Kαναδάς: Ένα ταξί Tesla σαν καινούργιο, παρά τα 465.000 χιλιόμετρα που έχει διανύσει, θα πρέπει να αποσυρθεί από τους δρόμους λόγω ηλικίας

Ένας οδηγός ταξί στο Κεμπέκ του Καναδά ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει το νόμο που περιορίζει τη χρήση ενός ταξί στα 10 χρόνια, επειδή το Tesla S του 2014 είναι ακόμα σε καλή κατάσταση, παρά το γεγονός ότι έχει διανύσει 465.000 χιλιόμετρα.

Ο Κρίστιαν Ρόι ήταν πραγματικός πρωτοπόρος το 2014 όταν αγόρασε ένα Tesla S για να το χρησιμοποιήσει ως ταξί. Ωστόσο, παρά τη σημαντική επένδυση, θα πρέπει να αποσύρει το αυτοκίνητό του από την κυκλοφορία σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς η νομοθεσία του Κεμπέκ περιορίζει την ηλικία ενός αυτοκινήτου που χρησιμοποιείται για την επί πληρωμή μεταφορά ανθρώπων στα 10 χρόνια.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια, επιμένω να λέω την άποψή μου ότι δεν έχει νόημα να αποσύρω το αυτοκίνητό μου από τους δρόμους. Οι πελάτες μου νομίζουν ότι είναι καινούργιο. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την εμφάνιση», λέει. «Τα αυτοκίνητα Model S είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο, οπότε δεν σκουριάζουν», συνεχίζει. «Έχω ακόμα 380 χιλιόμετρα αυτονομίας (από τα αρχικά 426). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το βγάλω από τον δρόμο και να χρειαστεί να επενδύσω άλλο ένα μεγάλο ποσό».

\"\"

Ο κ. Ρόι πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει άλλο Model S αν αναγκαστεί να αποσύρει το όχημά του. «Κοστίζει 100.000 δολάρια καινούργιο. Αν αγοράσω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο τεσσάρων ετών και πρέπει να το αλλάξω μετά από έξι χρόνια, ούτε αυτό θα είχε νόημα. Πιθανότατα θα έπρεπε να επιλέξω ένα μικρότερο μοντέλο, εις βάρος των πελατών μου», τονίζει. «Ο χώρος αποσκευών είναι πολύ μεγάλος και τα καθίσματα είναι αναδιπλούμενα. Σε κανένα άλλο μοντέλο Tesla δεν θα βρω τόσο πολύ χώρο για τους πίσω επιβάτες και τόσο μεγάλο πορτμπαγκάζ».

Υπολογίζει ότι αν θα μπορούσε να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του για πέντε χρόνια, για παράδειγμα, θα είχε τη δυνατότητα να βάλει αρκετά χρήματα στην άκρη για ένα καινούργιο Model S. «Έχω πληρώσει δύο ή τρεις φορές περισσότερα από ό,τι συνήθιζα. Έχω πληρώσει δύο ή τρεις φορές περισσότερο για να αποκτήσει το αυτοκίνητό μου ποιότητα, το ταξί μου είναι ηλεκτροκίνητο, όπως θέλει ο δήμος, αλλά δεν έχω πλέον χρόνο για να κάνω απόσβεση. Δεν έχει κανένα νόημα για μένα. Η κυβέρνηση υποστηρίζει την ηλεκτροκίνηση των μεταφορών. Αλλά δεν μου δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσω προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να με ενθαρρύνει να συνεχίσω να επενδύω», επισημαίνει.

\"\"

Από την πλευρά της, η Αρχή Μεταφορών του Κεμπέκ δεν έχει δείξει καμία πρόθεση να αλλάξει τον νόμο. «Το όριο των 10 ετών είναι το αποτέλεσμα μιας ισορροπίας μεταξύ του κόστους απόσβεσης, της ασφάλειας και των κριτηρίων που σχετίζονται με τις υπηρεσίες που αναμένουν οι πελάτες όσον αφορά την αξιοπιστία, την άνεση και την αισθητική», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αρχής, Λουί Αντρέ Μπερτράν, και επισημαίνει ότι ένα όχημα ταξί που έχει συμπληρώσει το όριο των 10 ετών μπορεί να μεταπωληθεί και να χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Η μεταπώληση δεν αποτελεί ελκυστική επιλογή για τον Ρόι, καθώς τα οχήματα ταξί χάνουν πολύ μεγαλύτερη αξία από τα επιβατικά αυτοκίνητα. Από την ηλικία των οκτώ ετών, το αυτοκίνητο του Ρόι έχει περάσει δύο ετήσιες επιθεωρήσεις. Αυτοί οι έλεγχοι, λέει, αποτελούν πολύ καλύτερη ένδειξη της κατάστασης του οχήματος και θα πρέπει να είναι αρκετοί για να χαρακτηριστεί ένα αυτοκίνητο ταξί. «Είτε το αυτοκίνητο είναι 10, 12 ή ακόμη και 15 ετών, αν περάσει τον έλεγχο, θα είναι ασφαλέστερο από πολλά άλλα που δεν περνούν κανέναν. Πράγμα που σημαίνει ότι κανένα αυτοκίνητο δεν είναι ασφαλέστερο από ένα ταξί, όποια κι αν είναι η ηλικία του», επιμένει και απευθύνει μια πρόσκληση στους ιθύνοντες: «Το μόνο που ζητάω είναι να συναντήσω ένα υψηλόβαθμο μέλος της Αρχής και -γιατί όχι;- την υπουργό Μεταφορών Ζενεβιέβ Γκιλμπό, για να τους πάω μια βόλτα. Θα τους αποδείξω πέρα από κάθε αμφιβολία ότι αυτός ο νόμος δεν έχει καμία εφαρμογή όσον αφορά το Tesla μου ή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα γενικότερα», καταλήγει ο Ρόι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...