Uber: Διαδηλώσεις κατά των νομικών παραβιάσεων σε πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη πρέπει να παρέμβουν για την καταπολέμηση της εικονικής αυτοαπασχόλησης σε πλατφόρμες όπως η Uber και των ανησυχητικών συνεπειών που αυτή συνεπάγεται. Η επιβολή του νόμου είναι το κύριο αίτημα των διαδηλώσεων που θα πραγματοποιήσουν σήμερα οδηγοί ταξί στο Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, τη Γενεύη, το Λονδίνο και το Παρίσι.

Στο Άμστερνταμ, οι οδηγοί ταξί θα συγκεντρωθούν στην τοποθεσία NDSM, μια οικιστική και πολιτιστική συνοικία, στον χώρο ενός ναυπηγείου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τα κεντρικά γραφεία της Uber, προκειμένου να δημοσιοποιήσουν το γεγονός ότι η εταιρεία συνεχίζει να ξεπερνά τα όρια του νόμου.

Ο ολλανδικός νόμος κατά της εικονικής αυτοαπασχόλησης βρίσκεται στα συρτάρια των κυβερνητικών γραφείων από το 2016. Και παρά τις δικαστικές αποφάσεις, τις αγωγές των οδηγών ταξί και τις κοινοβουλευτικές έρευνες, δεν αναμένεται να εφαρμοστεί πριν από το 2025. Εν τω μεταξύ, πλατφόρμες όπως η Uber εκμεταλλεύονται αυτή την κατάσταση στερώντας από τους οδηγούς τους τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως εύλογες συλλογικές αμοιβές, ενώ οι οδηγοί ταξί υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ένωση Ολλανδικών Συνδικάτων (FNV) συγκρούεται με την Uber για το εργασιακό καθεστώς των οδηγών της. Την Τρίτη, 13 Ιουνίου, η FNV θα καταθέσει προσφυγή, με την οποία θα ζητά από την Uber να σταματήσει αυτές τις πρακτικές και να εφαρμόσει τη συλλογική σύμβαση ταξί στους οδηγούς της.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ταξιτζήδες της Ολλανδίας είναι ο ξεπερασμένος νόμος για τις επιβατικές μεταφορές. Ο νόμος αυτός συντάχθηκε πριν από την έλευση των smartphones και, ως εκ τούτου, δεν λαμβάνει υπόψη τις διαδρομές που παραγγέλλονται μέσω εφαρμογής. Έτσι, η Uber δεν υποχρεούται να τηρεί τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για τις κανονικές εταιρείες ταξί. Δήμοι, συνδικάτα, οδηγοί και εταιρείες ταξί ζητούν εδώ και χρόνια την αναπροσαρμογή του, αλλά αυτό πάντα εμποδίζεται από το λόμπι πλατφορμών όπως η Uber και την εθνική κυβέρνηση. H κατάσταση όμως έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο κλάδος των ταξί κινδυνεύει να μην έχει έργο, εκτός, ίσως, από τους σταθμούς υπεραστικών διαδρομών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...