Συνέδριο στο Σότσι της Ρωσίας: Τα ταξί έχουν λαμπρό μέλλον

Στο Σότσι της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε, το διήμερο 5-6 Οκτωβρίου, το ετήσιο συνέδριο TAXI-2023, στο οποίο συζητήθηκαν τα προβλήματα του κλάδου των ταξί. Τις εργασίες του συνεδρίου παρακολούθησαν 1.536 άτομα. Κύριος στόχος της εκδήλωσης ήταν ένας ειλικρινής διάλογος όλων των μερών: εταιρείες ταξί, μεταφορείς και υπηρεσιακές δομές. Οι εμπειρογνώμονες συζήτησαν πώς η ψήφιση του νόμου για τα ταξί επηρέασε τον τομέα στο σύνολό του.

\"\"

Σύμφωνα με τις Αρχές, η εφαρμογή του νέου νόμου για τα ταξί προχωρά εντατικά, αλλά τα προβλήματα υποδομής εμποδίζουν τη νομιμοποίηση των αυτοαπασχολούμενων του κλάδου. «Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες περιφερειακές πράξεις σε 23 ρωσικές περιφέρειες. Στο 63% των περιφερειών τα έγγραφα ολοκληρώνονται, ενώ στο 14% δεν έχουν εκδοθεί καθόλου», ανέφερε στην έκθεσή του ο Βλαντιμίρ Λουγκοβένκο, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Κρατικής Πολιτικής στον τομέα των επιβατικών μεταφορών του ρωσικού Υπουργείου Μεταφορών.

\"\"

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο επισήμαναν τα ακόλουθα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος των ταξί:

– Σχεδόν πλήρης απουσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι ιδιοκτήτες ταξί είναι έτοιμοι να στραφούν σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά υπό ειδικές συνθήκες, λόγω των περιορισμών στην ανάπτυξη του τομέα αυτού.

– Εμπόδια στη νομιμοποίηση των αυτοαπασχολούμενων και έλλειψη οδηγών. Σύμφωνα με τον νομοθέτη, η νομιμοποίηση των αυτοαπασχολούμενων οδηγών θα πρέπει να καταστήσει τις μεταφορές ασφαλέστερες. Όμως τώρα οι αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδεια μεταφοράς επιβατών λόγω έλλειψης ειδικής ηλεκτρονικής υπογραφής. Ο Σεργκέι Σολόβιεφ, αναπληρωτής διευθυντής του ομοσπονδιακού κρατικού δημοσιονομικού οργάνου SIC του υπουργείου Μεταφορών της Ρωσίας, παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την αύξηση του αριθμού του προσωπικού των ταξί: Σύμφωνα με αυτά, τον πρώτο μήνα, περισσότερα από 15.6000 οχήματα και 1.300 μεταφορείς καταχωρήθηκαν στο μητρώο. Η δυναμική είναι μεγάλη, αν και περίπου 40 περιφέρειες μόλις ξεκίνησαν αυτό το έργο. Περισσότεροι από 600 αυτοαπασχολούμενοι οδηγοί ταξί εμφανίστηκαν στο μητρώο μέσα σε ένα μήνα. «Αναμένουμε ότι σε έξι μήνες ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Σολόβιεφ.

– Αύξηση των τιμών των ταξί. Σύμφωνα με έρευνα του Δημόσιου Συμβουλίου για την Ανάπτυξη των Ταξί, το 2023 οι επιβάτες είναι περισσότερο δυσαρεστημένοι με το κόστος των διαδρομών, ανεβάζοντας αυτή την παράμετρο στην πρώτη -από την τρίτη- θέση της λίστας των παραπόνων τους. Οι ειδικοί ανέφεραν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα με τα ασφαλιστικά συμβόλαια, την οργάνωση των εξ αποστάσεως ιατρικών εξετάσεων των οδηγών ταξί και τις διοικητικές αλλαγές στους τεχνικούς ελέγχους των οχημάτων.

\"\"

Η ανοιχτή συζήτηση έλυσε ορισμένες απορίες και παρανοήσεις μεταξύ των υπηρεσιών παραγγελίας ταξί και των μεταφορέων:

  • Kατ’ αρχάς, αποφασίστηκε η πρόληψη της έλλειψης προσωπικού και η νομιμοποίηση της αυτοαπασχόλησης των οδηγών ταξί. Οι εργασίες για την επίλυση αυτών των ζητημάτων βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και σύντομα θα επιτρέψουν την είσοδο νόμιμων μεταφορέων στην αγορά και τη μείωση της πίεσης στις τιμές.
  • Το πρόβλημα με την ασφάλιση αστικής ευθύνης οδεύει επίσης προς επίλυση. Στις 29 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της κοινότητας των ταξί και του ασφαλιστικού τομέα. Τα δύο μέρη εξέφρασαν τη βούλησή τους να βελτιώσουν τις διαδικασίες  για τον κλάδο των ταξί, έτσι ώστε σύντομα να δημιουργηθούν δίκαιοι ασφαλιστικοί μηχανισμοί και να μειωθεί το κόστος της ασφάλισης.
  • Μετά την περίοδο προσαρμογής, ο κλάδος των ταξί θα συνεχίσει την ανάπτυξή του. Το σύστημα γεωεντοπισμού και η ηλεκτροκίνηση των οχημάτων ταξί μπορεί να αποτελέσουν τα πρώτα βήματα – οι κατευθύνσεις αυτές θεωρούνται ελπιδοφόρες για ολόκληρη την εγχώρια βιομηχανία επιβατικών μεταφορών. «Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την έρευνά μας στον τομέα αυτό και πιστεύουμε ότι η συνεργασία θα φέρει θετικά αποτελέσματα», τόνισε η Ιρίνα Ζαρίποβα, πρόεδρος του Δημόσιου Συμβουλίου Ανάπτυξης Ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...