Ηνωμένες Πολιτείες: Μετά τη μείωση των αμοιβών των οδηγών της, η Uber θέλει τώρα να ελέγχει τα τηλέφωνά τους

Στο αμερικανικό ποδόσφαιρο και το μπέιζμπολ, η ομάδα που κερδίζει το μεγαλύτερο έπαθλο αποκαλείται «παγκόσμιος πρωταθλητής», παρόλο που ο αγώνας διεξάγεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια νέα έκθεση της εταιρείας Obi, η οποία έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και αναλύει τις τιμές των υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών, διαπνέεται από το ίδιο πνεύμα, δεδομένου ότι, αν και αυτοσυστήνεται ως «παγκόσμια έκθεση για τις υπηρεσίες διακίνησης επιβατών», το μεγαλύτερο μέρος της ανάλυσης της μελέτης αφορά… τη Νέα Υόρκη.

Παρ’ όλα αυτά, η έκθεση περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία που είναι, σε γενικές γραμμές, συγκρίσιμα με άλλες μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των αμοιβών των οδηγών. Οι οδηγοί της Νέας Υόρκης είδαν την αμοιβή τους να μειώνεται κατά 10,5% κατά μέσο όρο από τον Φεβρουάριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2024, σε μια εποχή που οι τιμές της βενζίνης και της ασφάλισης έχουν εκτοξευθεί για τους οδηγούς. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, οι οδηγοί από το 72,6% της μέσης τιμής του ναύλου που λάμβαναν πριν, εισπράττουν τώρα μόλις 62,1%, μια τεράστια πτώση στο «ποσοστό αποδοχής» των οδηγών. Πρόκειται για μια κρυφή περικοπή αμοιβών, η οποία επιτεύχθηκε μέσω της δυναμικής τιμολόγησης, η οποία άρχισε να εφαρμόζεται από το 2022.

Όπως φαίνεται στο σχετικό γράφημα, ενώ το ποσό που παίρνει η Lyft ανά διαδρομή έχει παραμείνει σχετικά σταθερό τα τελευταία πέντε χρόνια, η Uber έχει φτάσει από το να μην παίρνει τίποτα σε κάθε διαδρομή (επιδοτώντας ουσιαστικά τους ναύλους αρχικά) στα 5,72 δολάρια ανά διαδρομή. Τα κέρδη της Uber ανά κόμιστρο στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν κατά 218% μέσα σε πέντε χρόνια! Αυτή είναι η πιο σαφής απόδειξη της μεταμόρφωσης του επιχειρηματικού μοντέλου της Uber από την ανάπτυξη πριν από τα κέρδη που τροφοδοτείται από την άφθονη προσφορά φθηνών επιχειρηματικών κεφαλαίων στον «δρόμο προς την κερδοφορία», καθώς η Uber πρέπει να αποδείξει στους επενδυτές ότι μπορεί να εισπράττει περισσότερα από όσα ξοδεύει.

Η έκθεση της Obi περιέχει μικρό αριθμό δεδομένων για το Λονδίνο (αν και όχι για τις αμοιβές) που αξίζει να εξεταστούν. Διαπιστώνει ότι ο μέσος ναύλος στο Λονδίνο είναι 71% χαμηλότερος από ό,τι στη Νέα Υόρκη, μια διαφορά που την αποδίδει στην αυξημένη ανταγωνιστικότητα στην αγορά, με τις Bolt, FreeNow και Ola (η οποία ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο μήνα) να ανταγωνίζονται την Uber. Τέσσερις στους πέντε πελάτες του Λονδίνου επιλέγουν τη φθηνότερη επιλογή, οπότε η πολλαπλή εκμετάλλευση και οι αγορές είναι προφανώς το ζητούμενο. Οι μέσες τιμές των ναύλων σε όλες τις πλατφόρμες παρέμειναν σχετικά σταθερές τα τελευταία δύο χρόνια στο Λονδίνο, με την Bolt να αποτελεί συχνότερα τη φθηνότερη επιλογή.

Μια άλλη περίεργη εξέλιξη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού την περασμένη εβδομάδα είναι επίσης αξιοσημείωτη. Ο Σέργιο Αβεντιάν, οδηγός πλατφορμών στο Λος Άντζελες και ένας από τους κύριους συντελεστές του καναλιού The Rideshare Guy στο youtube, ανακοίνωσε στο X ότι η τελευταία ενημέρωση της εφαρμογής της Uber προσπαθούσε να τον αναγκάσει να ενεργοποιήσει την «άδεια επικάλυψης οθόνης» πριν του επιτρέψει να συνδεθεί στην εφαρμογή.

Το τηλέφωνο Android του Αβεντιάν τον ενημέρωσε ότι αν συμφωνούσε με το αίτημα της Uber για την άδεια επικάλυψης, αυτό θα σήμαινε ότι «επιτρέπει στην εφαρμογή να εμφανίζεται πάνω από άλλες εφαρμογές που χρησιμοποιεί. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη χρήση άλλων εφαρμογών». Ο Αβεντιάν είναι ένας multiapper (εργάζεται για περισσότερες από μία πλατφόρμες, συγκεκριμένα έξι), οπότε με την αποδοχή της άδειας επικάλυψης ουσιαστικά θα επέτρεπε στην Uber να κυριαρχήσει στο τηλέφωνό του έναντι των ανταγωνιστικών εφαρμογών, για παράδειγμα της Lyft.

Φυσικά δεν πρόκειται μόνο για μονοπωλιακή συμπεριφορά: Η απαίτηση της Uber για δικαιώματα επικάλυψης αποτελεί επίσης σημαντική παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή των οδηγών. Η άδεια επικάλυψης είναι μια προσπάθεια της Uber να επιτάσσει την προσοχή των οδηγών της όποια στιγμή επιθυμεί, παρόλο που αυτοί οι εργαζόμενοι είναι -σύμφωνα με την Uber- το «αφεντικό του εαυτού τους»!

«Δεν θέλω η Uber να ελέγχει το τηλέφωνό μου», έγραψε ο Αβεντιάν. «Δεν θα οδηγώ για την Uber μέχρι να διορθωθεί αυτό, μποϊκοτάρετε την Uber!».

Την τρίτη ημέρα του μποϊκοτάζ του Αβεντιάν, ο ίδιος έγραψε ότι πηγές της Uber του είπαν πως ήταν πειραματόζωο σε «ένα μικρό πιλοτικό πρόγραμμα» και ότι πρόθεση της Uber είναι οι οδηγοί να λαμβάνουν προσφορές όταν δεν έχουν ενεργοποιημένη την εφαρμογή: κι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. «Αν είμαι εκτός της εφαρμογής, σας δείχνω, Uber, ότι ίσως δεν θέλω να βλέπω άθλιες προσφορές!», έγραψε στην ανάρτησή του.

Το μποϊκοτάζ του Αβεντιάν στα δικαιώματα επικάλυψης συνεχίζεται, αλλά βρήκε μια λύση που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να συνεχίσει να εργάζεται αποφεύγοντας την Uber να κυριαρχεί στο τηλέφωνό του. Η πλειονότητα των οδηγών, ωστόσο δεν δείχνει τον αγωνιστικό ζήλο και δέχεται απρόθυμα την άδεια επικάλυψης, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στην εργασία.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρή ρύθμιση των εφαρμογών των ψηφιακών πλατφορμών εργασίας, ώστε να αποτρέπονται τέτοιου είδους καταχρήσεις εξουσίας. Αν μια εταιρεία απαιτούσε να εγκαταστήσει ένα σύστημα συναγερμού στο σπίτι σας για να σας ειδοποιεί για δουλειές με αντάλλαγμα τη δυνατότητα πρόσβασης στην εν λόγω εργασία, δικαίως θα αποτελούσε σκάνδαλο: γιατί να είναι διαφορετικό για την εισβολή της στο τηλέφωνό σας;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *