Νάπολη: Επαρκής ο αριθμός αδειών ταξί λέει το διοικητικό δικαστήριο, συμφωνώντας με τον δήμο

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας, σε έρευνα που ξεκίνησε το καλοκαίρι, διαπίστωσε ότι στη Ρώμη, τη Νάπολη και το Μιλάνο «υπάρχει εκτεταμένη και διαρθρωτική ανεπάρκεια του αριθμού των ενεργών αδειών σε σχέση με τη ζήτηση υπηρεσιών ταξί». Με άλλα λόγια, κάλεσε τους δήμους να εκδώσουν περισσότερες άδειες.

Το διάταγμα-νόμος που πέρασε η κυβέρνηση τον Οκτώβριο ορίζει ότι οι μεγάλοι δήμοι μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των αδειών ταξί μέχρι το ένα πέμπτο των υφιστάμενων. Τώρα, όμως, έρχεται μια απόφαση του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Καμπανίας που ανατρέπει τα στοιχεία της Αρχής και το νομοσχέδιο του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τους διοικητικούς δικαστές, οι οποίοι αποδέχθηκαν πλήρως το επιχείρημα των δικηγόρων του Δήμου της Νάπολης, οι άδειες ταξί στην πόλη είναι υπεραρκετές και δεν χρειάζονται περισσότερες.

Οι δικαστές κλήθηκαν να αποφανθούν επί της προσφυγής που άσκησαν κατά του δήμου δύο οδηγοί ταξί, για την ακύρωση της απόφασης με την οποία το δημοτικό συμβούλιο, στις 22 Ιανουαρίου 2019, είχε αρνηθεί τη διενέργεια νέου διαγωνισμού για τη χορήγηση αδειών ταξί ή -εναλλακτικά- την αύξησή τους, καθώς και τη δυνατότητα επαναχορήγησης των ανακληθεισών αδειών. Οι ταξιτζήδες Ντε Βίτα και Άματο προσέφυγαν στο δικαστήριο ως επιτυχόντες στον τελευταίο διαγωνισμό για τη χορήγηση αδειών. Οι δικηγόροι τους επισήμαναν στους δικαστές ότι «σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο χορήγησης αδειών, η Νάπολη έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές τόσο από τουριστική άποψη (έγινε ελκυστικός προορισμός λόγω των αμέτρητων καλλιτεχνικών και ιστορικών μνημείων της) όσο και από αστική άποψη, καθώς η πόλη έχει επεκταθεί». Οι συνθήκες αυτές, υποστήριξαν, «οδήγησαν σε αύξηση της ζήτησης για ατομικές δημόσιες μεταφορές που θα καθιστούσε απαραίτητη, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, την προκήρυξη νέου διαγωνισμού, με στόχο τουλάχιστον την κάλυψη των 2.240 αδειών που λείπουν».

Ο δήμος υπέβαλε ένσταση και το Περιφερειακό Διοικητικό Δικαστήριο τον δικαίωσε. «Το οργανωτικό σχέδιο των τοπικών μη γραμμικών δημόσιων μεταφορών του δήμου της Νάπολης καθορίστηκε όταν ο αριθμός του μόνιμου πληθυσμού ήταν πολύ μεγαλύτερος από ό,τι σήμερα, με μικρότερο αριθμό ταξί ανά κάτοικο από ό,τι σήμερα και με μεγαλύτερη τρέχουσα προσφορά μέσων μαζικής μεταφοράς από εκείνη που λαμβάνεται ως σημείο αναφοράς για το οργανωτικό σχέδιο. Ο δήμος απέδειξε ότι η αναλογία ταξί προς τον αριθμό των κατοίκων μειώθηκε από την περίοδο κατά την οποία καταρτίστηκε το σχέδιο του δήμου της Νάπολης, αφού από αναλογία ενός ταξί ανά 549 κατοίκους το 1989 έφθασε σε αναλογία 1/408 κατοίκους», αναφέρεται στην απόφαση. Ένας ακόμη παράγοντας που αποδεικνύει τη μη συνδρομή των προϋποθέσεων για νέα πρόσκληση υποβολής αιτήσεων, σύμφωνα με τους δικαστές, «ανάγεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονται οι προσφεύγοντες, ο πληθυσμός της Νάπολης, με την πάροδο των ετών, μειώθηκε και σύμφωνα με την τελευταία απογραφή οι κάτοικοι ανέρχονται σε μόλις 913.462».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο, οι δικαστές επεσήμαναν ότι «όχι μόνο δεν υποχρεώνει τους δήμους να προκηρύξουν νέους διαγωνισμούς, αλλά απλώς τους παρέχει τη δικαιοδοσία να αυξάνουν τον αριθμό των αδειών, ως έκφραση μιας εξουσίας τεχνικής διακριτικής ευχέρειας, η οποία αφορά στην τήρηση των όρων που περιέχονται στις αποφάσεις εφαρμογής των δημοτικών κανονισμών».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *