Γαλλία: Nέα συμφωνία μεταξύ πλατφορμών και συνδικάτων εργαζομένων για την απενεργοποίηση λογαριασμών

Τα συνδικάτα και οι πλατφόρμες κινητικότητας της Γαλλίας υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα συμφωνία για τη ρύθμιση των απενεργοποιήσεων λογαριασμών, ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των οδηγών, μετά από μια αρχική συμφωνία τον Ιανουάριο για ένα ελάχιστο εισόδημα ανά διαδρομή.

Η συμφωνία, ένα «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», αφορά «τη διαφάνεια των κέντρων κρατήσεων ενοικιαζόμενων οχημάτων και τους όρους αναστολής και τερματισμού των υπηρεσιών», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Ένωσης VTC της Γαλλίας (AVF), της Εθνικής Ομοσπονδίας Αυτοεπιχειρηματιών και Μικροεπιχειρηματιών (FNAE), της CFTC και της Unsa.

Περιλαμβάνει «σημαντικές προόδους υπέρ των οδηγών VTC», σύμφωνα με τα συνδικάτα του τομέα αυτού, όπου ο κοινωνικός διάλογος βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο, παρά το γεγονός ότι τα κοινωνικά δικαιώματα είναι ακόμη αδύναμα.

Συγκεκριμένα, μια πλατφόρμα δεν θα μπορεί πλέον να απενεργοποιεί τον λογαριασμό ενός οδηγού «χωρίς προειδοποίηση και θα πρέπει να δίνει στον οδηγό την ευκαιρία να απαντήσει».

«Πολλοί οδηγοί απενεργοποιούνται από τις πλατφόρμες για λόγους που δεν γνωρίζουν ή μετά από ήσσονος σημασίας ή καταχρηστικές καταγγελίες πελατών», καταγγέλλουν τα συνδικάτα.

Θα θεσπιστεί επίσης μια «αρχή αποζημίωσης των οδηγών» με βάση τα προηγούμενα εισοδήματα «σε περίπτωση αδικαιολόγητης αναστολής του λογαριασμού», αναφέρει το κείμενο της συμφωνίας.

«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί το τέλος των αυθαίρετων απενεργοποιήσεων» και δίνει στους οδηγούς «μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα», λένε, εκτιμώντας ότι «αρκετές εκατοντάδες οδηγοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν».

Το δεύτερο μέρος της συμφωνίας προβλέπει «καλύτερη ενημέρωση των οδηγών σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την πρόταση διαδρομών, τον καθορισμό των τιμών και τη χρήση των δεδομένων».

Η υπογραφή επετεύχθη αρκετούς μήνες μετά από ένα προσύμφωνο που υπογράφηκε τον Ιανουάριο από τέσσερα από τα επτά συνδικάτα, για την καθιέρωση ενός ελάχιστου εισοδήματος 7,65 ευρώ ανά διαδρομή.

Αυτό ήταν το πρώτο ελάχιστο κόμιστρο για τα VTC μετά τη δημιουργία της Ρυθμιστικής Αρχής για τις Πλατφόρμες Απασχόλησης και τη διεξαγωγή επαγγελματικών εκλογών μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων οδηγών διανομής και των οδηγών VTC τον περασμένο Μάιο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...