«Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις, αλλά δεν θα φύγουμε από τη Βαρκελώνη», δηλώνει η διευθύντρια της Free Now

Η Ιζαμπέλ Γκαρσία Φροντέρα είναι διευθύνουσα σύμβουλος της Free Now στην Ισπανία από το 2021 και εργάζεται στην εταιρεία εδώ και έξι χρόνια. Πριν από αυτό, ήταν διευθύντρια λειτουργιών. Η πλατφόρμα, η οποία στη Βαρκελώνη διαθέτει έναν από τους τρεις ευρωπαϊκούς τεχνολογικούς κόμβους της και περισσότερους από 150 υπαλλήλους, λειτουργεί ως μεσάζων μεταξύ του χρήστη και διαφόρων υπηρεσιών κινητικότητας, όπως ποδήλατα, ηλεκτρικά πατίνια, σκούτερ και κοινόχρηστα αυτοκίνητα. Ωστόσο, η πιο γνωστή υπηρεσία της είναι αυτή των επιβατικών μεταφορών. Μάλιστα, αυτός ήταν και ο λόγος της ίδρυσής της, αρχικά με την επωνυμία MyTaxi, η οποία το 2019, όταν ο ιδιοκτήτης της (Daimler) συγχωνεύτηκε με την BMW, άλλαξε όνομα και έγινε μια παγκόσμια εφαρμογή, την οποία ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα όπου η εταιρεία έχει παρουσία.

Στην Ισπανία, περίπου 10.000 οδηγοί χρησιμοποιούν τη Free Now, εκ των οποίων πάνω από το 80% στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, τις κύριες αγορές της. Ωστόσο, η εταιρεία δεν περνάει και τις καλύτερες στιγμές στη Βαρκελώνη, όπου οι διαμαρτυρίες των οδηγών ταξί και οι καταγγελίες των ενώσεων είναι συνεχείς. Πρόσφατα μάλιστα, το Ινστιτούτο Ταξί της Μητροπολιτικής Περιοχής της Βαρκελώνης απαγόρευσε μάλιστα στην εταιρεία να αυξήσει τις προμήθειες, όπως έχει κάνει στην υπόλοιπη χώρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η εταιρεία προτίθεται να εγκαταλείψει την πόλη, καθώς στοχεύουν στην προώθηση του μελλοντικού νόμου για τα ταξί (νόμος για τις δημόσιες μεταφορές).

Η Βαρκελώνη ήταν η πρώτη πόλη στην οποία ξεκινήσατε να προσφέρετε υπηρεσίες ταξί, αλλά είναι και η πόλη όπου έχετε τα περισσότερα προβλήματα. Σκοπεύετε να αποχωρήσετε;

Δεν σκεφτόμαστε να φύγουμε, είναι η πρώτη πόλη στην οποία φτάσαμε πριν από 11 χρόνια και στην οποία έχουμε το μεγαλύτερο τεχνολογικό κέντρο εκτός Γερμανίας (την πόλη όπου γεννήθηκε η εταιρεία) από το 2019, με περισσότερα από 150 άτομα να εργάζονται για την ανάπτυξη της εφαρμογής. Βάλαμε ένα στοίχημα και αυτό παραμένει. Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά δεν πρόκειται να φύγουμε.

\"\"

Υπάρχουν περισσότερες αντιδράσεις απ’ ό,τι στη Μαδρίτη;

Υπάρχουν περισσότερες καταγγελίες. Στη Μαδρίτη υπάρχει επίσης μια αλλαγή του κανονισμού τόσο για τα ταξί όσο και για τα VTC, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στο τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά υπάρχουν συζητήσεις με ρυθμιστικές αρχές και ενώσεις, υπάρχει δημόσια διαβούλευση… Όλοι καταθέτουν τη γνώμη τους, αλλά δεν βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν τόσο πολύ.

Οι αντιδράσειςστη Βαρκελώνη αμαυρώνουν την εικόνα της Free Now;

Ανησυχώ περισσότερο για την εικόνα που δίνεται στον χρήστη. Δεν είναι ούτε φιλική, ούτε θετική. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι ενώσεις δεν σκέφτονται. Αν δίνεις μια εικόνα επιθετικότητας, μεταδίδεις μόνο προβλήματα και επηρεάζεις τους πολίτες με στάσεις εργασίας, δεν βοηθάς στο να δώσεις μια καλή εικόνα στον κλάδο.

Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης διαμαρτύρονται επίσης για την έλλειψη ταξί, μήπως δεν υπάρχει αρκετή προσφορά;

Ναι, υπάρχει έλλειψη ταξί κατά περιόδους, αλλά εμείς δεν οργανώνουμε τις μεταφορές, γι\’ αυτό υπάρχει το ΙΜΕΤ. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός έχει αυξηθεί πολύ στη Βαρκελώνη, ενώ ο αριθμός των αδειών έχει παραμείνει ο ίδιος. Ο τομέας είναι κατά της αύξησης του αριθμού των αδειών και αυτό είναι λογικό, αλλά πιστεύουμε ότι οι υπάρχουσες πρέπει να χρησιμοποιούνται περισσότερο. Να υπάρχει διπλή βάρδια και να υπάρχουν περισσότερα ταξί στους δρόμους. Δεν είναι καλή εικόνα για τη Βαρκελώνη αν φτάνεις στον σταθμό Sants και έχεις αναμονή 40 λεπτών. Εκτός του ότι δίνει κακή εικόνα για την πόλη, μπορεί να ανατρέψει τον προγραμματισμό του επιβάτη.

\"\"

Μια διπλή βάρδια θα έλυνε το πρόβλημα;

Αυτό που δείχνουν τα στοιχεία μας είναι πραγματικότητα: έχουμε 4.000 οδηγούς ταξί στη Βαρκελώνη. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι υπάρχει μια περίοδος τα πρωινά, όταν όλοι πηγαίνουν στη δουλειά, όπου η υπηρεσία είναι ελλιπής. Αλλά υπάρχει έλλειψη ταξί τα απογεύματα όταν υπάρχουν εκδηλώσεις, όπως ένας αγώνας της Μπάρτσα, καθώς και τα Σαββατοκύριακα. Έχουν επιτραπεί οι εφεδρείες και υπάρχουν άδειες για να βγαίνουμε για δουλειά το απόγευμα ή το βράδυ τα Σαββατοκύριακα, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα. Έχουμε μοιραστεί τα δεδομένα με το ΙΜΕΤ και πρέπει να διαπραγματευτεί με τις ενώσεις.

Πώς είναι η σχέση της Free Now με τις ενώσεις;

Είναι περίπλοκη. Έχουμε πολύ διαφορετικά οράματα, αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Στη Βαρκελώνη, είναι πιο έντονες από ό,τι στη Μαδρίτη, για παράδειγμα, όπου λιγότερο από το 60% των οδηγών ταξί είναι μέλη μιας ένωσης και οι ενώσεις δεν είναι τόσο αντιπροσωπευτικές.

Η ένωση Élite στη Βαρκελώνη καταγγέλλει ότι χρεώνετε προμήθεια 15% στους οδηγούς ταξί. Αυτό ισχύει;

Είμαστε μια εταιρεία τεχνολογίας και προσφέρουμε δύο εφαρμογές, μία για τον επιβάτη και μία για τον οδηγό ταξί. Από την αρχή χρεώνουμε προμήθεια στους οδηγούς ταξί για κάθε διαδρομή που ολοκληρώνουν μέσω της εφαρμογής, η οποία είναι 12,5% + ΦΠΑ σε όλη την Ισπανία. Αυτό το 15% είναι ένα κατά προσέγγιση ποσό συν ΦΠΑ.

Τον Σεπτέμβριο όμως επιβάλατε νέες χρεώσεις στους χρήστες για πρόωρη κράτηση ή ακύρωση διαδρομής…

Ναι, θέλουμε να βγάλουμε χρήματα. Είμαστε επιχείρηση και επιδιώκουμε να αυξήσουμε τα έσοδά μας. Είναι μια κατάλληλη και τυπική χρέωση στον τομέα της πληροφορικής στον οποίο ανήκουμε.

\"\"

Σε τι διαφέρει λοιπόν η Free Now από την Uber ή την Cabify;

Στο ότι δεν έχουμε ενοικιαζόμενα οχήματα και δεν καθορίζουμε εμείς τις τιμές, στην περίπτωσή μας καθορίζονται από τη ρυθμιστική αρχή κάθε πόλης όπου δραστηριοποιούμαστε, δηλαδή δημοτικό συμβούλιο. Επίσης, στο ότι ο χρήστης γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να αυξήσουμε τις τιμές σε περιόδους υψηλής ζήτησης. Όσον αφορά τους παραδοσιακούς οδηγούς ταξί, μεσολαβούμε μέσω μιας εφαρμογής που αναθέτει τον πλησιέστερο όταν γίνεται κράτηση. Εκμεταλλευόμαστε την τεχνολογία ώστε να μη χρειάζεται να βγει κάποιος στον δρόμο για να αναζητήσει ταξί, να μη χρειάζεται να έχει μαζί του μετρητά και να έχει την απόδειξη στο κινητό σας τηλέφωνο.

Η νέα προμήθεια δεν έχει εφαρμοστεί στη Βαρκελώνη, σκοπεύετε να κάνετε κάτι;

Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, έχουμε καταθέσει καταγγελία στο διοικητικό δικαστήριο λόγω της ερμηνείας του κανονισμού. Το ΙΜΕΤ θεωρεί ότι με τη νέα αυτή προμήθεια αλλάζουμε το τιμολόγιο, αλλά η ερμηνεία είναι λανθασμένη. Ως πλατφόρμα έχουμε το δικαίωμα να εμπορευματοποιούμε τις υπηρεσίες, το κάνουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις και στις εννέα χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε. Στη συνέχεια, εναπόκειται στον χρήστη να αποφασίσει αν θα χρησιμοποιήσει την εφαρμογή μας ή όχι. Ο ευρωπαϊκός κανονισμός μας βοηθάει, λέει ότι μπορούμε να χρεώνουμε την υπηρεσία, η οποία δεν είναι μεταφορά.

Αυτό δεν είναι το μόνο νομικό θέμα που εκκρεμεί, τον Δεκέμβριο θα υπάρξει ακρόαση για την αγωγή που έχει καταθέσει η Élite Taxi για αθέμιτο ανταγωνισμό…

Θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα στο δικαστήριο. Ήδη το 2018 μας μήνυσε για το ίδιο πράγμα, τις εκπτώσεις που προσφέρουμε σε νέους χρήστες για να μας δοκιμάσουν. Παρόλο που τις πληρώσαμε, είναι εναντίον τους. Υπήρξε ήδη μια δευτεροβάθμια και τελεσίδικη απόφαση στην οποία ειπώθηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορούμε να τις εφαρμόσουμε, αλλά επιμένουν να επαναφέρουν το θέμα.

\"\"

Και τώρα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τον μελλοντικό νόμο περί ταξί. Τι ζητάτε;

Το τοπίο της κινητικότητας έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος, δεν υπήρχαν έξυπνα κινητά, και τώρα πρέπει να ληφθεί υπόψη η υπόσταση των τεχνολογικών διαμεσολαβητών. Δεν έχουμε άδειες και δεν αποφασίζουμε πόσο κοστίζουν τα χιλιόμετρα, απλώς συνδέουμε τους οδηγούς ταξί με τους χρήστες. Πρέπει να υπάρχει χώρος για τις πλατφόρμες διαμεσολάβησης.

Ο νόμος αναμένεται να εφαρμοστεί από το 2024, πιστεύετε ότι αυτό θα είναι εφικτό;

Μας έχει καλέσει η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Κινητικότητας στις 19 Οκτωβρίου για μια πρώτη συνάντηση. Καταλαβαίνω ότι η τοπική διοίκηση εργάζεται ήδη πάνω σε αυτό και το βλέπουμε ως θετικό, αλλά πρέπει να προσεγγιστεί με την πολυπλοκότητα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο τομέας τώρα. Η βιασύνη είναι κακός σύμβουλος και είναι σημαντικό να αναζητηθεί η συναίνεση όλων. Ποτέ δεν είναι αργά, αρκεί να είναι ένας ανοιχτός νόμος και να μην είναι μαγειρεμένος από τις ενώσεις. Πρέπει να αποφύγουμε σχόλια όπως «το να περνάς από τη Βαρκελώνη είναι κόλαση». Πρέπει να υπάρξει βελτίωση για τους πολίτες και για τον τομέα. Το ζήτημα αν είμαστε φορέας μεταφορών ή τεχνολογική πλατφόρμα θα είναι το κομμάτι που θα πρέπει να συζητηθεί.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...