Γερμανία: Τα νέα μέτρα για τον covid-19 «χτυπούν» ακόμη περισσότερο τα ταξί

Με την τροποποίηση του νόμου περί προστασίας των λοιμώξεων που ψηφίστηκε πρόσφατα, τα ταξί θα είναι λιγότερα στο δρόμο κατά τη διάρκεια της ημέρας, τίθενται περιορισμοί στον αριθμό των επιβατών, και πιθανώς θα είναι εντελώς άδεια από τις 10 μ.μ. έως τις 5 π.μ. Όπως ήταν αναμενόμενο, το «σχέδιο του τέταρτου νόμου για την προστασία του πληθυσμού σε μια επιδημία εθνικού επιπέδου» ( Bundestag 19/2844 ) υπερψηφίστηκε από την Γερμανική Βουλή.
Η παράγραφος 28β αφορά ρητώς την κυκλοφορία με ταξί και την μεταφορά ατόμων με μηχανοκίνητα οχήματα ( έτσι και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγό). Συγκεκριμένα, ο κανονισμός προβλέπει τα εξής:
\”Κατά τη μεταφορά ατόμων σε τοπικές ή υπεραστικές δημόσιες συγκοινωνίες, συμπεριλαμβανομένων των ταξί και των σχολικών μεταφορών, οι επιβάτες υποχρεούνται να φορούν τόσο κατά τη μεταφορά, όσο και κατά την παραμονή τους σε εγκατάσταση που ανήκει στην αντίστοιχη μεταφορά, μάσκα (FFP2 ή παρόμοια) . Προβλέπεται μέγιστη χωρητικότητα των αντίστοιχων μεταφορικών μέσων στο ήμισυ του κανονικά επιτρεπόμενου αριθμού επιβατών. Για το προσωπικό (οδηγοί) εφόσον έρχονται σε επαφή με τους επιβάτες, ισχύει η υποχρέωση για ιατρική μάσκα προσώπου (προστασία από το στόμα και τη μύτη). \”
Ο Πρόεδρος της BVTM (Γερμανική Ομοσπονδία Ταξί) Herwig Kollar, έκανε την ακόλουθη δήλωση μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου την περασμένη εβδομάδα: «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κατέστη σαφές ότι οι μάσκες επιπέδου FFP2 θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές σε λεωφορεία, τρένα και ταξί. Πολλά οχήματα στη γερμανική βιομηχανία ταξί και ενοικιάσεων αυτοκινήτων το έχουν εφαρμόσει εδώ και πολύ καιρό. Τα διαχωριστικά οδηγού-επιβατών και η τακτική απολύμανση των αυτοκινήτων αποτελούν επίσης μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας.»
Ως εκ τούτου, η BVTM αναμένει διευκρίνιση από την κυβέρνηση. \”Εάν, ισχύει ο περιορισμός του 50% στο ταξί, αυτό μπορεί να σημαίνει στην πράξη ότι, ένα παντρεμένο ζευγάρι με ένα παιδί πρέπει να πάρουν δύο οχήματα για ένα ταξίδι ή ένα όχημα μεγάλης χωρητικότητας, το οποίο δεν είναι διαθέσιμο παντού και ανά πάσα στιγμή. Για λόγους υγιεινής, το κάθισμα δίπλα στον οδηγό δεν χρησιμοποιείτε από τους επιβάτες, από το πρώτο κύμα της πανδημίας, την άνοιξη του 2020. Το μόνο που μένει είναι το πίσω κάθισμα. Εδώ αναμένουμε ότι οι περιορισμοί δεν θα ισχύουν, τουλάχιστον για τα μέλη του ίδιου νοικοκυριού. \”
Ισχύει η μεταφορά για άτομα που χρειάζονται άμεση περίθαλψη ή «για παρόμοιο βαρύ και αναμφισβήτητο λόγο». Για τη βιομηχανία ταξί, σε πόλεις και περιοχές και για περιόδους όπου ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι πολύ υψηλός, το ταξί μπορεί να σταματήσει την λειτουργία του για περιόδους εβδομάδων ή ακόμα και μηνών κατά τη διάρκεια της ημέρας και σχεδόν εντελώς μεταξύ 10 μ.μ. και 5 π.μ., καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να φτάσουν στο διαμέρισμά τους έως τις 10 μ.μ. το αργότερο.
Δεδομένου ότι η οδήγηση με ταξί από μόνη της είναι επαγγελματική πρακτική, οι οδηγοί ταξί μπορούν να οδηγήσουν τους ανθρώπους στο σπίτι, τουλάχιστον μέχρι την τελευταία στιγμή πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας και στη συνέχεια να ξεκινήσουν για το σπίτι τους μετά τις 10 μ.μ. και να πάνε στη δουλειά το πρωί πριν από τη λήξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας , στις 5 π.μ.
Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την τροποποίηση αυτή την εβδομάδα. Από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ, ο νέος κανονισμός θα αρχίσει να ισχύει έως τις 30 Ιουνίου, δηλαδή για 13 εβδομάδες από σήμερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...