Ολλανδία: Ποινή 584.000 ευρώ στην Uber για μη συμμόρφωση με δικαστική εντολή για τις αυτοματοποιημένες απολύσεις δύο οδηγών της

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ έκρινε χθες ότι η Uber δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του Εφετείου του Απριλίου 2023, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία πρέπει να παράσχει διαφανή στοιχεία σχετικά με την αυτοματοποιημένη απόφαση για την απόλυση δύο οδηγών της από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πορτογαλία. Η υπόθεση άνοιξε ύστερα από αγωγή της ένωσης Worker Info Exchange προς υποστήριξη της Ένωσης Οδηγών και Διανομέων Εφαρμογών (ADCU).

Τον Απρίλιο του 2023 το Εφετείο του Άμστερνταμ έκρινε ότι οι οδηγοί δικαιούνται πληροφόρηση σχετικά με την ύπαρξη αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων που χρησιμοποιήθηκε στην απόφαση της διοίκησης να τους απολύσει. Αυτή περιλαμβάνει τον τρόπο κατάρτισης του προφίλ των εργαζομένων και την ουσιαστική πληροφόρηση σχετικά με τη λογική της απενεργοποίησης των λογαριασμών των οδηγών της, καθώς και τη σημασία και τις προβλεπόμενες συνέπειες αυτής της αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων.

Το Εφετείο έκρινε ότι η Uber είναι υποχρεωμένη να παρέχει αυτές τις πληροφορίες ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν εύλογα να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις για τις αυτοματοποιημένες απολύσεις. Ειδικότερα, θα πρέπει να παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την αντίστοιχη στάθμισή τους σε συνολικό επίπεδο. Η Uber διατάχθηκε να παράσχει επαρκείς πληροφορίες ώστε οι εργαζόμενοι να κατανοήσουν τους λόγους για την απόφαση απόλυσης που ελήφθη εις βάρος τους.

Το Εφετείο διαπίστωσε επίσης ότι η επανεξέταση από την εταιρεία των αποφάσεων για τις ρομποτικές απολύσεις δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια προσχηματική πράξη.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο του Άμστερνταμ έκρινε χθες ότι η Uber δεν συμμορφώθηκε με τη διάταξη του Εφετείου στην υπόθεση των δύο οδηγών. Το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή ύψους 4.000 ευρώ ανά ημέρα (συνολικά 584.000 ευρώ), για τους δύο απολυθέντες οδηγούς.

Απαντώντας στη διαταγή του Εφετείου, η Uber παρείχε μόνο περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την επανεξέταση μετά την έκδοση της απόφασης, την οποία το Εφετείο είχε ήδη απορρίψει ως «προσχηματική πράξη». Η Uber απέτυχε να παράσχει οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφορία σχετικά με το προφίλ που χρησιμοποιήθηκε, τους παράγοντες που συνέβαλαν στη λήψη των αποφάσεων και τη λογική που χρησιμοποιήθηκε στην αλγοριθμική απόφαση για την απόλυση των οδηγών. Η εταιρεία συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν έπρεπε να δώσει στους εργαζόμενους περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόφαση για την απόλυσή τους, καθώς έτσι θα έθετε  σε κίνδυνο την ασφάλειά της και τα εμπορικά της μυστικά.

Ο δικαστής διαπίστωσε ότι η Uber δεν παρείχε καμία πληροφορία σχετικά με το αποκλειστικά αυτοματοποιημένο μέρος της απόφασης για την απόλυση των εργαζομένων. Αντ\’ αυτού, προσπάθησε να παραπλανήσει τις δικαστικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για απόλυση δεν ήταν τελικά αυτοματοποιημένη, παρά την προηγούμενη διαπίστωση του Εφετείου ότι οι αποφάσεις ήταν όντως αυτοματοποιημένες. Τα επιχειρήματα αυτά απορρίφθηκαν.

Στην απόφασή της η δικαστής Βαν Χιλ έγραψε: «Η μη συμμόρφωση με τη δικαστική εντολή είναι ιδιαιτέρως σοβαρή… Η Uber προσπαθεί σκόπιμα να αποκρύψει ορισμένες πληροφορίες επειδή δεν θέλει να δώσει μια εικόνα του επιχειρηματικού της μοντέλου και του μοντέλου εσόδων της.

Όσον αφορά το ύψος της χρηματικής ποινής, η δικαστής έκρινε ότι «οι υψηλές και χωρίς ανώτατο όριο χρηματικές ποινές δεν είναι δυσανάλογες… οι εν λόγω χρηματικές ποινές μπορούν να παρέχουν επαρκή κίνητρα στην Uber να συμμορφωθεί με την εντολή».

Ο Τζέιμς Φάραρ, διευθυντής της Worker Info Exchange, δήλωσε: «Είτε πρόκειται για το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου για τα δικαιώματα των εργαζομένων είτε για το Εφετείο της Ολλανδίας για τα δικαιώματα προστασίας των δεδομένων, η Uber συνήθως περιφρονεί το νόμο και αψηφά τις εντολές ακόμη και των ανώτατων δικαστηρίων. Οι οδηγοί και οι διανομείς της Uber έχουν εξαντληθεί από χρόνια ανελέητης αλγοριθμικής εκμετάλλευσης και από εξοντωτικές δικαστικές διαμάχες για να επιτύχουν κάποια επίφαση δικαιοσύνης, ενώ οι κυβερνήσεις και οι τοπικές ρυθμιστικές αρχές κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια και δεν κάνουν τίποτα για να επιβάλουν τους κανόνες. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απασχολημένη με τη διάλυση των λίγων μέτρων προστασίας που έχουν οι εργαζόμενοι έναντι της αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων στο νομοσχέδιο για την προστασία των δεδομένων και την ψηφιακή πληροφόρηση που συζητείται τώρα στο Κοινοβουλίου. Ομοίως, η προτεινόμενη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εργασία στις πλατφόρμες θα είναι μια άσκοπη χάρτινη τίγρη, εκτός αν οι κυβερνήσεις ασχοληθούν σοβαρά με την επιβολή των κανόνων».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...