Νορβηγία: Φόρτιση  μπαταρίας από το 0% στο 100% θα διαρκεί μόνο 5 λεπτά

Αν και η Νορβηγία θεωρείται πρωτοπόρος στην ηλεκτρική κινητικότητα, ο κλάδος των ταξί παραμένει  διστακτικός στην υιοθέτησή της. Σε πολλές περιοχές της χώρας, ωστόσο, η ηλεκτροκίνηση θα γίνει σύντομα υποχρεωτική για τα ταξί.

Στην πρωτεύουσα Όσλο όλες οι εταιρείες ταξί πρόκειται να στραφούν μακροπρόθεσμα στην ηλεκτροκίνηση. Ωστόσο, παρόλο που από τον Νοέμβριο του 2024 θα μπορούν να αδειοδοτηθούν μόνο ταξί χωρίς εκπομπές ρύπων, η μετάβαση εξακολουθεί να γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Η βιομηχανία ταξί υποστηρίζει συνεχώς ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα μοντέλα ηλεκτρικών οχημάτων. Για την Κριστίνα Μπου, γενική γραμματέα της Νορβηγικής Ένωσης Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων, όμως, αυτή είναι μια δικαιολογία που δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή.

Προκειμένου να προετοιμαστεί καλύτερα για το μέλλον, η εταιρεία Taxi Oslo προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με την κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Nio. Το μεγαλύτερο επιχείρημα της Nio για τη συνεργασία, εκτός από τα ίδια τα οχήματα, είναι οι σταθμοί ανταλλαγής μπαταριών, οι οποίοι καθιστούν περιττές τις μακροχρόνιες διαδικασίες φόρτισης. Η ίδια προσέγγιση έχει ήδη υιοθετηθεί σε ένα έργο που λειτουργεί στο Όσλο από το 2020. Τότε, η πόλη ξεκίνησε την επέκταση μιας υποδομής ανέπαφης φόρτισης για ηλεκτρικά ταξί μαζί με τους εταίρους Fortum και Momentum Dynamics, Jaguar και Cabonline.

Τώρα η Nio θέλει να καλύψει τη νορβηγική βιομηχανία ταξί με σταθμούς ανταλλαγής μπαταριών, οι οποίοι βρίσκονται επίσης υπό κατασκευή στη Γερμανία. Οπως αναφέρει ο Γκλεν Βαλάντερ, σύμβουλος μεγάλων πελατών της Nio, «η φόρτιση από το 0% στο 100% διαρκεί μόνο 5 λεπτά». Ειδικά για τις εταιρείες ταξί που χρησιμοποιούν τα οχήματά τους σε τρεις βάρδιες και δεν διαθέτουν υποδομές φόρτισης, η αλλαγή της μπαταρίας θα μπορούσε να αποτελέσει τη βέλτιστη λύση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...