Σκωτία: Tο 45% των μαύρων ταξί της Γλασκώβης θα αποσυρθεί από τους δρόμους, εξαιτίας των ζωνών χαμηλών εκπομπών ρύπων

Το δημοτικό συμβούλιο της Γλασκώβης ανακοίνωσε στα τέλη του 2022 ότι θα δοθεί επιπλέον χρόνος στα ταξί για να ανταποκριθούν στα πρότυπα των χαμηλών εκπομπών ρύπων, με επιχορηγήσεις διαθέσιμες για τη μετατροπή τους και την έκδοση νέας προθεσμίας, την 1η Ιουνίου 2024. Ωστόσο, λιγότερο από ένα ταξί την εβδομάδα μετασκευάζεται, λόγω έλλειψης εξαρτημάτων και εργατικού δυναμικού.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, 118 οχήματα περιμένουν μετασκευή και χρειάζονται πάνω από δύο χρόνια για να επιτευχθεί ο στόχος. Άλλα 500 από τα 1.383 ταξί της Γλασκώβης έχουν προθεσμία για τη μετατροπή τους τα τέλη Μαΐου 2024. Ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες τους δεν είχαν πρόσβαση σε επιδότηση μετασκευής, ενώ η αγορά νέων ή μεταχειρισμένων ταξί είναι δύσκολη μετά την πανδημία.
Ο γραμματέας του τμήματος ταξί της Unite Glasgow (Hackney), Στίβεν Γκραντ, προειδοποίησε ότι οι ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων προκαλούν ζήτημα επιβίωσης για τα μαύρα ταξί στην πόλη. «Παρά το γεγονός ότι το συμβούλιο χορήγησε μονοετή εξαίρεση για τον εκσυγχρονισμό των ταξί, είναι σαφές ότι η θέσπιση ζωνών χαμηλών εκπομπών ρύπων εξαναγκάζει εκατοντάδες ταξί να βγουν από τους δρόμους μέχρι τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία στον κλάδο σχετικά με την προθεσμία, δεδομένης της έλλειψης εξαρτημάτων και τεχνογνωσίας για τη διενέργεια μετασκευών. Μέρος του προβλήματος που προκαλεί αυτή την πανωλεθρία είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο της Γλασκώβης δεν έχει ιδέα για την πραγματική υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται. Καθ\’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις και εκδίδει προθεσμίες σχετικά με τα μέσα διαβίωσής μας χωρίς ακριβείς πληροφορίες, αποδεκατίζοντας ουσιαστικά τον κλάδο. Ακόμα κι αν ένας οδηγός ταξί έχει λάβει επιχορήγηση για τις μετασκευές αλλά δεν καταφέρει να πραγματοποιήσει τις εργασίες μέχρι τον Ιούνιο του 2024 λόγω των ελλείψεων, το συμβούλιο έχει ανακοινώσει ότι το ταξί του δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί. Αυτό είναι απλά λάθος».
Περίπου 40 άδειες μαύρων ταξί έχουν ήδη επιστραφεί στον δήμο της Γλασκώβης από τότε που εφαρμόστηκαν οι ζώνες χαμηλών εκπομπών ρύπων -παρά το γεγονός ότι μια άδεια έχει υπεραξία άνω των 30.000 λιρών- με τους οδηγούς να επιλέγουν να διακόψουν την εμπορική τους δραστηριότητα αντί να πουλήσουν ένα μη συμμορφούμενο όχημα σε νέο ιδιοκτήτη.
Ο Γκραντ προσθέτει: «Ο μέσος όρος ηλικίας των οδηγών μαύρων ταξί της Γλασκώβης είναι 57 ετών. Εάν η μετασκευή του οχήματός του δεν αποτελεί επιλογή, πρέπει να επιλέξει μεταξύ της εξεύρεσης εναλλακτικού οχήματος ή της συνταξιοδότησης. Ένα ολοκαίνουργιο ταξί κοστίζει περίπου 75.000 λίρες και είναι ασύμφορο για κάποιον που πλησιάζει το τέλος της καριέρας του. Όσον αφορά τα μεταχειρισμένα ταξί, απλά δεν είναι διαθέσιμα, με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου να δυσλειτουργεί μετά την πανδημία. Η κυβέρνηση της Σκωτίας εξέδωσε οδηγίες τον Μάιο, οι οποίες ανέφεραν ότι οι τοπικές αρχές θα πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ταξί στους δρόμους – ιδιαίτερα για να βοηθήσουν τους επιβάτες με αναπηρία, για τους οποίους τα ταξί αποτελούν σανίδα σωτηρίας. Αντ\’ αυτού, το δημοτικό συμβούλιο της χώρας κάνει ό,τι μπορεί για να θέσει εκτός λειτουργίας ένα τεράστιο τμήμα των εμβληματικών ταξί μας».
Ο ίδιος δήλωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί μαύρων ταξί προστίθενται στο φαινόμενο της «πειρατείας» των ενοικιαζόμενων οχημάτων: τα ιδιωτικά οχήματα ενοικίασης που είναι εγγεγραμμένα εκτός Γλασκώβης δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά εντός αυτής.
«Μετά τον κόβιντ, η πειρατεία έχει γίνει η πανδημία της Γλασκώβης. Το πρόβλημα προέρχεται από οδηγούς εκτός πόλης, οι οποίοι παίρνουν άδεια από γειτονική αρχή και εργάζονται εδώ.. Δραστηριοποιούνται μέσω ενός γραφείου προκρατήσεων της Γλασκώβης, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι παράνομο. Καθώς όλο και περισσότερα μαύρα ταξί αναγκάζονται να αποσυρθούν από τους δρόμους εξαιτίας των παρανοϊκών κανόνων του συμβουλίου, τα ενοικιαζόμενα θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό για τους ανθρώπους που θέλουν απεγνωσμένα να πάνε σπίτι τους, ειδικά τη νύχτα. Αυτό αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για την ασφάλεια, ιδίως για τα ευάλωτα άτομα και όσους μετακινούνται μόνοι τους. Το δημοτικό Συμβούλιο της Γλασκώβης θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση αυτού του πραγματικού και υπαρκτού κινδύνου από το να ασκεί συνεχώς πίεση στους οδηγούς των μαύρων ταξί. Θα χάσουμε σχεδόν τα μισά από τα ταξί που κυκλοφορούν σήμερα. Είναι παρωδία αυτό που κάνει το συμβούλιο», καταλήγει ο Γκραντ.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...