Σαν Φρανσίσκο: Ρομποταξί κόλλησε σε υγρό τσιμέντο, λίγες ημέρες μετά την απόφαση των αρχών που επιτρέπει τη λειτουργία των αυτόνομων οχημάτων

Ένα αυτόνομο όχημα της Cruise (AV) κόλλησε σε υγρό τσιμέντο σε εργοτάξιο του Σαν Φρανσίσκο, λίγες μόλις ημέρες αφότου η Επιτροπή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας επέτρεψε με απόφασή της την κυκλοφορία των αυτόνομων ταξί στην πόλη.

Το περιστατικό καταγράφηκε από έναν κάτοικο της περιοχής και κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια και το μέλλον των επιχειρήσεων αυτόνομων οχημάτων.

Το συμβάν σημειώθηκε σε ένα εργοτάξιο και οι φωτογραφίες που ανέβηκαν στο διαδίκτυο δείχνουν τα μπροστινά ελαστικά ενός αυτοκινήτου Cruise βαθιά βυθισμένα στο σκυρόδεμα.

Εκπρόσωπος της Cruise απάντησε αμέσως στην ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβεβαιώνοντας το περιστατικό. «Ένα από τα αυτόνομα οχήματά μας εισήλθε σε μια περιοχή εργοταξίου και ακινητοποιήθηκε σε υγρό σκυρόδεμα. «Το όχημα αυτό έχει ήδη απομακρυνθεί και βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τον δήμο για το θέμα».

Το περιστατικό πυροδότησε για άλλη μια φορά τη συζήτηση γύρω από την ασφάλεια και την αξιοπιστία των αυτόνομων οχημάτων. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι τέτοια περιστατικά αναδεικνύουν τους κινδύνους που συνδέονται με την αυτόνομη οδήγηση που στηρίζεται αποκλειστικά σε συστήματα ελεγχόμενα από υπολογιστή. Οι υποστηρικτές, από την άλλη πλευρά, διατείνονται πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και μπορούν να χρησιμεύσουν ως ευκαιρία για την περαιτέρω βελτίωση της τεχνολογίας και των πρωτοκόλλων ασφαλείας.

Παρότι η τεχνολογία αυτόνομων οχημάτων συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, περιστατικά όπως αυτό καταδεικνύουν την ανάγκη για υπεύθυνη και προσεκτική υιοθέτησή της. Το περιστατικό με το ρομποταξί της Cruise εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τις ευθύνες που φέρουν οι φορείς εκμετάλλευσης όταν προκύπτουν τέτοια συμβάντα, τα οποία είναι πιθανό να οδηγήσουν σε περαιτέρω συζητήσεις μεταξύ της εταιρείας και των τοπικών αρχών για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών και τη διασφάλιση της ασφαλούς ενσωμάτωσης των αυτόνομων οχημάτων στο αστικό περιβάλλον.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...