Uber, Free Now και Bolt δημιούργησαν το λόμπι Move EU στις Βρυξέλλες, για να έχουν κοινή φωνή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι εταιρείες Ride-Hailing Uber, Free Now και Bolt δημιούργησαν μια νέα ευρωπαϊκή ένωση ψηφιακών πλατφορμών με έδρα τις Βρυξέλλες.
«Το Move EU είναι μια απάντηση στις εκκλήσεις των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων για τον τομέα των ψηφιακών εφαρμογών προκειμένου να αναπτύξει κοινές θέσεις και να μιλήσει με μία φωνή. Τώρα είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε την εμπειρία μας στον τομέα της κινητικότητας με τα ενδιαφερόμενα μέρη σε όλα τα επίπεδα », δήλωσε η Claudia Breure, Διευθύντρια Δημοσίων Υποθέσεων της Free Now και επικεφαλής της νεοσύστατης ένωσης.
Η Move EU υποστηρίζει τον στόχο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις μεταφορές έως το 2050 και πιστεύει ότι ένας βασικός παράγοντας για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η προώθηση της χρήσης νέων υπηρεσιών κινητικότητας, όπως η μεταφορά και άλλες υπηρεσίες πολυτροπικής κινητικότητας. «Η Move EU πιστεύει ακράδαντα στο δυναμικό της κινητικότητας για βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη στην ΕΕ», δήλωσε η Claudia Breure.
Η ένωση χαιρέτισε μια πρόσφατη δήλωση του Henrik Hololei, Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αναγνώρισε ότι «μια πανοπλία διαφορετικών κανόνων σε διαφορετικά κράτη μέλη» δυσχεραίνει τη λειτουργία των εταιρειών στον τομέα της μεταφοράς. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης από πλευράς κανονιστικών ρυθμίσεων, αναφερόμενος στην «ολοένα και πιο ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος», καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών χρησιμοποιεί ψηφιακές υπηρεσίες μεταφοράς σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη.
«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αναφέρει το πρώτο δελτίο τύπου της Ένωσης- να προτείνει ένα εναρμονισμένο και προοδευτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών αναγκών κινητικότητας, με τον πυρήνα της ασφάλειας και της βιωσιμότητας. Ένα αποτελεσματικό οικοσύστημα κινητικότητας όχι μόνο μπορεί να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά και να προσφέρει μια καλύτερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες ανάπτυξης και κέρδους για τους οδηγούς ».
Η άποψη της dailytaxinews.gr : Το νεοσύστατο λόμπι των ψηφιακών εφαρμογών αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στο επιχειρηματικό μοντέλο που έχουν επιλέξει οι συγκεκριμένες εταιρίες. Στόχος τους –κοινός- είναι να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι οι κανονισμοί που διέπουν τις επιβατικές μεταφορές και ειδικά αυτοί που αφορούν τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα με οδηγό. Είναι αυτονόητο ότι ο πόλεμος μεταξύ εφαρμογών και παραδοσιακού ταξί έχει φτάσει στην τελική μάχη. Το λόμπι που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ταξί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η IRU (Παγκόσμια Ένωση Μεταφορών –Τμήμα Ταξί) και βασικό της μέλημα είναι η διατήρηση εθνικών κανόνων για το ταξί και όχι μια γενικευμένη πανευρωπαϊκή οδηγία.
Χθες η MOVE-EU πραγματοποίησε μια πανευρωπαϊκή ηλεκτρονική ημερίδα με την συμμετοχή εκατοντάδων φορέων και εταιριών ταξί και ενοικιαζομένων με οδηγό από όλη την Ευρώπη. Η dailytaxinews.gr συμμετείχε σε αυτή την ημερίδα και κατέγραψε όλα τα δεδομένα και τις εισηγήσεις των ομιλητών του νεοσύστατου λόμπι.
Ποιες είναι οι προτάσεις τους

  • Ο εκσυγχρονισμός των άκαμπτων και ξεπερασμένων κανόνων για ταξί και υπηρεσίες PHV.
  • Άρση των κανονιστικών φραγμών για είσοδο στο επάγγελμα
  • διασφάλιση της εφαρμογής ευέλικτων κανόνων στους οδηγούς ταξί που συνεργάζονται με ψηφιακές πλατφόρμες και στους οδηγούς PHV, εξαλείφοντας τους δυσκίνητους και αναποτελεσματικούς κανόνες, όπως «επιστροφή στο γκαράζ» για PHV, καθώς και επιτρέποντας ευέλικτα μοντέλα τιμολόγησης για ταξί προς όφελος των καταναλωτών.
  • η επιστροφή στην έδρα για τα PHV δημιουργεί περιττό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικονομική και διοικητική επιβάρυνση.
  • Η επιβολή ενός ελάχιστου χρονικού διαστήματος μεταξύ της παραγγελίας και της άφιξης του αυτοκινήτου αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ανάπτυξη μιας βιώσιμης μεταφορικής δραστηριότητας.
  • οι ποσοτικοί περιορισμοί στον αριθμό των αδειών δημιουργούν τεχνητές ελλείψεις, περιορίζουν τον ανταγωνισμό με άλλες υπηρεσίες κινητικότητας και μειώνουν τα κίνητρα για καινοτομία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...