Μπέλφαστ: Οδηγός ταξί μιλά για το κόστος λειτουργίας του οχήματός του, εν αναμονή της αύξησης  κομίστρου

Ένας οδηγός ταξί από το Μπέλφαστ μίλησε για το εβδομαδιαίο κόστος λειτουργίας του οχήματός του και περιμένει πώς και πώς τις αυξήσεις των μέγιστων ναύλων, που «θα κάνουν τη διαφορά», όπως λέει.

Ο οδηγός, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, άρχισε να εργάζεται για πρώτη φορά σε μια εταιρεία ταξί στην πόλη πριν από τέσσερα χρόνια, στην αρχή της πανδημίας. Σήμερα, αν εργαστεί 50 ώρες την εβδομάδα, φέρνει στο σπίτι του περίπου 300 λίρες μετά τις κρατήσεις, με αποτέλεσμα η αμοιβή του να είναι πολύ μικρότερη από τον κατώτατο μισθό.

Η συζήτηση μαζί του έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών για αύξηση των μέγιστων ναύλων ταξί στη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να «ενισχυθεί η βιομηχανία ταξί και να στηριχθεί η ευρύτερη οικονομία». Η απόφαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Δεκεμβρίου, προβλέπει ότι οι μέγιστες τιμές θα αυξηθούν κατά 9,5% κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά 19,5% όλες τις άλλες ώρες, συμπεριλαμβανομένων των απογευματινών ωρών, των Σαββατοκύριακων και των αργιών.

Μιλώντας στο Belfast Live, ο οδηγός ταξί ανέλυσε τις εβδομαδιαίες κρατήσεις του, οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε περίπου 500 λίρες, και τόνισε ότι οι αυξήσεις των ναύλων θα αποτελέσουν «μεγάλη βοήθεια».

Ο ίδιος δήλωσε: «Πληρώνω 190 λίρες την εβδομάδα για το αυτοκίνητό μου, 152 λίρες για το ενοίκιο του πάρκινγκ, αλλά αυτό θα αυξηθεί σε 159 λίρες την ίδια εβδομάδα που θα έρθει η αύξηση του κομίστρου. Η ασφάλιση αυξήθηκε φέτος, πολλοί συνάδελφοι μου μίλησαν για αυξήσεις κατά περίπου 400 λίρες τον χρόνο. Η δική μου είναι 1.500 λίρες τον χρόνο και όταν θα την ανανεώσω, τον Ιούνιο, περιμένω να φτάσει στις 1.900-2.000 λίρες. Η ασφάλειά μου είναι 40 λίρες την εβδομάδα αυτή τη στιγμή, αλλά περιμένω να ανέβει στις 50. Για το σέρβις βάζω 10 λίρες τη βδομάδα στην άκρη. Αλλάζεις τα ελαστικά σου τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και αν είσαι ένας αξιοπρεπής οδηγός ταξί, θα βάζεις καλά ελαστικά, ώστε να τα εκμεταλλεύεσαι όλο τον χρόνο. Είναι περίπου 105 λίρες το ελαστικό, οπότε βάζεις στην άκρη περίπου 8 λίρες την εβδομάδα γι΄ αυτό. Για καύσιμα ξοδεύω από 80 έως 100 λίρες την εβδομάδα. Ο λογιστής μου κοστίζει 300 λίρες τον χρόνο -που θεωρείται μια ισορροπημένη αμοιβή- και αυτό είναι περίπου 8 λίρες την εβδομάδα. Για την εθνική ασφάλιση πληρώνω 500-600 λίρες τον χρόνο, οπότε αυτό είναι περίπου 10 λίρες την εβδομάδα».

Ο οδηγός δήλωσε ότι ο κόσμος πρέπει να κοιτάξει πέρα από τα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και να δει πώς επηρεάζονται οι οδηγοί, συμπεριλαμβανομένου του αντίκτυπου που είχαν στον κλάδο οι ελλείψεις προσωπικού: «Ο κόσμος νομίζει ότι οι οδηγοί ταξί βγάζουν μια περιουσία. Μια κανονική εβδομάδα εργασίας είναι 37 ώρες, σε αυτό το χρονικό διάστημα ένας οδηγός ταξί δεν μπορεί να βγάλει χρήματα. Σήμερα, μέχρι στιγμής, είμαι στις 150 λίρες και είμαι έξω από τις έξι το πρωί, δηλαδή εννέα ώρες. Αυτά είναι όλα όσα έβγαλα. Χθες ήταν λίγο καλύτερα, έκανα 12 ώρες και πήρα 220 λίρες.

20 λίρες την ώρα θα ήταν ένα σπουδαίο αποτέλεσμα – έχω μέσο όρο περίπου 15-17 λίρες την ημέρα. Αυτό είναι για εργάσιμες ημέρες, αν ήθελα να δουλεύω όλη τη νύχτα και τα βράδια του Σαββατοκύριακου θα μπορούσα να κερδίσω λίγο περισσότερα απ΄ αυτό, αλλά αυτές είναι μη κοινωνικές ώρες και δεν θέλουν να το κάνουν όλοι όσοι είναι παντρεμένοι και έχουν οικογένεια.

Καθώς τα ταξί συχνά αργοπορούν λόγω της έλλειψης προσωπικού, πολλοί άνθρωποι κάνουν διπλές κρατήσεις – τηλεφωνούν σε δύο ή τρία κέντρα ταξί και παίρνουν όποιον έρθει πρώτος. Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνω να πάρω έναν πελάτη που δεν υπάρχει. Θα μπορούσα να ξοδέψω 20 λεπτά για να πάω σε μια δουλειά στην πόλη την ώρα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και όταν φτάσω να έχει φύγει.

Έχω σπαταλήσει καύσιμα, έχω σπαταλήσει χρόνο και δεν υπάρχει δουλειά εκεί, δεν έχω τρόπο να πληρωθώ. Από τη δική μου οπτική γωνία, δεν κατηγορώ τον πελάτη, καθώς θέλει ταξί και δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα τον πάρει, απλά το θέλει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Αν δουλέψω 50 ώρες την εβδομάδα, ο μέσος όρος μου είναι περίπου 850 λίρες, αλλά με όλα τα έξοδα που σας ανέφερα, μου μένουν περίπου 300 λίρες την εβδομάδα. Με αυτή την αύξηση του ναύλου κατά 10% την εβδομάδα και 20% το Σαββατοκύριακο, αν το υπολογίσετε κατά μέσον όρο για την εβδομάδα σε 15% ας πούμε, θα κερδίζω πιθανώς άλλες 100 λίρες την εβδομάδα, πράγμα που είναι υπέροχο, θα είναι μεγάλη βοήθεια».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *