Φινλανδία: Oι έλεγχοι ταξί στο αεροδρόμιο αποκάλυψαν συμμόρφωση με τους νόμους αλλά και μικρές παραβάσεις

Οι τελευταίοι έλεγχοι στις υπηρεσίες ταξί του αεροδρομίου του Ελσίνκι έδειξαν ότι τα οχήματα ήταν σε καλή κατάσταση και οι οδηγοί τους έφεραν όλα τα προβλεπόμενα έγγραφα αδειοδότησης, διαπιστώθηκαν όμως και αρκετές ελλείψεις.
Οι αστυνομικές δυνάμεις επιθεώρησαν 42 ταξί, εκ των οποίων τα 24 βρέθηκαν ελλιπή. Επιιβλήθηκαν 22 κυρώσεις και εκδόθηκαν 13 πρόστιμα, όλα για μη τήρηση του ημερολογίου οδήγησης.
«Η πιο συνηθισμένη παράβαση ήταν η απουσία ημερολογίου του οδηγού. Εκδώσαμε πρόστιμα κυκλοφορίας κυρίως επειδή το όνομα του οδηγού ή του κατόχου της άδειας δεν ήταν ορατό στην καμπίνα», δήλωσε η αρμόδια επιθεωρητής της αστυνομίας. Σύμφωνα με την ίδια, το γεγονός ότι τα οχήματα ταξί ήταν σε καλή κατάσταση, αποτελεί θετική παράμετρο, από άποψη οδικής ασφάλειας. Επιπλέον, όλοι οι οδηγοί που ελέγχθηκαν είχαν άδειες οδήγησης.

Εκτός από την αστυνομία, στους ελέγχους συμμετείχαν η Φινλανδική Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, η Φορολογική Διοίκηση, η Περιφερειακή Κρατική Διοικητική Υπηρεσία της Νότιας Φινλανδίας και η Συνοριοφυλακή. Η κοινή επιτήρηση από διάφορες αρχές έχει αποδειχθεί αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου της κυκλοφορίας των ταξί. Με έναν μόνο έλεγχο, κάθε αρχή εξετάζει ταυτόχρονα θέματα που εμπίπτουν στη δική της δικαιοδοσία.

Οι έλεγχοι των ταξί είναι τακτικοί, αλλά οι ελλείψεις στην παρουσίαση των πληροφοριών, οι οποίες διαπιστώνονται κατά τη διάρκειά τους, εξακολουθούν να εμφανίζονται. «Αυτές οι ελλείψεις δεν θέτουν στην πραγματικότητα σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια, αλλά επηρεάζουν τα δικαιώματα των επιβατών και των καταναλωτών», δήλωσε η επιθεωρητής. Ο κάτοχος άδειας ταξί είναι υπεύθυνος και πρέπει να διασφαλίζει ότι οι επιβάτες μπορούν να βλέπουν τις σωστές πληροφορίες για το κόμιστρο, το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του κατόχου της άδειας και το όνομα του οδηγού.

Σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές, οι οποίες παρακολουθούν στενά τον τομέα των ταξί τα τελευταία χρόνια, η παραοικονομία δεν έχει εξαφανιστεί από τον κλάδο. Η καταπολέμησή της αφορά τον εντοπισμό εκείνων που φοροδιαφεύγουν. Υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις στον τομέα και, ως εκ τούτου, υπάρχει έλλειψη γνώσης σχετικά με τις υποχρεώσεις τους. Οι δυσκολότερες περιπτώσεις κατά τους ελέγχους στον τομέα των ταξί αφορούν τις μισθώσεις και τις συμφωνίες υπεργολαβίας, όπου η ευθύνη των εργοδοτών είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Στον τομέα των ταξί, η παραοικονομία εκδηλώνεται συνηθέστερα με την απόκρυψη εργασιών και την αδήλωτη εργασία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...