Βουλγαρία: Τέλος οι επιδοτήσεις λόγω πανδημίας στα ταξί της Σόφιας

Ο φόρος αδείας για τα ταξί στη Σόφια ανέρχεται σε 850 λέβα για το 2023, αλλά οι ιδιοκτήτες τους θα πλήρωναν μόνο τα 300 από αυτά, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σόφιας της 27ης Οκτωβρίου 2022. Τα υπόλοιπα 550 λέβα θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό ως στοχευμένη επιδότηση. Αυτό είχε συμβεί τα δύο προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της πανδημίας.

«Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει τέτοια αποζημίωση και το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει κονδύλια, εξ όσων γνωρίζουμε», δήλωσε ο αντιδήμαρχος μεταφορών Ντόντσο Μπαρμπάοφ, επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.

Στη Σόφια είναι αδειοδοτημένα 5.211 ταξί και για να πληρωθεί ο επιπλέον φόρος που τους αναλογεί θα χρειαστούν επιπλέον 2,86 εκατ. λέβα, όπως ανακοίνωσε η επιτροπή μεταφορών του δήμου. Υπάρχουν μόνο δύο επιλογές για την καταβολή αυτού του ποσού: Η μία είναι να πληρώσουν οι εταιρείες ταξί τη διαφορά των 550 λέβα για κάθε όχημα. Η άλλη είναι το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την κάλυψή του από τον δημοτικό προϋπολογισμό για το 2023.

Το περασμένο φθινόπωρο, εγκρίθηκε το αίτημα των εταιρειών ταξί και των συνδικάτων για αύξηση κατά 15% της ελάχιστης τιμής στη Σόφια από την 1η Ιανουαρίου 2023. Η ημερήσια τιμή των 1,05 λέβα/χλμ. έγινε 1,21 λέβα/χλμ. και η νυχτερινή από 1,21 λέβα/χλμ. ανήλθε στα 1,39 λέβα/χλμ. Οι μέγιστες τιμές είναι 2,05 λέβα/χλμ. κατά τη διάρκεια της ημέρας και 2,51 λέβα/χλμ. τη νύχτα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...