Βαρκελώνη: Σε δύο εβδομάδες η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναλογία 1 VTC/30 ταξί

Στις 8 Ιουνίου, στις 9.30 το πρωί, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) θα ανακοινώσει την απόφασή του σχετικά με το αν ο κανόνας αναλογικότητας 1 VTC για κάθε 30 ταξί -που θεσπίστηκε σε κανονισμό της μητροπολιτικής περιοχής της Βαρκελώνης το 2018- παραβιάζει ή όχι το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η απόφαση αποτελεί ορόσημο για το μέλλον των ταξί και της κινητικότητας στην Ισπανία.

Ο κλάδος των ταξί αναμένει την απόφαση τηρώντας επιφυλακτική στάση, καθώς ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ, Μάσιγιεζ Σπουνάρ, έχει εκδώσει γνωμοδότηση τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία θεωρούσε ότι η αναλογία 1/30 παραβιάζει την ελευθερία εγκατάστασης στην αγορά, η οποία ρυθμίζεται από τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που η γνωμοδότηση δεν είναι δεσμευτική, περίπου στο 70% των περιπτώσεων η απόφαση συνήθως συμπίπτει με τις αρχικές γνωμοδοτήσεις.

Ακόμη κι έτσι, οι οδηγοί ταξί είναι βέβαιοι ότι η απόφαση που θα ανακοινωθεί στις 8 Ιουνίου «μπορεί να περιέχει άλλες παραμέτρους» και δεν πιστεύουν ότι θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να βάλει τέλος σε «κάθε ρύθμιση για τα VTC». Επισημαίνουν ότι, ενώ είναι αλήθεια ότι ο γενικός εισαγγελέας απορρίπτει τους περιορισμούς στα VTC για οικονομικούς λόγους, αφήνει ανοιχτή την πόρτα στο ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί για λόγους κινητικότητας ή περιβαλλοντικούς λόγους.

Πέραν της συγκεκριμένης απόφασης, εκκρεμεί και μία επιπλέον ακρόαση ενώπιον του ΔΕΕ, επίσης για την αναλογία 1/30, αλλά αυτή τη φορά σχετικά με την προδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο της Iσπανίας, μετά από προσφυγή που άσκησε η Cabify.

Η διαδικασία αυτή, αν και ασχολείται με το ίδιο θέμα, μπορεί να αποδειχθεί ακόμη μεγαλύτερης σημασίας, δεδομένου ότι επηρεάζει την οριστική απόφαση που θα εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο για όλη την Ισπανία.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...