Kολωνία: Κινητοποίηση του κλάδου των ταξί στις 12 Οκτωβρίου κατά του αθέμιτου ανταγωνισμού της Uber

Ο ανταγωνισμός με αμφιβόλου αξιοπιστίας παρόχους οδηγεί στη δραματική εξολόθρευση των ταξί στη Γερμανία. «Κάθε μέρα πέντε εταιρείες ταξί χρεοκοπούν επειδή δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό και το ξεδιάντροπο κοινωνικό ντάμπινγκ με νόμιμα μέσα», καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ταξί και Ενοικιαζόμενων Οχημάτων, Χέρβιχ Κολάρ, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις των οδηγών ταξί. Για τις 12 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση και πορεία, με αφορμή τη διάσκεψη των υπουργών Μεταφορών στην Κολωνία.

Με το σύνθημα «Σταματήστε το κοινωνικό ντάμπινγκ από την Uber & Co – ελάχιστες τιμές τώρα», το τοπικό κέντρο ταξί Taxiruf Köln καλεί σε συγκέντρωση και πορεία ταξί. Η ομοσπονδιακή ένωση υποστηρίζει την κινητοποίηση και θα είναι παρούσα. «Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, οι πόλεις μπορούν να θεσπίσουν ελάχιστες τιμές για την Uber και παρόμοιους παρόχους, ώστε να σταματήσει ο καταστροφικός ανταγωνισμός ντάμπινγκ εις βάρος των ταξί, των δημόσιων μεταφορών και τελικά του τοπικού συστήματος μεταφορών. Ήρθε πλέον η ώρα γι’ αυτό», τονίζει ο Κολάρ. Κατά τη μεταρρύθμιση του νόμου για τις επιβατικές μεταφορές, το 2021, οι ομοσπονδιακοί πολιτικοί υποσχέθηκαν να σταματήσουν τον ανταγωνισμό ντάμπινγκ εις βάρος των οδηγών. Ωστόσο, αυτό δεν έχει συμβεί.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στους Financial Times, η εκπρόσωπος της Uber προειδοποίησε για έναν ευρωπαϊκό κανονισμό με κοινωνικά πρότυπα για τους οδηγούς και απείλησε ότι σε αυτή την περίπτωση θα αυξήσει τις τιμές κατά 40% ή θα διακόψει τη λειτουργία της. Ο Kollar σχολίασε: «Οι αντιδράσεις της Uber είναι αποκαλυπτικές. Η Uber αρνείται να αναλάβει κοινωνική ευθύνη και έτσι παραδέχεται δημόσια ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο βασίζεται στην εκμετάλλευση και την υπονόμευση των ευρωπαϊκών κοινωνικών προτύπων. Με την καθιέρωση ελάχιστων τιμών, οι πόλεις πρέπει τώρα να βάλουν ένα τέλος σε αυτό. Μόνο ο θεμιτός ανταγωνισμός ενισχύει τις επιχειρήσεις, το κοινωνικό ντάμπινγκ τις σκοτώνει».

Οι υπουργοί Μεταφορών και των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων και ο ομοσπονδιακός υπουργός Μεταφορών αναμένονται στην Κολωνία στις 11 και 12 Οκτωβρίου για τη διάσκεψη των υπουργών Μεταφορών. Σε αυτούς θα πούμε: «Δεν υπάρχει θέση για κοινωνικό ντάμπινγκ στους δρόμους μας». Η ομοσπονδία καλεί όλους τους οδηγούς της Κολωνίας και της ευρύτερης περιοχής να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...