Βαρκελώνη: Ξενοδοχοϋπάλληλοι συνεργάζονται με οδηγούς της Cabify παίρνοντας προμήθεια. Κλοπή έργου καταγγέλλουν οι ενώσεις ταξί

Εδώ και χρόνια, οδηγοί ταξί και ενώσεις καταγγέλλουν ότι ορισμένα ξενοδοχεία στη Βαρκελώνη προτείνουν στους πελάτες τους συγκεκριμένους οδηγούς, από τους οποίους παίρνουν προμήθεια, για διαδρομές προς το αεροδρόμιο.
Η πρακτική είναι απλή: Όταν οι πελάτες βγαίνουν από το δωμάτιό τους, ζητούν από τον υπάλληλο της ρεσεψιόν ένα ταξί. Και τότε αρχίζει η απάτη. Τα περισσότερα ξενοδοχεία στη Βαρκελώνη διαθέτουν πιάτσες ταξί, οι οποίες διέπονται από σαφείς κανονισμούς – το δημοτικό συμβούλιο παρέχει αυτούς τους χώρους ως πιάτσες ταξί για τους πελάτες του ξενοδοχείου.
Παρόλο που κάποιες φορές, λόγω του όγκου εργασιών, η πιάτσα μπορεί να είναι άδεια, η υποχρέωση του υπαλλήλου υποδοχής είναι να παρέχει στους πελάτες του ταξί, όπως έχουν ζητήσει, και όχι ένα ενοικιαζόμενο όχημα της Cabify. Επιπλέον, το ξενοδοχείο δεν μπορεί να ενεργεί σε συνεννόηση με τους οδηγούς, διότι εάν ο υπάλληλος υποδοχής καλέσει οδηγό ενοικιαζόμενου να παραλάβει τους πελάτες, ο τελευταίος θα του δώσει προμήθεια (συνήθως 10 ευρώ), αλλά το ποσό αυτό μετακυλίεται απευθείας στους χρήστες – με άλλα λόγια τους κλέβει.
Η Ένωση Οδηγών Ταξί Νέας Γενιάς (ANGET) έστειλε προειδοποιητικές επιστολές σε αρκετές από αυτές τις ξενοδοχειακές μονάδες, για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές. «Παρατηρείται συνεχώς, ιδίως τις πρώτες πρωινές ώρες και κυρίως στις αναχωρήσεις, ότι προσφέρονται στην πόρτα οχήματα VTC, ιδίως Cabify, με την έγκριση του θυρωρού και του προσωπικού της ρεσεψιόν», αναφέρει η ένωση, παραθέτοντας τις καταγγελίες που έχει λάβει, και υπενθυμίζει τους κανονισμούς: «Σύμφωνα με τα άρθρα 37.4 και 39.5 του κανονισμού ταξί, ο επίσημος φορέας που είναι εξουσιοδοτημένος να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες είναι το ταξί της μητροπολιτικής περιοχής της Βαρκελώνης».
Η επαγγελματική ένωση Élite Taxi επιβεβαίωσε ότι ορισμένα ξενοδοχεία κάνουν χρήση αυτής της πρακτικής και ανέφερε ότι είναι στη διάθεση της ANGET για να μπει τέλος σε αυτή τη «μάστιγα»:
«Από την Élite Barcelona όχι μόνο υποστηρίζουμε, αλλά θέτουμε τους εαυτούς μας στη διάθεση της ANGET για να παράσχουμε όλους τους οδηγούς ταξί που είναι απαραίτητοι για να μπει ένα τέλος σε αυτή τη μάστιγα που χρησιμοποιεί αυτοκίνητα που δεν έχουν αστική άδεια, γεμίζοντας τις τσέπες των διευθυντών μιας σειράς ξενοδοχείων που, ενώ έχουν πιάτσες ταξί στην πόρτα τους, εξαπατούν τους πελάτες τους θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους και διογκώνοντας τις τιμές».

Το ιστορικό ορισμένων από τα ξενοδοχεία

Αρκετά ξενοδοχεία στη Βαρκελώνη έχουν καταγγελθεί για τις παράνομες αυτές πρακτικές. Η Élite Taxi ξεκίνησε εκστρατεία κατά αυτών των ξενοδοχειακών μονάδων και κατήγγειλε δημοσίως τους υπαλλήλους υποδοχής που τηλεφωνούσαν στα οχήματα της Cabify και συμφωνούσαν προμήθειες με τους οδηγούς.
Άλλα ξενοδοχεία καλούσαν όχημα της Cabify για τους πελάτες, ενώ εκείνοι είχαν ζητήσει ταξί από τον υπάλληλο υποδοχής. Χαρακτηριστική περίπτωση το ξενοδοχείο NH Sants Barcelona Hotel, στην οδό Numancia, για το οποίο πελάτης κατήγγειλε στο Τμήμα Καταναλωτικών Υποθέσεων ότι ο υπάλληλος είχε συμφωνήσει τιμή με οδηγό του Cabify για τη μεταφορά του.
Το ξενοδοχείο NH Barcelona Pódium Hotel, στην οδό Bailén, είναι αυτό που δέχεται τις περισσότερες καταγγελίες, με τους οδηγούς ταξί που περιμένουν στην πιάτσα να βλέπουν αυτοκίνητα της Cabify να καταφθάνουν συνεχώς για να παραλάβουν επιβάτες.
Αλλά αν εστιάσουμε στις τωρινές καταγγελίες της ANGET, αυτές επικεντρώνονται συγκεκριμένα στην περιοχή Forum (Besòs και Maresme) και στη συνοικία Poblenou.
Εκεί βρίσκονται ορισμένα από τα ξενοδοχεία που είναι πιο επιρρεπή στις παράνομες αυτές πρακτικές. Από τους πιο συχνούς παραβάτες είναι το Hotel Sallès Pere IV, τις πόρτες του οποίου απέκλεισαν πολλές φορές οι οδηγοί ταξί για να διαμαρτυρηθούν. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο έχει μπει στο στόχαστρο ολόκληρου του κλάδου.
Ένα ακόμη ξενοδοχείο που εμπλέκεται πάντα και σε μεγάλη συχνότητα σε τέτοιου είδους πρακτικές είναι το Hotel Ibis Styles Barcelona City Bogatell.
Τέλος, στη συνοικία Sant Martí, υπάρχουν το Zero, το Princess και το H10 Marina. Στο τελευταίο έχουν επίσης πραγματοποιηθεί αρκετές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους οδηγούς ταξί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...