Iταλία: O πρώην πρωθυπουργός Ρέντσι στρέφεται κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι «είναι κατά της Uber»

Εδώ και μέρες, η εφημερίδα Il Riformista, διευθυντής σύνταξης της οποίας είναι ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, παρακολουθεί με ενδιαφέρον όλες τις κινήσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αντόλφο Ούρσο και έχει επιδοθεί σε μια εκστρατεία επιθέσεων που αφορά τον ίδιο και τη θέση της κυβέρνησης για την Uber, την ψηφιακή πλατφόρμα που διαχειρίζεται την κινητικότητα σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο.
Κατά τη διαπραγμάτευση με τους οδηγούς ταξί για το θέμα των αδειών, ο υπουργός δήλωσε: «Δεν θα σταθούμε ποτέ στο πλευρό των ξένων πολυεθνικών», θέση την οποία πολλοί δεν συμμερίζονται, αλλά δεν αρκεί για να εξηγήσει την οργή του Ρέντσι. Η εξήγηση κρύβεται στις λεπτομέρειες: σύμφωνα με τα αρχεία της Uber που αποκαλύφθηκαν το 2022, η αμερικανική πολυεθνική άσκησε πιέσεις -ή βρήκε εύκολους συμμάχους- σε πολιτικούς και δημόσιους διαχειριστές από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ρέντσι, προκειμένου να αποφύγει διώξεις και να παρακάμψει τους κρατικούς κανονισμούς.

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Αμερικανών διαχειριστών ο Ρέντσι, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της Ιταλίας εκείνη την περίοδο, περιγράφεται ως «ενθουσιώδης υποστηρικτής της Uber». Ο Ρέντσι δήλωσε στο εβδομαδιαίο περιοδικό L\’Espresso, το οποίο ασχολήθηκε με το θέμα πέρυσι, ότι «δεν είχε ασχοληθεί ποτέ προσωπικά με ζητήματα του κλάδου των ταξί και των μεταφορών γενικά». Στη συνέχεια το θέμα ξεχάστηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ακόμη και από την πολιτική σκηνή, μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν ο Ούρσο αναζωπύρωσε τη διαμάχη.
Οι συμπτώσεις δεν είναι ποτέ τυχαίες και δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αν είσαι πολιτικός, πρώην πρωθυπουργός και αμειβόμενος λέκτορας σε όλο τον κόσμο, όταν αποφασίζεις για τη συντακτική γραμμή μιας εφημερίδας τα λόγια σου έχουν κάποια βαρύτητα. Από την άλλη πλευρά, ο Ρέντσι έχει και άλλους λόγους τριβής με τη σημερινή κυβέρνηση: πρόκειται για την Copasir, την κοινοβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια της Δημοκρατίας. Στην προηγούμενη νομοθετική περίοδο, πρόεδρος της Copasir ήταν ο Ούρσο και γνωρίζει πολύ καλά τις σχέσεις διαπλοκής του πρώην πρωθυπουργού.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...