Σουηδία: Η Ένωση Ταξί προειδοποιεί για τα πειρατικά ταξί και ζητά την άμεση λήψη μέτρων

Πρόσφατα, τα μέσα ενημέρωσης στη Σουηδία έκαναν εκτενείς αναφορές σε οδηγούς πειρατικών ταξί που διαφήμιζαν ανοιχτά τις υπηρεσίες τους στο Facebook. Το πρόβλημα με τα πειρατικά ταξί στο Facebook δεν είναι καινούργιο: η Σουηδική Ένωση Ταξί κατέδειξε σε έκθεσή της, το 2018, ότι η παράνομη αυτή δραστηριότητα συνεπάγεται φοροδιαφυγή και εκθέτει τους επιβάτες -και ιδιαίτερα τους νέους της χώρας.

Ένας λόγος για τον οποίο τα πειρατικά ταξί συνεχίζουν να αυξάνονται είναι ότι τα αδειοδοτημένα ταξί θεωρούνται πολύ ακριβά, τουλάχιστον για τους νέους. Ένα μεγάλο μέρος του κόστους του ταξί αποτελείται από φόρους και νόμιμα τέλη. Καθώς οι πειρατές οδηγοί ταξί δεν πληρώνουν ούτε φόρους ούτε τέλη, οι σοβαρές εταιρείες ταξί δεν μπορούν να τους ανταγωνιστούν και αναγκάζονται να περιορίσουν ή, στη χειρότερη περίπτωση, να κλείσουν εντελώς τις επιχειρήσεις τους. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην έλλειψη των νόμιμων ταξί σε όλο και πειρσσότερους δήμους, με τις παράνομες υπηρεσίες να παίρνουν τη θέση τους, ενώ η δυνατότητα των αδειοδοτημένων ταξί να αναλαμβάνουν σχολικές μεταφορές ή ιατρικές διαδρομές συνεχώς μειώνεται.

Μια εγκληματική επιχείρηση με πολλούς χαμένους

Η συνεργασία μεταξύ ιδιωτών είναι ασφαλώς επιτρεπτή, αλλά αν τα οχήματα με τα οποία παρέχονται επιβατικές μεταφορές δεν έχουν άδεια, τότε είναι παράνομα. Η μετακίνηση με πειρατικά ταξί είναι επικίνδυνη: σημειώνονται επιθέσεις και ακόμη χειρότερα εγκλήματα. Η ασφαλιστική κάλυψη του «πελάτη» απλώς δεν υπάρχει, καθώς οι οδηγοί, εκτός των άλλων, στερούνται ασφάλισης αστικής ευθύνης. Η Svarttaxi (σ.σ.: ομάδα πειρατών οδηγών στο Facebook και τίτλος ταινίας του 2010 με θέμα αυτήν ακριβώς την παράνομη δραστηριότητα) δεν διαθέτει κέντρο παραγγελιών που να αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μεταφορά και τη διαμεσολάβηση με τους πελάτες.
Οι «πελάτες» της Svarttaxi συμβάλλουν στον αθέμιτο ανταγωνισμό, με σοβαρές επιχειρήσεις να τίθενται εκτός παιχνιδιού και την κοινωνία να χάνει φορολογικά έσοδα. Οι οδηγοί ταξί που εργάζονται παράνομα και δεν μπορούν να κερδίσουν νόμιμα τα προς το ζην, καταλήγουν εκτός του κοινωνικού δικτύου ασφαλείας της κοινωνίας. Ο νόμιμος κλάδος των ταξί, ο οποίος για πολλούς αποτελεί σημαντική πύλη εισόδου στην επαγγελματική ζωή -και για πολλούς μετανάστες στη σουηδική κοινωνία- πλήττεται. Τα ταξί έχουν μεγάλη ανάγκη για προσλήψεις και, με τις κατάλληλες συνθήκες, μπορούν να προσφέρουν πραγματικές θέσεις εργασίας.
Στην έκθεση της Σουηδικής Ένωσης Ταξί με τίτλο «Οι μυστικές δημόσιες μεταφορές της Σουηδίας», φαίνεται ότι οι δημόσιες μεταφορές γίνονται πιο προσιτές με τα ταξί που προπαραγγέλλονται για τους ανθρώπους που ζουν σε μέρη όπου οι δημόσιες μεταφορές δεν επαρκούν. Η ανάπτυξη της υπηρεσίας ταξί με προπαραγγελία θα μπορούσε να συμβάλει στη διάσωση του κλάδου σε πολλές περιοχές της χώρας. Το Εθνικό Κέντρο Γνώσης για τις Δημόσιες Μεταφορές έχει αποδείξει μέσω ερευνών ότι ένα προπαραγγελθέν όχημα μπορεί να αντικαταστήσει έως και 30 ιδιωτικά οχήματα. Αυτό που απολαμβάνουν περισσότερο οι επιβάτες είναι οι μετακινήσεις από πόρτα σε πόρτα, η αυξημένη πρόσβαση στις δημόσιες συγκοινωνίες, η ευελιξία στη διαδρομή και το χρονοδιάγραμμα και ότι η υπηρεσία συμβάλει στην αύξηση της ασφάλειας.

Οι πολιτικοί μας πρέπει να δράσουν τώρα

Τα μέτρα κατά του προβλήματος των πειρατικών ταξί δεν μπορούν να περιμένουν. Ο έλεγχος και η δίωξη από την αστυνομία και τους εισαγγελείς είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Αν και οι επιδρομές κατά των παράνομων ταξί έχουν καλό αποτέλεσμα, υπάρχει ελεύθερο πεδίο για την ανάπτυξή τους. Όταν το περιθώριο για εγκληματική δραστηριότητα αυξάνεται, η εμπιστοσύνη στην κοινωνία υπονομεύεται. Η Σουηδική Ένωση Ταξί βλέπει με μεγάλη ανησυχία τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο «θάνατος των ταξί» – και όχι μόνο στις μικρότερες πόλεις, όπου οι εταιρείες μέλη της δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν υπηρεσίες ταξί για ιδιώτες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...