Βερολίνο : 500.000 ευρώ πρόστιμο σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων που λειτουργούσε χωρίς άδεια για τις Uber, Free Now και Bolt.

Η εποπτική αρχή του Βερολίνου επέβαλε πρόστιμο μισού εκατομμυρίου ευρώ σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων που λειτουργούσε  χωρίς άδεια για τις Uber, Free Now και Bolt.

Με την τροποποίηση του νόμου περί μεταφοράς επιβατών (PBefG) και την καθιέρωση σε εθνικό επίπεδο αριθμών αδειών για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, οι δυνατότητες ελέγχου των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αυτό δείχνει η πιο πρόσφατη περίπτωση εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων από το Βερολίνο, η οποία πραγματοποίησε περισσότερα από 100.000 ταξίδια με περίπου 160 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα από τον Αύγουστο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022 χωρίς να έχει την απαραίτητη άδεια.

Η εγκριτική αρχή της Πολιτείας του Βερολίνου, δηλαδή η Κρατική Υπηρεσία για τους Πολίτες και τις Ρυθμιστικές Υποθέσεις (LABO), και το Τμήμα Γερουσίας για το Περιβάλλον, την Κινητικότητα, την Προστασία των Καταναλωτών και την Προστασία του Κλίματος (SenUMVK), ανακοίνωσαν σε κοινό δελτίο τύπου ότι οι έλεγχοι τόσο από την LABO όσο και από την αστυνομία του Βερολίνου έχουν αποκαλύψει την ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση παράνομων επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων. Ως αποτέλεσμα, η LABO επέβαλε πρόστιμο 500.000 ευρώ στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας που δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την LABO, από τους ελέγχους ήταν εδώ και καιρό γνωστό ότι ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα κυκλοφορούν στον δρόμο της πόλης και δεν διαθέτουν την απαραίτητη άδεια για εμπορική μεταφορά επιβατών. Σύμφωνα με τις προηγούμενες έρευνες, αυτό ήταν δυνατό επειδή οι εταιρείες είχαν υποβάλει πλαστά έγγραφα στις ενδιάμεσες εφαρμογές κατά την εγγραφή τους.

Όπως αναφέρουν περαιτέρω οι δύο αρχές, η αναφερόμενη υπόθεση είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά περαιτέρω διαδικασιών στην οποία διερευνώνται τέτοιου είδους μη εξουσιοδοτημένες μεταφορές. Ως εκ τούτου, αναμένονται περαιτέρω αποφάσεις για πρόστιμα: «Η LABO επιδιώκει και τιμωρεί με συνέπεια τις παραβιάσεις του νόμου περί μεταφοράς επιβατών τόσο προς το συμφέρον των επιβατών όσο και, κυρίως, για να προστατεύσει τις περίπου 650 εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων και περίπου 2.100 εταιρείες των ταξί που λειτουργούν σωστά».

Στα τέλη Ιουνίου 2022, 2.093 εταιρείες ταξί με συνολικά 5.685 ταξί και 662 εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων με συνολικά 4.025 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα είχαν εγγραφεί στο Βερολίνο. Έτσι για κάθε τρία ταξί στο Βερολίνο υπάρχουν περισσότερα από δύο ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η τροποποίηση του PBefG, τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με άδεια μπορούν να αναγνωριστούν από τους αριθμούς αδειών τους, οι οποίοι –όπως τα ταξί– πρέπει να τοποθετούνται στην κάτω δεξιά γωνία στο πίσω παράθυρο και έχουν λευκά γράμματα σε σκούρο μπλε φόντο.

Στο δελτίο τύπου, η Διοίκηση της Γερουσίας και η LABO συμβούλεψαν όλους τους επιβάτες, προς το συμφέρον της δικής τους ασφάλειας, να μην χρησιμοποιούν  οχήματα χωρίς αύξοντα αριθμό, «γιατί εάν ένα όχημα που χρησιμοποιείται για μεταφορά επιβατών δεν έχει την κατάλληλη άδεια, το όχημα και οι επιβάτες δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένοι για οποιαδήποτε ζημιά. Υπάρχει επίσης κίνδυνος το όχημα να μην είναι σε καλή τεχνική κατάσταση.»

 Τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα της εταιρίας, η οποία πλέον πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 500.000 ευρώ, εργάζονταν και  για λογαριασμό των Uber, Free Now και Bolt. Και οι τρεις πάροχοι επιβεβαίωσαν ότι είχαν μεσολαβήσει για διαδρομές μέσω της  εταιρείας μέχρι να γίνει γνωστό ότι οι άδειες ήταν πλαστές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...