Από την κατασκοπεία χρηστών έως τη δωροδοκία κυβερνητών: Η σκανδαλώδης ζωή του ιδρυτή της Uber μέσα από την τηλεοπτική σειρά «Super Pumped: The Battle for Uber»

Η Uber κατασκόπευε, δωροδόκησε και παρακολουθούσε εργαζόμενους, ανταγωνιστές, νομοθέτες, κυβερνήτες και χρήστες που χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή για να γνωρίσουν τις κινήσεις τους και να πετύχουν όλα όσα ήθελαν. Επίσης, ενέκρινε μια σεξιστική και ρατσιστική επιχειρηματική κουλτούρα και κατέληξε να γίνει σύμβολο έλλειψης τεχνολογικής κουλτούρας, στις πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας και τη Silicon Valley.
Η πρεμιέρα του \’Sumper Pumped: The Battle for Uber, βασισμένη στο best-seller του Mike Isaac, το οποίο αφηγείται την άνοδο και την πτώση του Travis Kalanick, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για το ευρύ κοινό να γνωρίσει το πραγματικό πρόσωπο της Uber. Στόχος τους ήταν πάντα η εξάλειψη του «ανταγωνισμού», αλλά απέτυχαν.
Κάτω από τη μυστηριώδη φωνή μιας γραμμικής αφήγησης όπως αυτή του Κουέντιν Ταραντίνο , οι Super Pumped θα πουν πολλά περισσότερα για την ατμόσφαιρα του εταιρικού κόσμου. Θα είναι ένα πολεμικό εγχειρίδιο που θα αφήσει πίσω του κάθε υπαινιγμό ηθικής για να βγει νικητής. Το ίδιο που ακολούθησε ο Τράβις.
Travis Kalanick επιχειρηματίας οραματιστής
Θέλετε να εργαστείτε στην Uber; Έχω μια ερώτηση για σένα: είσαι μαλάκας;» είπε ο Travis Kalanick , συνιδρυτής της Uber, σε έναν πιθανό υπάλληλο σε μια συνέντευξη όταν πήγε για πρώτη φορά στην εταιρεία. «Επειδή αν δεν είσαι, δεν θα είσαι ποτέ η Uber», πρόσθεσε.
Η ακούραστη προσπάθειά του να γίνει θρύλος της Silicon Valley, η αδυναμία του να απαλλαγεί από μικρά κόμπλεξ και μίση χαρακτήρων και το αναίσθητο techbro που καθιέρωσε στην Uber, ήταν οι τρεις άξονες της καριέρας του. Η οργή και η ανθρωπιά αποστάχθηκαν σε ίσα μέρη που οδήγησαν σε συγκρούσεις . Αλλά η Uber δεν ήταν η πρώτη τεχνολογική επιχείρηση που ανέλαβε ο Travis Kalanick.
Ξεκίνησε το 1998 με τη Socur , επίσης ως συνιδρυτής, μιας υπηρεσίας κοινής χρήσης αρχείων στο Διαδίκτυο που αναγκάστηκε να κλείσει μετά από δύο χρόνια λόγω πολυάριθμων καταγγελιών για πειρατεία. Μετά ήρθε η Red Swoosh, με το ίδιο concept , το οποίο κατέληξε να πουλήσει το 2007 στην Akamai Technologies για περίπου είκοσι εκατομμύρια δολάρια. Το 2008, ο Kalanick και ο Garrett Camp παρακολούθησαν ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια startup και Διαδικτύου στον κόσμο, το LeWeb Paris , και τότε ήταν που άκουσε την ιδέα της μείωσης του κόστους μεταφοράς μοιράζοντας ένα αυτοκίνητο με άλλους ανθρώπους. Ένα χρόνο αργότερα, οι δυο τους ξεκίνησαν την Uber.
Τα σκάνδαλα που περικύκλωσαν την Uber
Ο Travis και ο Camp ξεκίνησαν την επιτυχημένη ιδέα τους τον Μάρτιο του 2009 , κάτι που τους οδήγησε στην τέταρτη θέση στους πλουσιότερους επιχειρηματίες κάτω των 40 ετών της Αμερικής το 2015 , στην 64η θέση στην κατάταξη Powerful People το 2016 και στην 48η θέση στη λίστα με τους πλουσιότερους στον τομέα της τεχνολογίας το 2017 . Ήταν ακριβώς οι σεζόν, από το 2010 έως το 2017, κατά τις οποίες ο Kalanick διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Η Uber πάντα υποσχόταν μια επανάσταση στην κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών. Φαινόταν ότι το όνομά της βρισκόταν ήδη στο πρώτο σκαλί του Ολύμπου των τεχνολογικών κολοσσών και ακολουθούσαν η Amazon, η Google, η Apple και το Facebook . Αλλά όπως φάνηκε, ναυάγησε, λόγω της σκληρής επιχειρηματικής πρακτικής του.
Ο Travis Kalanick εστίασε και επέμεινε ότι ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν να πιστεύεις, αλλά να διώξεις τους ανταγωνιστές σου από την αγορά , χωρίς να αφήνεις τίποτα και κανέναν να εμποδίσει τα επιχειρηματικά σου ιδανικά. Ούτε οι νόμοι, ούτε οι κανονισμοί των πόλεων στις οποίες λειτουργούσε, ούτε η δίκαιη αποζημίωση των οδηγών του, ούτε καν οι κανόνες απορρήτου της ίδιας της Apple. Η Uber κατασκόπευε, δωροδοκούσε και παρακολουθούσε εργαζομένους, ανταγωνιστές, νομοθέτες, κυβερνήσεις και χρήστες που χρησιμοποιούσαν την εταιρεία του για να γνωρίζουν τις κινήσεις τους και να έχουν όλα όσα ήθελε να κάνει. Συναίνεσε επίσης σε μια φαλλοκρατική και ρατσιστική επιχειρηματική κουλτούρα και κατέληξε να γίνει σύμβολο της ανεπάρκειας της τεχνολογικής κουλτούρας, από πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας και από τη Silicon Valley.
Μια ανήθικη επιχειρηματική διαχείριση που κατέληξε στην πτώση του φιλόδοξου συνιδρυτή της, χάνοντας δισεκατομμύρια δολάρια από την τιμή της μετοχής.

\"\"

Σεξουαλική κακοποίηση
Στην εποχή της Uber ξεχωρίζουν περισσότερα από δώδεκα σκάνδαλα . Πολλά από αυτά σχετίζονται με σεξισμό ή πορνεία. Στην πραγματικότητα, όλο το σκοτεινό σύννεφο που κάλυψε τη ζωή του Διευθύνοντος Συμβούλου ξεκίνησε με την υπόθεση boob-er , σε συνέντευξή του στο Esquire. Αυτό συνέβη το 2014 και 3 χρόνια αργότερα, η Uber μήνυσε την πρώην μηχανικό Susan Fowel για σεξουαλική παρενόχληση και διάκριση.
Τον Μάρτιο του 2017, ο Kalanick, μαζί με μια ομάδα υψηλού επιπέδου υπαλλήλων, επισκέφτηκαν ένα μπαρ συνοδών στη Σεούλ, κάτι που οδήγησε σε καταγγελία από έναν υπεύθυνο μάρκετινγκ. Επιπλέον, αμφισβήτησε μια υπόθεση βιασμού σε ένα από τα αυτοκίνητά του , αφού έκλεψε τα ιατρικά αρχεία του θύματος που βιάστηκε από τον οδηγό, γεγονός που κατέληξε σε καταγγελία για συκοφαντική δυσφήμιση και καταπάτηση δικαιωμάτων. 20 υπάλληλοι απολύθηκαν μετά από έρευνα για ισχυρισμούς σεξουαλικής παρενόχλησης και την επιθετική κουλτούρα της εταιρείας στο χώρο εργασίας.
Κατασκοπεία πολιτικών και Beyoncé
Το επίκεντρο ενός άλλου από τα σκάνδαλα που βαραίνει τον ιδρυτή είναι η κατασκοπεία. Ξεκίνησε το 2014 με μια τεχνολογία που ονομάζεται «God\’s View» που επέτρεπε στην εταιρεία να παρακολουθεί τις τοποθεσίες των χρηστών. Το στέλεχος της εταιρείας, Emil Michel, ήταν εκείνο που το αποκάλυψε. Μετά ήταν η Beyoncé . Ένας πρώην ερευνητής της Uber αναγνώρισε ότι οι υπάλληλοι χρησιμοποιούσαν συστηματικά κατασκοπεία σε πολιτικούς, πρώην και νυν προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της τραγουδίστριας.
Κατασκόπευαν επίσης έναν διαγωνισμό τον Απρίλιο του 2017. Ένα μυστικό πρόγραμμα που η Uber ονόμασε Hell (κόλαση) τους επέτρεψε να κατασκοπεύσουν τον αντίπαλό της Lift για να ανακαλύψουν τους οδηγούς που εργάζονταν για αυτούς.
Παράπονα οδηγού Uber
Τον Φεβρουάριο του 2017, δημοσιοποιήθηκε η ηχογράφηση του Travis Kalanick ως χρήστη της Uber στην οποία εμφανιζόταν να διαπληκτίζεται με οδηγό. Παραπονιόταν για τις δυσκολίες του να βγάλει ένα λογικό εισόδημα με τα κακά ποσοστά της εταιρείας και ο διευθυντής απάντησε φωνάζοντας του ότι «σε κάποιους ανθρώπους δεν αρέσει να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα δικά τους σκατά.»
Κατηγορούν κάποιον άλλον για όλα όσα τους συμβαίνουν στη ζωή τους. Αργότερα ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι σκόπευε να δει έναν επαγγελματία για να «βελτιώσει την ηγεσία του». Αλλά αυτό δεν αντανακλούσε την ευημερία των εργαζομένων της και 3 μήνες αργότερα η Uber έπρεπε να πληρώσει -με την αποδοχή της- δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στους οδηγούς της Νέας Υόρκης, αφού παραδέχτηκε ότι τους πλήρωνε χαμηλότερα για δύο χρόνια.
Διαδηλώσεις ταξί και «διαγραφή Uber»
Με την έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία και την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, το σωματείο ταξί της Νέας Υόρκης κινητοποιήθηκε εναντίον του, παραλύοντας την υπηρεσία. Συγκεκριμένα, οι οδηγοί ταξί αρνήθηκαν να παραλάβουν επιβάτες στο αεροδρόμιο JKF στη Νέα Υόρκη για μία ώρα το Σάββατο και με τη σειρά τους κάλεσαν πλατφόρμες όπως η Uber ή η Lift να συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες τους. Η απάντηση της Uber ήταν απροσδόκητη. Η εταιρεία ακύρωσε την αύξηση των τιμών ανά ταξίδι, βλέποντας μια επιχειρηματική ευκαιρία στο κίνημα των ταξί και αποφάσισε να την εκμεταλλευτεί.
Οι οδηγοί ταξί κατηγόρησαν την Uber για κακή στρατηγική και άρχισαν επίσης να κινητοποιούνται εναντίον της με το DeleteUber, με το οποίο ενθάρρυναν τον μέγιστο αριθμό χρηστών να απεγκαταστήσουν την εφαρμογή και να σταματήσουν να τη χρησιμοποιούν. Η Uber έχασε περισσότερους από 200.000 χρήστες μέσα σε μια εβδομάδα και ο Travis Kalanick παραιτήθηκε από σύμβουλος του Donald Trump. Σε αυτό προστίθενται οι πολλαπλές διαμαρτυρίες που έχουν γίνει από οδηγούς ταξί, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.
Greyball, εξαπάτηση του νόμου
Η Uber χρησιμοποιούσε για χρόνια ένα εργαλείο που ονομάζεται Greyball για να παραπλανήσει συστηματικά τις αρχές επιβολής του νόμου σε πόλεις όπου η εταιρεία παραβίαζε τους τοπικούς νόμους. Με αυτό, εντόπισαν ποιοι από τους χρήστες τους θα μπορούσαν να εργάζονται για κυβερνητικούς οργανισμούς. Η εφαρμογή επέτρεψε επίσης να ακυρωθούν ή να αγνοηθούν τα ταξίδια που ζητήθηκαν από μέρη κοντά σε γραφεία ή φορείς των τοπικών αρχών, καθώς ήταν ύποπτοι για εξαπάτηση για τον έλεγχο της εφαρμογής. Επίσης, επέτρεψε στους χρήστες να εμφανίζουν εικόνες από αυτοκίνητα-φαντάσματα υπονοώντας ότι βρίσκονταν σε μια περιοχή όπου δεν βρίσκονταν στην πραγματικότητα, και έτσι να παραπλανήσουν τις αρχές.

Παρακμή της Uber
Ο Καλάνικ πήρε άδεια αορίστου χρόνου στα μέσα του 2017 μετά την έκθεση για την εταιρική κουλτούρα, που χαρακτηρίστηκε ως σεξιστική και ρατσιστική. Εκεί ξεκίνησε η παρακμή του Kalanick μαζί με την Uber. Τον ίδιο μήνα, ο Ντέιβιντ Μπόντερμαν παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αφού έκανε ένα σεξιστικό σχόλιο στη συνάδελφο μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ariana Huffington σε μια συνάντηση αφιερωμένη στη βελτίωση της κατάστασης της παρενόχλησης και του σεξισμού στην εταιρεία.
Τώρα ο Travis Kalanick είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της City Storage Systems , μιας εταιρείας που επικεντρώνεται στην ανακαίνιση ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που παρουσιάζουν προβλήματα, όπως εγκαταλελειμμένες αποθήκες και εμπορικά κέντρα ή κλειστά εργαστήρια και εστιατόρια. Σύμφωνα με την Wall Street Journal , ο επιχειρηματίας έχει δημιουργήσει μια μίνι αυτοκρατορία αγοράζοντας περισσότερα από σαράντα ακίνητα σε 24 πόλεις για περισσότερα από 115 εκατομμύρια ευρώ.
«Super Pumped: The Battle for Uber», η σειρά
Η σειρά θα είναι παραγωγή της ShowTime και θα μεταδίδεται αρχικά στην Ισπανία από την Movistar+. Η πρώτη σεζόν περιστρέφεται γύρω από την άνοδο και την πτώση του Travis Kalanick και την ταραγμένη σχέση του με τον μέντορά του, Bill Gurley , έναν λαμπρό επιχειρηματικό καπιταλιστή από το Τέξας που εμπιστεύεται ολόκληρη τη φήμη του στην επιτυχία της Uber και αντιμετωπίζει τις συνέπειες. Η Uma Thurman θα υποδυθεί την Ariana Huffington, συνιδρύτρια της The Huffington Post . Το καστ ολοκληρώνουν οι Elisabeth Shue ( Φεύγοντας από το Λας Βέγκας ), Kerry Bishé ( Halt and Catch Fire, Penny Dreadful: City of Angels ), Jon Bass ( Miracle Workers ), Bridget Gao Hollitt ( Home and Away ) και Babak Tafti ( Succession ). Θα είναι μια ανθολογία και θα βασίζεται στο επερχόμενο βιβλίο του Mike Isaac, A Dive into the Facebook Transition , το οποίο θα επικεντρωθεί στη σχέση της μεταμόρφωσης μεταξύ του Sandberg και του Mark Zuckerberg και των δυνάμεων που άλλαξαν τον κόσμο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...