Ιρλανδία: Εύκολη η εύρεση ταξί, αύξηση των επιβατών, ασφαλείς δηλώνουν οι χρήστες της υπηρεσίας

Η Εθνική Αρχή Μεταφορών της Ιρλανδίας δημοσίευσε στις 17 Αυγούστου τα ευρήματα έρευνας σε δείγμα 1.000 ατόμων που είχε στόχο την καταγραφή της τρέχουσας και της μελλοντικής χρήσης ταξί στη χώρα.

Η έρευνα δείχνει ότι συνολικά το 93% των ανθρώπων αισθάνονται ασφαλείς όταν περιμένουν σε μια πιάτσα για ταξί, ενώ το 94% αισθάνονται ασφαλείς όταν καλούν ταξί στο δρόμο. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις ανθρώπους πιστεύουν ότι τα ταξί παρέχουν γενικά καλές υπηρεσίες, ενώ σε ποσοστό 68% δηλώνουν περισσότερο ασφαλείς όταν μετακινούνται με ταξί μετά από μια νυχτερινή έξοδο.

Το 81% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το να βρει κανείς ταξί είναι εύκολο, με τους περισσότερους να περιμένουν από πέντε έως δεκαπέντε λεπτά. Το 40% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι περίμεναν λιγότερο από πέντε λεπτά για να πάρει ταξί.

Ο αριθμός των επιβατών που χρησιμοποιούν ταξί αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των οκτώ μηνών από τον Οκτώβριο του 2022 έως τον Μάιο του 2023: 13% περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν πλέον τακτικά ταξί, με αποτέλεσμα το ποσοστό χρήσης να ανέρχεται στο 85% – το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2020.

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το 45% των ανθρώπων έχουν χρησιμοποιήσει ταξί τον τελευταίο μήνα, με τους περισσότερους να τα χρησιμοποιούν για κοινωνικούς ή ψυχαγωγικούς λόγους.

Οι δύο κύριοι λόγοι που αναφέρθηκαν για την επιλογή ταξί έναντι άλλων μέσων μεταφοράς ήταν η ταχύτητα και η ευκολία που προσφέρονται στους πελάτες.

Το ένα τέταρτο των διαδρομών με ταξί είχε μήκος μικρότερο των πέντε χιλιομέτρων, ενώ πάνω από το ένα τρίτο των διαδρομών με ταξί μετέφερε μόνο έναν επιβάτη.

Ένα μεγάλο ποσοστό, 40%, των ταξί σε εθνικό επίπεδο παραγγέλθηκε μέσω τηλεφώνου, ενώ το 27% παραγγέλθηκε μέσω εφαρμογής. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 38% στο Δουβλίνο. Σημαντικό ποσοστό των διαδρομών πραγματοποιείται τις Παρασκευές και τα Σάββατα, συνολικά το 51% των πιο πρόσφατων διαδρομών.

Η έρευνα περιελάμβανε ειδικές ερωτήσεις για άτομα που χρειάζονται ταξί με πρόσβαση για αναπηρικά αμαξίδια ή για άτομα που συνόδευσαν κάποιον τέτοιο χρήστη. Αυτό το υποσύνολο των ερωτηθέντων αποτέλεσε το 5% του συνολικού αριθμού. Οι απαντήσεις έδειξαν ότι περίπου οι μισοί από τους χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου δυσκολεύονταν να βρουν ένα προσβάσιμο ταξί στον δρόμο ή μέσω τηλεφώνου ή εφαρμογής. Διαπιστώθηκε ότι η πιο επιτυχής οδός για την κράτηση ενός προσαρμοσμένου ήταν μέσω ενός παραδοσιακού κέντρου αποστολής.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι θα αναγνώριζαν ένα ηλεκτρικό ταξί, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των ατόμων επιβεβαίωσε ότι είχε πραγματοποιήσει ταξίδι με ένα τέτοιο όχημα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το 27% (έναντι 19% πέρυσι) γνώριζε για τη δωρεάν εφαρμογή TFI Driver Check App, η οποία επιτρέπει στους υποψήφιους επιβάτες να ελέγξουν ότι ένα ταξί και ο οδηγός είναι εγγεγραμμένοι και αδειοδοτημένοι πριν επιβιβαστούν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...