Πολωνία: Ένας Λευκορώσος οδηγός ταξί μιλά για την εργασία και το εισόδημά του

Τα ταξί αποτελούν πάντα ένα καυτό θέμα. Κατά κανόνα, οι οδηγοί έχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με την υπηρεσία, τους παράνομους συναδέλφους τους και τη νομοθεσία στον τομέα αυτόν. Η ιστοσελίδα Av.by μίλησε με έναν Λευκορώσο που εργάζεται ως οδηγός ταξί στην Πολωνία και τον ρώτησε για τους νόμους, τα κέρδη και ούτω καθεξής.

Ο Βλαντιμίρ από το Γκρόντνο μεταφέρει επιβάτες στο πολωνικό Μπιαλιστόκ εδώ και σχεδόν έξι μήνες. Έγινε οδηγός ταξί για δύο λόγους: «Αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτόν τον τομέα, καθώς έψαχνα για μια δουλειά με ελεύθερο πρόγραμμα. Εκτός αυτού, σχεδίαζα να αγοράσω ένα αυτοκίνητο και εδώ είχα την ευκαιρία να νοικιάσω ένα και να το χρησιμοποιώ όχι μόνο για λόγους εργασίας, αλλά και για την οικογένειά μου», λέει. «Παίρνω ένα αυτοκίνητο για μόνιμη χρήση και πληρώνω εβδομαδιαίο ενοίκιο γι\’ αυτό. Μπορεί κάποιος να νοικιάσει ένα όχημα μαζί με έναν συνάδελφο και να εργάζεται με βάρδιες. Το ενοίκιο, κατά συνέπεια, μοιράζεται μεταξύ δύο ατόμων».

Ο Βλαντιμίρ δεν είχε καμία εργασιακή εμπειρία ως οδηγός ταξί. Στη Λευκορωσία εργαζόταν σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα. Είχε όμως δίπλωμα οδήγησης για περίπου δέκα χρόνια και ήταν σίγουρος ότι όλα θα πήγαιναν καλά.

Για να ξεκινήσει ένας Λευκορώσος να οδηγεί ταξί στην Πολωνία, αρκεί να έχει άδεια οδήγησης της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας. «Πρώτα, πρέπει να βρείτε έναν συνεργάτη για τον οποίο θα εργαστείτε, και στη συνέχεια θα σας καθοδηγήσουν πάντα και θα σας πουν τι πρέπει να κάνετε. Στην περίπτωσή μου, βρήκα παιδιά από τη Λευκορωσία, τα κανόνισαν όλα για μένα και με βοήθησαν σε όλα», λέει. «Έπρεπε να υποβληθώ σε ιατρική και ψυχολογική εξέταση όταν προσλήφθηκα. Αυτά τα δύο θέματα λύθηκαν μέσα σε μία ημέρα. Το κόστος μιας τέτοιας εξέτασης είναι 250 ζλότι (σ.σ.: 1 πολωνικό ζλότι ισούται με 22 λεπτά του ευρώ). Έπρεπε να πάρω πιστοποιητικό ποινικού μητρώου, που κοστίζει 30 ζλότι και να κάνω συμβολαιογραφική μετάφραση της άδειας, για την οποία πλήρωσα 50 ζλότι. Περίμενα το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα γι’ αυτήν – περίπου μια εβδομάδα», θυμάται ο Βλαντιμίρ.

\"\"

Ωστόσο, τώρα, η νομοθεσία στην Πολωνία αλλάζει. Όλοι οι αλλοδαποί οδηγοί ταξί πρέπει να αποκτήσουν πολωνική άδεια εντός ενός έτους. «Δεν έχω ασχοληθεί ακόμη με αυτό το θέμα. Πολλοί εργοδότες παίρνουν πλέον οδηγούς μόνο με πολωνικές άδειες ή με λευκορωσικές, αλλά με επιβεβαίωση ότι βρίσκονται σε διαδικασία αντικατάστασης της άδειάς τους».

Τα κέρδη των οδηγών ταξί στην Πολωνία, όπως παντού, εξαρτώνται από τις ώρες εργασίας. Όσο περισσότερες βάρδιες τόσο μεγαλύτερη η είσπραξη. Ο Βλαντιμίρ λέει: «Παίρνω περίπου 5.000 ζλότι κατά μέσον όρο. Δουλεύω πέντε ή έξι ημέρες την εβδομάδα. Μια βάρδια διαρκεί 10-12 ώρες. Και αυτός είναι ο μέσος μισθός στην πόλη, νομίζω. Αλλά αυτό το νούμερο είναι πάντα διαφορετικό, γι’ αυτό δίνω τα πραγματικά μου νούμερα. Μπορείς να βγάλεις 3.000 μπορείς και 8.000. Εξαρτάται από το πόσο θα δουλέψεις!

Ποιες είναι οι επιλογές εργασίας σε ταξί: ενοικίαση, ενοικίαση ή παράνομη εργασία;

Μπορείς να δουλέψεις με το δικό σου αυτοκίνητο. Θεωρητικά, αυτή η μέθοδος είναι η πιο επικερδής, επειδή δεν χρειάζεται να πληρώνεις για ενοικίαση αυτοκινήτου. Το ενοίκιο μου κοστίζει 450 ζλότι την εβδομάδα. Αλλά φυσικά υπάρχουν και άλλα έξοδα: επισκευές, ασφάλιση, τεχνικός έλεγχος, χρόνος για την ταξινόμηση του αυτοκινήτου και άλλα μικροπράγματα. Αλλά είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο να βρεις δουλειά με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο. Ειδικά για έναν αλλοδαπό. Στην περίπτωσή μου, όλα τα σέρβις γίνονται με έξοδα του εκμισθωτή, εγώ πληρώνω μόνο για τα καύσιμα! Λίγοι άνθρωποι στην Πολωνία οδηγούν ταξί, καθώς μπορεί να σου επιβληθεί πολύ βαρύ πρόστιμο για κάτι τέτοιο. Η αστυνομία πραγματοποιεί περιοδικά εφόδους για να πιάσει παράνομους οδηγούς.

\"\"

Ποια πρόστιμα φοβούνται περισσότερο οι Πολωνοί οδηγοί ταξί; Για ποιο λόγο μπορεί να τους επιβληθεί το πιο βαρύ;

Σε γνωστό μου φίλο μου επιβλήθηκε πρόστιμο 800 ζλότι και 15 βαθμοί ποινής για παραβίαση πορτοκαλί φαναριού. Σε μένα επιβλήθηκε πρόστιμο 200 ζλότι για υπέρβαση του ορίου των 20 χλμ./ώρα και 3 βαθμοί. Σε έναν συνάδελφο επιβλήθηκε πρόστιμο 400 ζλότι και 5 βαθμοί για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κατά 4 χιλιόμετρα. Υπάρχει ένα σύστημα πόντων στην Πολωνία. Επιτρέπονται το πολύ 24 σε ένα έτος. Αν τους υπερβείς, σου αφαιρείται η άδεια οδήγησης. Σε γενικές γραμμές, το σύστημα σε αποτρέπει από τις παραβάσεις.

Χρειάζεται άδεια ταξί;

Ναι! Αλλά αυτό εξαρτάται από τον εργοδότη. Κάθε αυτοκίνητο έχει άδεια και κάθε οδηγός έχει ταυτότητα. Την παίρνει από τον δήμο της πόλης. Απαιτείται πιστοποιητικό τεχνικού ελέγχου, φωτεινή πινακίδα οροφής ταξί και καταβολή τέλους. Το κόστος εξαρτάται από το πόσα χρόνια ανανεώνεται η άδεια και κυμαίνεται από 200 ζλότι και πάνω.

Υπάρχουν απαιτήσεις για τα οχήματα ταξί;

Υπάρχουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ υψηλές. Το κυριότερο είναι ότι το αυτοκίνητο δεν πρέπει να είναι άνω των 20 ετών, να έχει περάσει από τεχνικό έλεγχο, να έχει ασφάλεια και… τέσσερις πόρτες!

\"\"

Τι είδους αυτοκίνητα χρησιμοποιούνται ως ταξί;

Οδηγώ ένα Skoda Roomster του 2009. Τις περισσότερες φορές θα δείτε ένα υβριδικό Toyota Prius. Αγοράζουν πολλά Skoda Fabia, Dacia Sandero, Fiat Punto, VW Polo… Φυσικά, τα αυτοκίνητα είναι εφοδιασμένα με εξοπλισμό φυσικού αερίου. Με τις τοπικές τιμές των καυσίμων δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Ένα λίτρο βενζίνης κοστίζει 3 ζλότι και κατά μέσον όρο τα αυτοκίνητα καίνε 6-8 λίτρα υγραερίου ανά 100 χιλιόμετρα στην πόλη.

Ποιο είναι το ελάχιστο κόμιστρογια μια διαδρομή στην πόλη; Και γενικά, πώς διαμορφώνεται η τιμή του;

Μια σύντομη διαδρομή (2-3 χιλιόμετρα) θα κοστίσει 9-10 ζλότι. Τα 7 χιλιόμετρα θα κοστίσουν περίπου 20-25 ζλότι και τα 30 χιλιόμετρα περίπου 70 ζλότι. Υπάρχουν πολλές εκπτώσεις για τους πελάτες, οι οποίες μερικές φορές φτάνουν το 60%, οπότε τα ταξί δουλεύουν καλά εδώ! Όπως παντού, η περισσότερη ζήτηση παρατηρείται τα βράδια της Παρασκευής και τα Σαββατοκύριακα.

Πώς είναι οργανωμένο το σύστημα παραγγελιών;

Το σύστημα παραγγελιών είναι πλήρως συνδεδεμένο με τις εφαρμογές. Εργάζομαι στο Bolt και στο Freenow. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα σύνδεσης της Uber, αλλά δεν το χρειάζομαι ακόμα – δύο είναι αρκετά. Οι παραγγελίες έρχονται αυτόματα με βάση την αρχή «ποιος είναι πιο κοντά στον πελάτη». Υπάρχει μια προτεραιότητα: όποιος έχει καλύτερη βαθμολογία παίρνει συχνότερα παραγγελίες.

\"\"

Υπάρχει τρόπος να εξαπατήσει κανείς το σύστημα και να εργαστεί παράνομα;

Συμβαίνει ένας πελάτης να θέλει να κάνει ένα ταξίδι χωρίς προπαραγγελία ή να παρεκκλίνει από την πορεία (και να ζητά να τον περιμένουν). Συνήθως οι οδηγοί ταξί ικανοποιούν τα αιτήματά τους, αλλά είναι αρκετά σπάνιο.

Οι Πολωνοί είναι γενναιόδωροι με τα φιλοδωρήματα;

Συνήθως αφήνουν λίγα: 2-3 ζλότι, μερικές φορές 5-7. Μπορούν να αφήσουν και περισσότερα! Δεν είναι ασυνήθιστο να μην παίρνεις σχεδόν τίποτα για μια ολόκληρη βάρδια, αλλά μερικές φορές παίρνεις 40 ζλότι την ημέρα! Το μεγαλύτερο φιλοδώρημα που έλαβα ήταν 75 ζλότι. Το έδωσε ένας Πολωνός, γιατί τον τον περίμενα για 15 λεπτά.

Υπάρχουν δυσκολίες για τους Λευκορώσους όταν εργάζονται στην Πολωνία;

Δεν υπάρχουν καθόλου δυσκολίες! Φυσικά, πρέπει να καταλαβαίνεις λίγο τη γλώσσα, αλλά αυτό έρχεται με τον καιρό. Σε γενικές γραμμές, η συμπεριφορά των πελατών είναι καλή. Είναι ακόμη και συγκαταβατικοί αν δεν καταλαβαίνεις αμέσως τι σου λένε.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...