Γαλλία: Η Περιβαλλοντική Αρχή εκφράζει ανησυχίες για τα ιπτάμενα ταξί

Τα σχέδια για τη χρήση των ηλεκτροκίνητων ιπτάμενων ταξί Volocopter κατά τη διάρκεια των Oλυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, το 2024, δεν έχουν ακόμη λάβει πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας. Έτσι, η Περιβαλλοντική Αρχή της Γαλλίας κάλεσε τη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου Groupe ADP, η οποία ηγείται του έργου, να προβεί σε αλλαγές του σχεδιασμού της. Η Groupe ADP εκτελεί το έργο μαζί με τη γερμανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Volocopter και την περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, η Αρχή προέτρεψε την Groupe ADP να «επανεξετάσει το πεδίο εφαρμογής του έργου και την ανάλυση των επιπτώσεών του, ώστε να εκτιμηθούν πλήρως οι συνέπειες για τους πολίτες και οι πιθανές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον». Η Αρχή έκρινε επίσης ότι «η μελέτη των επιπτώσεων είναι ελλιπής, με ευθύνη του διαχειριστή του έργου, ο οποίος περιορίζει το πεδίο της ανάλυσής του στην αποκλειστική λειτουργία της υλοποίησής του στον ποταμό». Άλλες ανησυχίες που εξέφρασε η Περιβαλλοντική Αρχή περιλάμβαναν τα επίπεδα όχλησης και την οπτική ρύπανση. «Το έργο εμφανίζει επίσης προκλήσεις όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων του Παρισιού», πρόσθεσε η Αρχή.

Η Groupe ADP ισχυρίστηκε τον Ιούνιο ότι οι προσπάθειές της να απογειώσει το πρώτο Volocopter μέχρι το καλοκαίρι του 2024 ήταν «σε καλό δρόμο», μετά από 18 μήνες δοκιμών του αεροσκάφους, και εκτίμησε ότι μπορεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της με τρία δρομολόγια σύνδεσης και δύο τουριστικές πτήσεις μετ\’ επιστροφής. Στις τρεις διαδρομές περιλαμβάνεται μία που εκτελεί δρομολόγια από μια πλατφόρμα προσαπογείωσης που βρίσκεται στη φορτηγίδα Άουστερλιτς, στον ποταμό Σηκουάνα, προς το ελικοδρόμιο του Παρισιού. Διατείνεται, επίσης ότι τα αεροσκάφη Volocopter είναι τέσσερις φορές πιο αθόρυβα από τα ελικόπτερα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...