Iαπωνία: Toyota, Mazda, Honda, Suzuki και Yamaha ελέγχονται για εσφαλμένα ή παραποιημένα δεδομένα έγκρισης τύπου οχήματος και ασφάλειας

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία βιώνει το δικό της «Dieselgate» – ή μάλλον «Safetygate». Η Toyota, η Mazda, η Honda, η Suzuki και η Yamaha ερευνώνται από το Υπουργείο Μεταφορών της Ιαπωνίας μετά τον συναγερμό που σήμανε από την Toyota: όλες παραδέχθηκαν ότι υπέβαλαν λανθασμένα ή παραποιημένα δεδομένα όταν υπέβαλαν αίτηση για έγκριση τύπου οχήματος, συμπεριλαμβανομένων των δοκιμών ασφαλείας.

Η Toyota και η Mazda αναστέλλουν προς το παρόν τις πωλήσεις αρκετών μοντέλων στην ιαπωνική αγορά, ενώ το υπουργείο διέταξε και τους πέντε κατασκευαστές να διακόψουν τις παραδόσεις των συγκεκριμένων μοντέλων.

Η Toyota, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, ήταν η πρώτη που υποβλήθηκε σε έλεγχο τη Δευτέρα. Ορισμένες από τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν αφορούν δοκιμές ασφάλειας πεζών -όπως η μέτρηση των ζημιών από σύγκρουση στη μία πλευρά του καπό ενός μοντέλου, ενώ η Toyota έπρεπε να το κάνει και στις δύο πλευρές- ή η διεξαγωγή ορισμένων δοκιμών υπό αυστηρότερες συνθήκες από αυτές που όρισε το υπουργείο, οι οποίες όμως δεν πληρούσαν τις κυβερνητικές απαιτήσεις. Μέχρι στιγμής έχει διαπιστωθεί ότι επτά μοντέλα πέρασαν από δοκιμές που διέφεραν από τα κυβερνητικά πρότυπα.

«Τα οχήματα κατασκευάστηκαν και πωλήθηκαν χωρίς να περάσουν από τη σωστή διαδικασία πιστοποίησης», εξήγησε ο πρόεδρος της Toyota, Άκιο Τογιόντα, σε συνέντευξη Τύπου, πριν δηλώσει: «Λυπάμαι ειλικρινά».

Εκτός από τα Corolla Fielder, Axio και Yaris Cross, οι εσωτερικές έρευνες αποκάλυψαν επεμβάσεις στις δοκιμές πρόσκρουσης σε μοντέλα που έχουν καταργηθεί, όπως τα Crown, Isis, Sienta και Lexus RX. Παρά τα ζητήματα αυτά, η Toyota εξήγησε ότι η εσωτερική επαλήθευση επιβεβαίωσε τη συμμόρφωση με όλα τα πρότυπα ασφαλείας, τονίζοντας ότι δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια από τους ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων μοντέλων.

Το ισπανικό περιοδικό Motor Pasión, που δημοσιοποίησε το θέμα, απευθύνθηκε στην Toyota Ισπανίας και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχουν τέτοια μοντέλα στη χώρα, καθώς η έρευνα αφορά τα αυτοκίνητα Yaris Cross που κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία για πώληση σε αγορές εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Toyota λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της το γεγονός ότι προέκυψε ένα τέτοιο περιστατικό και ως απάντηση στην εμφάνιση αυτών των προβλημάτων, θα διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα εντός της εταιρείας, θα διερευνηθούν τα αίτια, θα εφαρμοστούν μέτρα για την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου και θα δημιουργηθεί ένα φόρουμ για την ανάλυση των στοιχείων μόλις η έρευνα ολοκληρωθεί, στα τέλη Ιουνίου», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η αλήθεια είναι ότι οι καιροί δεν είναι καλοί για την Toyota. Η Hino Motors, η οποία κατασκευάζει τα φορτηγά της εταιρείας, τέθηκε υπό έλεγχο το 2022 μετά την παραποίηση των πιστοποιητικών εκπομπών ρύπων. Λίγο αργότερα, η θυγατρική Daihatsu, αναγκάστηκε να αναστείλει τις παγκόσμιες αποστολές οχημάτων, καθώς διαπιστώθηκε ότι παραποιούσε τις δοκιμές ασφάλειας πλευρικής σύγκρουσης από το 1989. Και τον Ιανουάριο η Toyota σταμάτησε τις παγκόσμιες αποστολές 10 μοντέλων, αφού οι κινητήρες που προμηθεύτηκε ήταν ανεπαρκείς στις δοκιμές ισχύος.

Στο πλαίσιο αυτής της πρόσφατης έρευνας, η Mazda αποκάλυψε ότι το λογισμικό του κινητήρα στο MX-5 RF και το Mazda 2 «ξαναγράφτηκε» κατά τη διάρκεια των δοκιμών, ενώ επίσης πραγματοποίησε ακατάλληλες τροποποιήσεις σε οχήματα δοκιμών πρόσκρουσης των καταργημένων Atenza, Mazda 6 και Axela, αν και επιβεβαίωσε ότι τα μοντέλα παραγωγής πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας. Προς το παρόν, η Mazda έχει σταματήσει την παραγωγή των MX-5 RF και Mazda 2.

Η εσωτερική έρευνα της Honda αποκάλυψε αλλοιωμένα αποτελέσματα δοκιμών θορύβου σε 22 οχήματα, ενώ η Suzuki ανακάλυψε αποκλίσεις μεταξύ της εργαστηριακής απόστασης πέδησης και της πραγματικής απόστασης στο μοντέλο Alto.

Οι ιαπωνικές αρχές θα διεξάγουν τώρα επιτόπιες έρευνες στις εγκαταστάσεις των εν λόγω εταιρειών για να επιβεβαιώσουν τη συμμόρφωση των προαναφερθέντων μοντέλων με τις απαιτήσεις. Εν τω μεταξύ, η διακοπή της παραγωγής επηρεάζει περισσότερους από 1.000 προμηθευτές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *