Αρχεία Uber: Αντιπρόεδρος της εταιρείας «δεν μπορεί να θυμηθεί» το εργαλείο καταστροφής δεδομένων της εταιρείας, ηλεκτρονικό μήνυμα αποδεικνύει ότι ζήτησε προσωπικά την ενεργοποίησή του

Ο ανώτερος αντιπρόεδρος της Uber, Πιερ-Ντμίτρι Γκορ-Κότι κατέθεσε στη γαλλική εξεταστική επιτροπή που ερευνά τα αρχεία της Uber, την Πέμπτη 25 Μαΐου, ότι δεν μπορεί να θυμηθεί ένα email με το οποίο ζητούσε προσωπικά την ενεργοποίηση του εργαλείου καταστροφής δεδομένων «kill switch».

Το «kill switch» (διακόπτης θανάτου), η ύπαρξη του οποίου αποκαλύφθηκε στις διαρροές των αρχείων της Uber τον Ιούλιο του 2022, αποσκοπούσε στο να εμποδίσει την πρόσβαση της αστυνομίας και των ρυθμιστικών αρχών στα δεδομένα της εταιρείας, μπλοκάροντας ουσιαστικά την πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφορικής. Καταργήθηκε το 2017 από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Uber, Ντάρα Χοσροβσάχι, ο οποίος αναγνώρισε δημοσίως ότι η χρήση του «ήταν μέρος μιας σειράς λαθών», με αποτέλεσμα την αποχώρηση του ιδρυτή και τότε διευθύνοντος συμβούλου Τράβις Κάλανικ.

Η κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή της Γαλλίας συστάθηκε τον Ιανουάριο, στον απόηχο των διαρροών των αρχείων της που αποκάλυψαν τις πρακτικές άσκησης πίεσης που χρησιμοποιούσε η αμερικανική εταιρεία για να αποκτήσει επιρροή μεταξύ ανώτερων πολιτικών ηγετών της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένου του τότε υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Γκορ-Κότι, πρώην περιφερειακός γενικός διευθυντής της Uber για τη Δυτική Ευρώπη και νυν ανώτερος αντιπρόεδρος, υπεύθυνος για την Uber Eats, κατέθεσε στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής.

Όταν ρωτήθηκε αν είχε ποτέ δώσει εντολή ο ίδιος για τη χρήση του διακόπτη, δήλωσε ενόρκως ότι «δεν έχει ακριβή ανάμνηση», αν και δεν αρνήθηκε τη χρήση του στην Ευρώπη επί Κάλανικ.

Ένα email που βρίσκεται στα χέρια της ιστοσελίδας EURACTIV, ωστόσο, αποδεικνύει ότι ο Γκορ-Κότι ενεργοποίησε τον διακόπτη τουλάχιστον μία φορά, όταν οι ολλανδικές αρχές είχαν βάλει στο στόχαστρό τους την Uber, με την υποψία ότι η ιδιωτική υπηρεσία ενοικίασης UberPop ήταν παράνομη. Σε αντίθεση με την τρέχουσα υπηρεσία ταξί της Uber, η UberPop δεν είχε άδεια και λειτουργούσε με οδηγούς χωρίς επίσημη εκπαίδευση.

Το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με ημερομηνία 2 Απριλίου 2015, το οποίο περιέχει μόνο μια γραμμή θέματος και κανένα κείμενο, αναφέρει «Kill Switch in AMS asap please» (Kill Switch στο AMS άμεσα, παρακαλώ») και εστάλη από τον ίδιο τον Γκορ-Κότι. Η EURACTIV διασταύρωσε ότι το ακρωνύμιο «AMS» σημαίνει Άμστερνταμ.

Η εφημερίδα Guardian, που συμμετείχε στις έρευνες, αποκάλυψε τον Ιούλιο ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Uber είχε ζητήσει να χρησιμοποιηθεί ο διακόπτης θανάτου στο Άμστερνταμ την ίδια περίοδο. Τα αρχεία που διέρρευσαν αποκαλύπτουν ότι χρησιμοποιήθηκε σε τουλάχιστον έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και στη Γαλλία.

Έπειτα από πιέσεις από την εισηγήτρια της επιτροπής, βουλευτή Ντανιέλ Σιμονέτ, να δώσει μια ακριβή απάντηση σχετικά με την προσωπική του εμπλοκή στην ενεργοποίηση του εργαλείου, ο Γκορ-Κότι είπε: «Ενεργώ καλόπιστα όταν ουσιαστικά λέω ότι δεν θυμάμαι ποιο email έστειλα, πότε […]. Εάν έχετε αποδείξεις ότι έστειλα ένα τέτοιο email, τότε θα είμαι έτοιμος να αναγνωρίσω τη γνησιότητά του».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...