Nορβηγία: Η κινεζική NIO βασικός προμηθευτής της εταιρείας Oslo Taxi

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, οι κινεζικές εταιρείες δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν μερίδιο άνω του 3% της αγοράς νέων αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Εξακολουθούν να εγκαθιδρύουν τα δίκτυα των αντιπροσώπων τους και προσπαθούν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των αγοραστών, κάτι που χρειάζεται χρόνο. Η αυτοκινητοβιομηχανία NIO μάλλον βρήκε έναν δρόμο-εξπρές για να το πετύχει αυτό, μέσω της συμφωνίας με την Oslo Taxi, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ταξί της Νορβηγίας, με περισσότερα από 13.000 οχήματα στον στόλο της: έγινε η πρώτη επιλογή προμηθευτή για την εταιρεία.

Από την 1η Νοεμβρίου 2024, όλα τα ταξί στο Όσλο θα πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών ρύπων. Με άλλα λόγια, τα plug-in υβριδικά δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν: τα οχήματα θα πρέπει να κινούνται με μπαταρίες ή κυψέλες καυσίμου. Για τους οδηγούς ταξί, η γρήγορη φόρτιση θα έχει οικονομικές επιπτώσεις, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Εκτός του ότι οι οδηγοί αναγκάζονται να σταματούν συχνότερα και για περισσότερη ώρα κατά τη διάρκεια της βάρδιας εργασίας τους, η συχνή στάση προκαλεί ζημιά στις μπαταρίες, γεγονός που μειώνει τη διάρκεια ζωής τους. Η Tesla χρεώνει σήμερα περίπου 20.000 δολάρια για την αντικατάστασή τους.

Οι οδηγοί ταξί που χρησιμοποιούν ένα NIO θα έχουν στη διάθεσή τους την ανταλλαγή πακέτων μπαταριών. Με άλλα λόγια, θα ξοδεύουν περίπου έξι λεπτά για να αλλάξουν ένα εξαντλημένο εξάρτημα με ένα πλήρως φορτισμένο. Αυτό θα αυξήσει την παραγωγικότητά τους, εάν η NIO καταφέρει να έχει αρκετούς σταθμούς Power Swap διασκορπισμένους σε όλη τη νορβηγική πρωτεύουσα.

Ο τομέας των ταξί είναι ο πλέον κατάλληλος για την προώθηση νέων εμπορικών σημάτων σε κάθε αγορά αυτοκινήτων. Οι οδηγοί ταξί είναι αυτοί που εντοπίζουν πριν από οποιονδήποτε άλλον πόσο ακριβό είναι το σέρβις ενός οχήματος, πόσο ανθεκτικό είναι, πόσα καύσιμα ή ενέργεια χρειάζεται κ.ο.κ. Όποιος θέλει να αγοράσει ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο πρέπει να ελέγξει τι οδηγούν αυτοί οι άνθρωποι. Αν οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ένα NIO, αυτό θα είναι ένα καλό σημάδι για την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία.

Αν η NIO θέλει να το κάνει σωστά, θα πρέπει να διαθέτει αρκετά συνεργεία επισκευής. Πρέπει, επίσης, να επαναφέρει γρήγορα τα οχήματα σε λειτουργία σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν προβλήματα. Αν λειτουργούν ομαλά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να τρακάρουν: η επιδιόρθωσή τους σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει επίσης να παίρνει χρόνο. Οι οδηγοί ταξί που δεν οδηγούν, δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η Oslo Taxi αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα που υπόσχεται να προσφέρει η NIO. Εκτός από τη δυνατότητα να υπάρχει πάντα διαθέσιμη μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία, τα αυτοκίνητά της μπορούν επίσης να αγοραστούν χωρίς αυτό τα εξάρτημα. Οι πελάτες που το επιθυμούν αυτό πρέπει να εγγραφούν στην υπηρεσία Battery as a Service (μπαταρία ως σέρβις), η οποία τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν και να ανταλλάσσουν πακέτα μπαταριών καταβάλλοντας ένα μηνιαίο τέλος.

Ένα άλλο πλεονέκτημα που μπορεί να προσφέρει η NIO στην Oslo Taxi είναι ότι τα ταξί της θα έχουν πάντα μια μπαταρία που θα λειτουργεί άψογα. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με ένα από αυτά, η εφαρμογή NIO θα ενημερώσει τον οδηγό να κατευθυνθεί σε έναν σταθμό Power Swap και να την αντικαταστήσει.

Η NIO δημοσίευσε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα ανάρτηση στο Facebook που μιλάει για εννέα πλεονεκτήματα που προσφέρει το σύστημα ανταλλαγής μπαταριών της. Ένα από αυτά είναι ότι τα ανταλλασσόμενα εξαρτήματα είναι πιο εύκολο να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν, επειδή «οι μπαταρίες και τα οχήματα έχουν διαφορετική διάρκεια ζωής».

Συνοψίζοντας, η NIO φαίνεται να έχει πετύχει έναν σημαντικό στόχο στην προσπάθειά της να πουλήσει οχήματα στην Ευρώπη. Αν η συμφωνία με την Oslo Taxi πάει καλά, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία μπορεί να έχει χιλιάδες οδηγούς ταξί για να προωθήσει τα προϊόντα της χωρίς έξοδα μάρκετινγκ: η προφορική επικοινωνία θα φροντίσει να δώσει στην εταιρεία μεγαλύτερο μερίδιο της νορβηγικής αγοράς. Παρόμοιες συμφωνίες μπορεί να ακολουθήσουν για ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...