IEA: Οι ανοδικές πωλήσεις των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών μπορεί να μειώσουν τις τιμές των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο ρυθμός εξάπλωσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα εξαρτηθεί από την προσιτή τιμή τους και τη διαθεσιμότητα των σταθμών φόρτισης. Οι αυξανόμενες εξαγωγές ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους κινέζους κατασκευαστές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του συνόλου των πωλήσεων το 2023, θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την πίεση στις τιμές των αυτοκινήτων, ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Οι κινεζικές εταιρείες με εγκαταστάσεις παραγωγής στο εξωτερικό έχουν επιτύχει ισχυρές πωλήσεις στις υπερπόντιες αγορές, με πιο προσιτά μοντέλα που βγήκαν στην αγορά το 2022 και το 2023.

Στην Κίνα, περισσότερο από το 60% των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2023 ήταν φθηνότερα από ένα αντίστοιχο μοντέλο με κινητήρα εσωτερικής καύσης, ανακοίνωσε σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, οι τιμές αγοράς των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης παρέμειναν κατά μέσο όρο φθηνότερες, αν και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός και οι καλύτερες τεχνολογίες μπαταριών αναμένεται να μειώσουν τις τιμές τα επόμενα χρόνια.

Για τη συνέχιση της ανάπτυξης, είναι ζωτικής σημασίας η διαθεσιμότητα δημόσιων σημείων φόρτισης να συμβαδίζει με τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, τόνισε ο ΙΕΑ. Ο αριθμός των δημόσιων σημείων φόρτισης που έχουν εγκατασταθεί παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 40% το 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Προκειμένου να επιτευχθεί η κατανομή των ηλεκτρικών οχημάτων που επιθυμούν οι κυβερνήσεις, τα δίκτυα φόρτισης πρέπει να αυξηθούν κατά έξι φορές έως το 2035, σύμφωνα με την ανάλυση του οργανισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ, οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 35%, σε σχεδόν 14 εκατομμύρια, το 2023. Για το 2024 αναμένονται πωλήσεις περίπου 17 εκατομμυρίων ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Η συνεχιζόμενη δυναμική των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι σαφώς εμφανής από τα στοιχεία μας, ακόμη κι αν είναι ισχυρότερη σε ορισμένες αγορές από ό,τι σε άλλες. Η πορεία των επενδύσεων στην κατασκευή μπαταριών δείχνει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων σημειώνει πρόοδο προκειμένου να ανταποκριθεί στα φιλόδοξα σχέδια επέκτασης των αυτοκινητοβιομηχανιών», δήλωσε ο διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ.

Και η αλλαγή αυτή θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στην αυτοκινητοβιομηχανία όσο και στον τομέα της ενέργειας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *