Η ευρωπαϊκή διάσταση του ταξί, θέμα συζήτησης στην εκδήλωση «Taxi Driving Innovation (TDI)» στην Κολωνία

Η επιρροή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις τοπικές  βιομηχανίες ταξί και ενοικίασης αυτοκινήτων με οδηγό αυξάνεται. Η  εκδήλωση «Taxi Driving Innovation (TDI)» που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδιακή Ένωση Ταξί και Ενοικιαζόμενων Αυτοκινήτων της Γερμανίας  και την Telekom στις 17 Μαΐου στην Κολωνία αφορούσε αποκλειστικά τους κανονισμούς για τις ψηφιακές  πλατφόρμες.

Το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο εξακολουθεί να ισχύει για τα ταξί και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι τα επιμέρους κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ορίζουν τους κανόνες ταξί σε εθνικό επίπεδο. Ωστόσο, η σημερινή  εξέλιξη είναι ότι, οι πάροχοι ψηφιακών πλατφορμών διεισδύουν όλο και περισσότερο στην αγορά της επιβατικής μεταφοράς.

 Κατά συνέπεια, η πίεση στην ΕΕ να παρέμβει με ρυθμίσεις σχετικά με το θέμα των παρόχων πλατφορμών αυξάνεται από δύο πλευρές. Αφενός, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις πιέζουν για σαφείς κανονισμούς για την ασφάλεια στην εργασία που είναι όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφες, αφετέρου, οι πάροχοι πλατφορμών επηρεάζουν την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με μια αρμάδα από λομπίστες στις Βρυξέλλες προκειμένου να επιτύχουν μια  πιθανή ρύθμιση που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

 «Για εμάς στην Ομοσπονδιακή Ένωση, είναι επομένως σημαντικό να ασχολούμαστε εντατικά με τις ευρωπαϊκές προσπάθειες και εξελίξεις που ξεκινούν αυτήν τη στιγμή στις Βρυξέλλες», εξήγησε ο Michael Oppermann, Διευθύνων Σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ταξί και Ενοικίασης Αυτοκινήτων (BVTM) στην ομιλία του. Πολλοί εκπρόσωποι του κλάδου  ταξίδεψαν στην Κολωνία στις 17 Μαΐου για να ακούσουν τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις με υψηλόβαθμους εκπροσώπους της ΕΕ και ειδικούς της ψηφιακής πλατφόρμας.

Ο πολιτικός Dennis Radtke, ο οποίος είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατέστησε σαφές πόσο έχει προχωρήσει ο ευρωπαϊκός σχεδιασμός σε αυτόν τον τομέα: «Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διατυπώσαμε πολύ ξεκάθαρα τη θέση μας πέρυσι με μια κατευθυντήρια έκθεση. Κάναμε σαφές ότι δύο πράγματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για εμάς: Πρώτον, θέλουμε να βελτιώσουμε σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας και την προστασία των εργαζομένων στις ψηφιακές πλατφόρμες.  Από την άλλη πλευρά, πρόκειται επίσης για θεμιτό ανταγωνισμό για εμάς».

Από την πλευρά της ΕΕ, είναι απαράδεκτο να καταστρατηγούνται προστατευτικές διατάξεις σχετικά με το ωράριο εργασίας, τον κατώτατο μισθό κ.λπ., εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να αυτοαπασχολούνται. Ειδικά όσον αφορά την Uber, ο Radtke δεν μάσησε τα λόγια του: Όπως καταλαβαίνω, στην παρούσα κατάσταση δεν υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός μεταξύ αυτού που κάνει [η βιομηχανία ταξί] και αυτού που κάνει η Uber». Ο Radtke τόνισε ότι υπήρξε εδώ και καιρό ανταλλαγή απόψεων με όσους εμπλέκονται σε αυτό το θέμα και υποσχέθηκε στη βιομηχανία ταξί: «Η πόρτα μου είναι ακόμα ανοιχτή και θα συνεχίσετε να με έχετε ως συμπολεμιστή στο πλευρό σας στο τον αγώνα για θεμιτό ανταγωνισμό».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...