίστες: λιμάνι, σταθμός και αεροδρόμιο.

Τα μόνιμα κλιμάκια της αστυνομίας έχουν υποχρεώσει πολλούς παράνομους οδηγούς ταξί να απομακρυνθούν από το αεροδρόμιο. Είναι ένα καλό αποτέλεσμα, αλλά κάθε άλλο παρά εξάλειψη του φαινομένου, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση με την άνοδο της τουριστικής κίνησης. Στην πόλη υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου πενήντα πειρατές που παίρνουν καθημερινά τα αυτοκίνητά τους και κυνηγούν τουρίστες και Ναπολιτάνους για να τους μεταφέρουν. Εκτός όμως από τους «επαγγελματίες», υπάρχουν και πολλοί άλλοι «περιστασιακοί» οδηγοί, ο αριθμός των οποίων είναι δύσκολο να υπολογιστεί, οι οποίοι μπαίνουν στα ιδιωτικά τους οχήματα και παριστάνουν τους οδηγούς ταξί για τουριστικές διαδρομές ή νυχτερινούς προορισμούς νυχτερινής διασκέδασης. Συνολικά, μιλάμε για τουλάχιστον διακόσιους «ιδιώτες οδηγούς», όπως συχνά αυτοαποκαλούνται, οι οποίοι, χωρίς κανένα προσόν, εργάζονται ως οδηγοί ταξί.

Η υπόθεση του τροχονόμου «ταξιτζή» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ενός πολύ ευρύτερου φαινομένου, που συχνά καταγγέλλεται ακόμη και από τους ίδιους τους οδηγούς ταξί στις διαβουλεύσεις τους με τη διοίκηση και την αστυνομία. Οι πειρατές είναι πλέον πολλοί. Κι αν παλαιότερα ο αριθμός τους περιοριζόταν σε κάποιους που, πηγαίνοντας στο σπίτι τους, έβγαζαν κάτι παραπάνω προσφέροντας υπηρεσίες μεταφοράς, τα τελευταία χρόνια με την έκρηξη του τουρισμού και της νυχτερινής ζωής το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις. Και σίγουρα δεν μπορεί να ειπωθεί ότι δεν υπάρχουν αστυνομικοί έλεγχοι. Αντιθέτως, η κατάσχεση οχημάτων από τη δημοτική αστυνομία τα τελευταία χρόνια έχει σταματήσει το «έργο» πολλών από αυτούς. Για παράδειγμα, οι δώδεκα περίπου μη εξουσιοδοτημένοι οδηγοί ταξί που κυκλοφορούσαν καθημερινά στο ιστορικό κέντρο της πόλης έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον πενήντα που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στην πόλη.

Και ο αριθμός των «περιστασιακών» οδηγών είναι σχεδόν ανυπολόγιστος. Πρόκειται για άτομα που τον χειμώνα ασκούν τη δραστηριότητά τους κυρίως τη νύχτα, μεταφέροντας νέους από την επαρχία στις περιοχές νυχτερινής διασκέδασης και στη συνέχεια τους μεταφέρουν στο σπίτι τους. Το καλοκαίρι, από την άλλη πλευρά, πολλοί εκμεταλλεύονται τις τουριστικές διαδρομές: Σορέντο, Ποζιτάνο, Πομπηία. Και δεν λείπουν οι περιπτώσεις στις οποίες οι εγκαταστάσεις διαμονής χρησιμοποιούν παράνομους ιδιώτες οδηγούς για να μεταφέρουν τους πελάτες τους από και προς τον κεντρικό σταθμό, το αεροδρόμιο ή το λιμάνι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...