Το εμβληματικό ταξί του Λονδίνου γιορτάζει τα 200 χρόνια του

Τα μαύρα ταξί του Λονδίνου αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της πόλης, μαζί με τους κόκκινους τηλεφωνικούς θαλάμους και τα διώροφα λεωφορεία. Φέτος γιορτάζουν τα 200 χρόνια κυκλοφορίας τους στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Πώς όμως δημιουργήθηκαν τα ταξί και ποια είναι η ιστορία τους;

Πολύ πριν από το πρώτο αδειοδοτημένο ταξί, στο Λονδίνο υπήρχαν οι ιππήλατες άμαξες (hackney carriages) που εμφανίστηκαν την εποχή των Τυδώρ, όταν πλούσιοι πολίτες νοίκιαζαν τις άμαξές τους για να κερδίσουν κάποια χρήματα. Το πρώτο αδειοδοτημένο ταξί του Λονδίνου εμφανίστηκε στους δρόμους το 1823. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1800 υπήρχαν χιλιάδες hackney στους δρόμους του Λονδίνου, που χρέωναν κατά μέσον όρο 8 σελίνια για μια διαδρομή.

Τότε, αντιμετώπισαν τον ανταγωνισμό από νέους τύπους αμαξών που έφτασαν από τη Γαλλία: τα καμπριολέ. Αυτές οι άμαξες ήταν ελαφρύτερες, ταχύτερες και φθηνότερες από τα hackney και αποτέλεσαν τη γενεσιουργό αιτία της σύγχρονης λέξης «cab». Ένα άλλο δημοφιλές μοντέλο ήταν η άμαξα Hansom, η οποία είχε δύο τροχούς και έναν οδηγό που στεκόταν στο πίσω μέρος. Η Hansom ήταν κομψή και ευέλικτη, αλλά και επιρρεπής σε ατυχήματα. Μια τετράτροχη άμαξα που ονομαζόταν Clarence αποδείχθηκε καταλληλότερη για τη μεταφορά αποσκευών και περισσότερων επιβατών.

\"\"

Η έλευση της αυτοκινητοβιομηχανίας έφερε επανάσταση στις επιχειρήσεις ταξί τον 20ό αιώνα. Τα πρώτα ηλεκτρικά ταξί εμφανίστηκαν στο Λονδίνο το 1897, αλλά σύντομα αποσύρθηκαν λόγω τεχνικών σφαλμάτων και τροχαίων ατυχημάτων. Τη θέση τους πήραν τα βενζινοκίνητα ταξί και το 1908 τα πρώτα από αυτά έλαβαν άδεια κυκλοφορίας στο Λονδίνο. Αυτά τα ταξί έπρεπε να πληρούν ορισμένα πρότυπα σχεδιασμού και επιδόσεων, όπως να έχουν κύκλο στροφής 25 ποδών (7,6 μέτρα), κάτι που απαιτείται ακόμη και σήμερα.

Τα ταξίμετρα που μετρούν το κόμιστρο με βάση την απόσταση και τον χρόνο εισήχθησαν το 1907, μετά από μια μακρά διαμάχη μεταξύ των οδηγών ταξί και των αρχών για τον τρόπο ρύθμισης των τιμών. Οι μετρητές ήταν αρχικά μηχανικοί, αργότερα όμως έγιναν ηλεκτρονικοί. Το σύστημα κομίστρου άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, με διαφορετικά τιμολόγια για διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Το πιο εμβληματικό μοντέλο των μαύρων ταξί του Λονδίνου είναι το Austin FX4, το οποίο κυκλοφόρησε το 1958 και έγινε το πρότυπο για σχεδόν 30 χρόνια. Είχε χαρακτηριστικό σχήμα και χρώμα και μπορούσε να φιλοξενήσει έως και πέντε επιβάτες. Το FX4 αντικαταστάθηκε από τη σειρά TX το 1997, η οποία διέθετε πιο σύγχρονα χαρακτηριστικά, όπως κλιματισμό και πρόσβαση σε αναπηρικό αμαξίδιο. Το πιο πρόσφατο μοντέλο είναι το TX5, το οποίο είναι ηλεκτρικό και υβριδικό και στοχεύει στη μείωση των εκπομπών ρύπων και της ηχορύπανσης.

Τα μαύρα ταξί του Λονδίνου είναι κάτι περισσότερο από απλά οχήματα: είναι η ταυτότητα μιας πόλης πάνω σε τροχούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...