Γερμανία: Απομακρύνεται ο κυβερνητικός στόχος για τα ηλεκτρικά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ταξί

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας απέχει πολύ από τον στόχο των 15 εκατομμυρίων αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων που είχε θέσει για το 2030 με τα τρέχοντα προγράμματα. Αυτό προκύπτει από το αποτέλεσμα της τελευταίας ανάλυσης της αγοράς από Κέντρο Διαχείρισης Οχημάτων, την οποία δημοσίευσε χθες ο καθηγητής Στεφάν Μπράτζελ.

Αν και τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα αυξήθηκαν κατά 55%, σε 1,17 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα, πέρυσι, ο στόχος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης υπολείπεται επί του παρόντος κατά 50%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Με τα τρέχοντα προγράμματα και τις ρυθμίσεις χρηματοδότησης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέχει πολύ από τον στόχο της, γράφει ο επικεφαλής της μελέτης. Τώρα είναι απαραίτητη μια «ανάλυση της πραγματικότητας», η οποία θα συνδυάζει τους πολιτικούς στόχους με τα απαραίτητα προγράμματα δράσης. «Ακόμη κι αν θέλει κανείς να επιτύχει τουλάχιστον τον στόχο της πολιτικής για το κλίμα, δηλαδή περισσότερα από 10 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα μέχρι το 2030, απαιτούνται ηράκλειες προσπάθειες. Αντί για κακοφωνία, αυτό απαιτεί συντονισμένη δράση από τους αρμόδιους φορείς, όπως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι πάροχοι υποδομών φόρτισης και ενεργειακών υπηρεσιών, καθώς και η πολιτική», αναφέρει ο καθηγητής στην ανάλυσή του.

Ο Μπράτζελ υπολογίζει ότι για μια αρκετά γρήγορη ανάπτυξη της αγοράς φέτος θα πρέπει να ταξινομηθούν 750.000 νέα οχήματα με μπαταρίες – ή 1,3 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Ωστόσο, μόνο 450.000 νέες ταξινομήσεις επιβατικών αυτοκινήτων είναι ο ρεαλιστικός στόχος για το 2023 και 650.000 μέχρι το 2025, αντίστοιχα. Εάν δεν αλλάξει το πλαίσιο, μόνο τα μισά από τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία θα έχουν ταξινομηθεί μέχρι το 2030.

Όσον αφορά τον τομέα των ταξί, σύμφωνα με την ανάλυση και με στοιχεία της 1ης Ιουλίου 2023, λίγα είναι τα μοντέλα των κατασκευαστών που προσφέρονται ή χρησιμοποιούνται ως ταξί ή ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα. Από αυτά, μόνο τα Tesla 3 στη δεύτερη θέση και Tesla Y στην 4η θέση μπορούν να παραγγελθούν με πακέτο ταξί ή ενοικιαζόμενου οχήματος από την INTAX, ενώ το VW ID.3 στη θέση 3 και τα «αδέλφια» του SUV ID.4 και ID.5 στη θέση 7 μπορούν να μετατραπούν με μεγάλο κόστος. Τόσο την 1η Ιουλίου 2022 όσο και την 1η Ιουλίου 2023, το Renault Zoe βρίσκεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων του κλάδου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...