Γερμανία: Ταξί υδρογόνου – εναλλακτική λύση ή αδιέξοδο;
Στα μέσα Ιουνίου, η H2 Mobility, σε συνεργασία με τον τοπικό προμηθευτή ενέργειας EWE και την Bremer Mineralölhandel GmbH BMÖ, εγκαινίασε το πρώτο πρατήριο υδρογόνου στα βορειοδυτικά του Όλντενμπουργκ. Εκτός από ένα νέο λεωφορείο υδρογόνου, στον χώρο βρισκόταν φυσικά και το πρώτο ταξί υδρογόνου της Γερμανίας, το οποίο λειτουργεί ήδη από το 2019 με ειδική άδεια.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό το μοναδικό ταξί υδρογόνου της χώρας έπρεπε να κάνει μια διαδρομή σχεδόν 50 χιλιομέτρων από το Όλντενμπουργκ στη Βρέμη για να ανεφοδιαστεί, τώρα όμως ο τοπικός σταθμός πλήρωσης υδρογόνου τέθηκε επιτέλους σε λειτουργία. Ωστόσο, ο νέος αυτός σταθμός δεν είναι διαθέσιμος μόνο για αυτοκίνητα υδρογόνου, όπως το ταξί, το οποίο ανεφοδιάζεται με μέγιστο φορτίο 700 bar, αλλά χάρη στη συμμετοχή της EWE μπορεί επίσης να ανεφοδιάσει τέσσερα λεωφορεία υδρογόνου, που επιδοτούνται από το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, με 350 bar. Ο σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου στο Όλντενμπουργκ γίνεται έτσι ένας από τους πρώτους για συνδυασμένο ανεφοδιασμό αυτοκινήτων και επαγγελματικών οχημάτων στη Γερμανία, ενώ μπορεί να χρησιμοποιείται και από το κοινό.
Υπεύθυνη για την κατασκευή και τη λειτουργία του είναι η εταιρεία H2 Mobility Deutschland, η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της επέκτασης των υποδομών υδρογόνου στη Γερμανία. Η εγκατάσταση χωράει περίπου 400 κιλά υδρογόνου και είναι τελευταίας τεχνολογίας. Για την κατασκευή του σταθμού υδρογόνου στο Όλντενμπουργκ, η H2 Mobility έλαβε χρηματοδότηση ύψους 1,44 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Καινοτομίας Τεχνολογίας Υδρογόνου και Κυψελών Καυσίμου του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Ψηφιακών Υποθέσεων και Μεταφορών. Προς το παρόν, οι οδηγοί οχημάτων κυψελών καυσίσμου στη Γερμανία μπορούν να ανεφοδιάζουν αυτοκίνητα, ελαφρά επαγγελματικά οχήματα αλλά και οχήματα συλλογής απορριμμάτων με υδρογόνο σε πίεση 700 bar σε πάνω από 90 δημόσιους σταθμούς πλήρωσης. Σε πολλούς σταθμούς είναι επίσης δυνατό να ανεφοδιάζονται λεωφορεία και φορτηγά με 350 bar.
Η χωρητικότητα των 400 κιλών υδρογόνου επιτρέπει τον πλήρη ανεφοδιασμό περίπου 75 οχημάτων, αλλά τα λεωφορεία και τα φορτηγά είναι πολύ πιο «διψασμένα». Με αυτή την περιορισμένη προσφορά για τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα μεγαλύτερα εμπορικά οχήματα, τίθεται φυσικά το ερώτημα αν τα αυτοκίνητα υδρογόνου θα έχουν καθόλου μέλλον, διότι στο μεταξύ η πολιτική και η βιομηχανία εστιάζουν κυρίως στη χρήση του υδρογόνου για μεγαλύτερα οχήματα -που δύσκολα μπορούν να λειτουργήσουν με ηλεκτρική ενέργεια- και για ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Η γκάμα των προσφερόμενων οχημάτων είναι επίσης σχετικά περιορισμένη, διότι στην κατηγορία των επιβατικών αυτοκινήτων υπάρχουν σήμερα μόνο δύο κατασκευαστές οχημάτων υδρογόνου, η Toyota και η Hyundai, αν και με τεχνικά ώριμα προϊόντα όπως το Nexo και το Mirai. Για το Mirai υπάρχει πακέτο ταξί από την Intax, ενώ η Hyundai δεν προσφέρει το Nexo με πακέτο ταξί. Οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές διακρίνονται για την πλήρη αποχή τους όσον αφορά την παραγωγή τέτοιων οχημάτων. Στον τομέα των ταξί μεγάλης χωρητικότητας που κινούνται με υδρογόνο μπορεί κανείς να κοιτάξει προς το Παρίσι, καθώς εκεί κυκλοφορούν τα πρώτα 50 προσαρμοσμένα για επιβάτες με ειδικές ανάγκες ταξί της Citroën/Peugeot. Ωστόσο, η κινητικότητα με υδρογόνο είναι εντελώς διαφορετική στην Ασία. Στην Ιαπωνία έχουν ήδη ταξινομηθεί περίπου 8.000 αυτοκίνητα και στην Κορέα κυκλοφορούν περίπου 35.000 αυτοκίνητα.
Ο Λόρεντζ Γιουνγκ, εκπρόσωπος της διοίκησης της H2 Mobility, δήλωσε σχετικά: «Το υδρογόνο είναι το ιδανικό καθαρό καύσιμο για οχήματα σε συνεχή χρήση -ταξί, απορριμματοφόρα ή λεωφορεία- καθώς και για βαρέα οχήματα όπως φορτηγά. Ο ανεφοδιασμός διαρκεί μόλις λίγα λεπτά, οι αυτονομίες είναι κατάλληλες για καθημερινή χρήση και η λειτουργία σε πολλές βάρδιες είναι επίσης εύκολα εφικτή για τα οχήματα υδρογόνου».
Το υδρογόνο είναι επομένως -κατά βάση- μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για το e-taxi, ιδίως επειδή δεν υπάρχει πρόβλημα στη διαθεσιμότητα φόρτισης. Πρόσφατα δημιουργήθηκε στο Αμβούργο ένας στόλος από περισσότερα από 25 ταξί υδρογόνου, τα οποία συμμετέχουν στον εξηλεκτρισμό του στόλου ταξί της περιοχής. Ωστόσο, χωρίς τις αντίστοιχες επιδοτήσεις, η αγορά οχημάτων υδρογόνου εξακολουθεί να κοστίζει ακριβά, ακόμη κι αν μπορούν ενδεχομένως να αντισταθμίσουν αυτό το μειονέκτημα με υψηλή τεχνική αξιοπιστία και χαμηλό κόστος καυσίμου μακροπρόθεσμα. Το εξαιρετικά συναρπαστικό ερώτημα τι θα κοστίζει το υδρογόνο στο μέλλον, όταν η τιμή του δεν θα καθορίζεται πλέον πολιτικά, δεν απαντήθηκε ούτε στο Όλντενμπουργκ.
Έτσι, στην πραγματικότητα μπορούμε να πούμε ότι τα ταξί με κινητήρα υδρογόνου είναι πιθανώς μια εφικτή εναλλακτική στους κινητήρες εσωτερικής καύσης όσο και στα αμιγώς ηλεκτρικά ταξί. Και όπου υπάρχουν σταθμοί ανεφοδιασμού, θα υπάρχουν πάντα μερικές σταγόνες υδρογόνου για ένα ταξί, ακόμη και αν τα λεωφορεία ή άλλα επαγγελματικά οχήματα έχουν ανεφοδιαστεί πριν από αυτό. Έτσι, όποιος έχει το θάρρος να επενδύσει στην κινητικότητα με υδρογόνο, πιθανότατα δεν θα αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις. Το αν η επένδυση θα αποδώσει μακροπρόθεσμα σε καλύτερο βαθμό από ένα ηλεκτρικό όχημα, ωστόσο, είναι άγνωστο, όπως και ολόκληρο το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού.