Γερμανία: Ανάκληση αδειών 77 ενοικιαζομένων αυτοκινήτων που ανήκαν σε 4 εταιρίες-συνεργάτες της Uber

Το γεγονός ότι οι συνεργάτες της Uber οι οποίοι λειτουργούν με δικές τους άδειες ενοικίασης αυτοκινήτων δεν συμμορφώνονται με τον νόμο είναι ευρέως γνωστό. Και έγινε ευρύτερα γνωστό μετά από ένα εκτενές ρεπορτάζ της εκπομπής περιοδικού Kontraste του καναλιού ARD.

Ένα δοκιμασμένο μέσο για τον περιορισμό τέτοιων παράνομων δραστηριοτήτων είναι η απόδειξη της αναξιοπιστίας των ιδιοκτητών των εταιρειών ή των διευθυντών τους. Αυτό συνέβη πρόσφατα στο Ντίσελντορφ. Εκεί, η εποπτική αρχή ανακάλεσε τις άδειες 77 ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων από τέσσερις συνδεδεμένες εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων. Οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες κατέθεσαν έφεση κατά της απόφασης και ζήτησαν την ανάκλησή της.

Και απέτυχαν, καθώς το 6ο τμήμα του διοικητικού δικαστηρίου του Ντίσελντορφ αποφάνθηκε με την υπ’ αριθ. 6 L 1791/23) απόφασή του στις 14 Σεπτεμβρίου 2023 ότι «η ανάκληση ήταν κατά τεκμήριο δικαιολογημένη. Οι εταιρείες πρέπει τώρα να διακόψουν αμέσως τις δραστηριότητες ενοικίασης αυτοκινήτων», αναφέρει το δελτίο τύπου που εξέδωσε το δικαστήριο.

Οι επιχειρήσεις ταξί καθώς και οι επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων μπορούν να λάβουν άδεια μόνο εάν ο κάτοχος της άδειας ή ο διευθυντής που έχει διοριστεί από τον κάτοχο πληροί την απαίτηση περί αξιοπιστίας. Αυτό προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, ότι δεν παραβιάζονται δικαιώματα και κανονισμοί που προβλέπονται από τη γερμανική νομοθεσία. Εάν αποδειχθούν τέτοιες παραβιάσεις, η αρχή αδειοδότησης μπορεί να ανακαλέσει την άδεια (ή τις άδειες) που έχει χορηγήσει.

Οι κατηγορίες κατά των ιδιοκτητών των 77 ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων δεν εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης. Οι λόγοι που προέβαλε η αρχή αδειοδότησης για την αναξιοπιστία των επιχειρηματιών χαρακτηρίστηκαν από το δικαστήριο ως δικαιολογημένοι, ενώ καθοριστικό στοιχείο για την απόφασή του ήταν το γεγονός ότι τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα συνέχισαν να χρησιμοποιούνται εν μέρει και μετά την ανάκληση των αδειών. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κατοχή άδειας ήταν μία από τις κύριες υποχρεώσεις βάσει του νόμου περί επιβατικών μεταφορών, αποδείχθηκε ότι οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων ήταν αναξιόπιστες μόνο και μόνο εξ αυτού του λόγου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...