Νέα Υόρκη: Απόσυρση των δύο τελευταίων εμβληματικών ταξί FordCrownVictoria

Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες υπήρχε ένα κίτρινο Ford Crown Victoria που παρείχε υπηρεσίες ταξί σε κάθε γωνιά της Νέας Υόρκης. Ήταν επίσης ένα από τα πιο συνηθισμένα περιπολικά στην πόλη και σήμερα μόνο ένα παραμένει σε υπηρεσία στο αστυνομικό τμήμα της αμερικανικής μητρόπολης. Στις 31 Μαΐου, οι δύο τελευταίες μονάδες του μοντέλου που εξακολουθούσαν να λειτουργούν ως ταξί αποσύρθηκαν.

Το Ford Crown Victoria είναι ένα όχημα που αντιπροσωπεύει τη φθίνουσα πορεία της παραδοσιακής αμερικανικής αυτοκίνησης. Ήταν μια κατασκευή με αμάξωμα πάνω σε πλαίσιο, μια τεχνική που εφαρμόζεται πλέον μόνο στα pickups, ένα «full-size» σεντάν, μια κατηγορία που εξαφανίζεται καθώς αντικαθίσταται από τα SUV. Η Ford κατασκεύασε ένα πλαίσιο ειδικά για τα ταξί της Νέας Υόρκης, με μεγαλύτερο μεταξόνιο και περισσότερο χώρο για τα πίσω καθίσματα, όπως επίσης και μεγαλύτερες πίσω πόρτες.

Η Ford είχε σημαντική παρουσία στον κλάδο των ταξί για χρόνια, ειδικά από τη δεκαετία του 1980 με το LTD Crown Victoria, αλλά με μια νέα γενιά που παρουσιάστηκε το 1993 και θα γινόταν θεσμός στην αμερικανική δημόσια υπηρεσία επιβατικών μεταφορών. Μετά την ξαφνική διακοπή της κυκλοφορίας του Chevrolet Caprice, το 1996, ο κύριος ανταγωνιστής του, το Crown Vic, έγινε το πιο συνηθισμένο ταξί σε όλη τη χώρα.

Μια νέα γενιά εμφανίστηκε το 1998 και είναι αυτή που όλοι έχουν δει σε κάθε εικόνα της Νέας Υόρκης τα τελευταία 25 χρόνια. Το αυτοκίνητο παρέμεινε στην παραγωγή με ελάχιστες αλλαγές μέχρι το 2011 και ήταν το τελευταίο στην ιστορία που είχε στάνταρ κασετόφωνο στον εξοπλισμό του. Οι τελευταίες μονάδες που μπήκαν σε κυκλοφορία κατασκευάστηκαν το 2011. Το ένα άρχισε να λειτουργεί ως ταξί την ίδια χρονιά 2011 και το άλλο το 2013. Ο τυφώνας Σάντι, το 2013, προκάλεσε την οριστική διακοπή της γραμμής παραγωγής του μοντέλου.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του δήμου της Νέας Υόρκης, τα ταξί δεν μπορούν να είναι άνω των επτά ετών, αλλά ένας συνδυασμός περιστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας του 2020, κατάφερε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής αυτών των Ford. Οι δύο μονάδες που επιβίωσαν γράφουν περισσότερα από 1.376.000 χιλιόμετρα στο οδόμετρό τους. Ο οδηγός του ενός ταξί θα συνταξιοδοτηθεί και θα κρατήσει το αυτοκίνητό του, ενώ ο άλλος θέλει να το αντικαταστήσει με ένα Toyota Sienna, αλλά λέει ότι δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την επένδυση.

Όταν τα πρώτα Crown Victoria άρχισαν να κυκλοφορούν, μοιράζονταν τους δρόμους με άλλους «βασιλιάδες» του δρόμου, όπως τα τελευταία Checkers και Chevy Caprices. Για περισσότερα από τριάντα χρόνια αυτά τα γιγαντιαία σεντάν με κινητήρα V8 κυκλοφορούσαν δίπλα σε υβριδικά και ηλεκτρικά ταξί, σε μια πόλη που σχεδιάζει να καταστήσει όλα αυτά τα αυτοκίνητα ηλεκτρικά μέχρι το 2030.

Την 31η Μαΐου και μετά από χρόνια ακούραστης και υποδειγματικής υπηρεσίας, τα δύο εμβληματικά ταξί αποχαιρέτησαν τη Νέα Υόρκη, η οποία δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια χωρίς αυτά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *