Λονδίνο: Tεταμένες οι σχέσεις μεταξύ των οδηγών ταξί και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας – πυρά και κατά του δημάρχου

Προτού η Αρχή Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) αναλάβει τον ρυθμιστικό έλεγχο των μαύρων ταξί της πόλης, ήταν η Μητροπολιτική Αστυνομία αυτή που επέβλεπε την αδειοδότηση των μαύρων ταξί στην πρωτεύουσα. Ο μεγάλος αριθμός των ταξί που δραστηριοποιούνται στο Λονδίνο βοηθούσε στην παρακολούθηση περιστατικών ενώ οι οδηγοί παρενέβαιναν όταν ήταν απαραίτητο. Ωστόσο, η φύση αυτής της σχέσης αλλάζει, λόγω του γεγονότος ότι τελευταία ο κλάδος των ταξί βρίσκεται στο στόχαστρο των αστυνομικών οργάνων.
Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, έχει βάλει στόχο την έκδοση ενός εκατομμυρίου προστίμων για υπερβολική ταχύτητα μέσα σε ένα μόλις έτος, που συνοδεύεται από μείωση των ορίων ταχύτητας σε μόλις 20 μίλια/ώρα σε πολλούς δρόμους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί ταξί συχνά να παραβιάζουν το όριο, καθώς και να στοχοποιούνται για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας, παρότι δεν υποχρεούνται να τη φορούν.
Ο Στιβ ΜακΝαμάρα, γενικός γραμματέας της Ένωσης Αδειούχων Οδηγών Ταξί (LTDA), εξέφρασε την ανησυχία του για τον αντίκτυπο των ενεργειών της Μητροπολιτικής Αστυνομίας στον κλάδο των ταξί. Επέκρινε τις προτεραιότητες του επιτρόπου της Αστυνομίας, Μαρκ Ρόλεϊ, και του δημάρχου, στηλιτεύοντας την επικέντρωσή τους στην ασφάλεια της χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τους οδηγούς ταξί, την ώρα που καθημερινά στους δρόμους του Λονδίνου σημειώνονται πολυάριθμα περιστατικά κλοπών, ληστείες και άλλα εγκλήματα.
Ο ΜακΝαμάρα τόνισε: «Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Μητροπολιτική Αστυνομία τέθηκε σε ειδικό καθεστώς πέρυσι, μετά από έκθεση του γενικού επιθεωρητή της, εξαιτίας των ανησυχιών που προκαλούν οι πρακτικές της».
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο διορισμός του επιτρόπου Ρόλεϊ έγινε με την προσδοκία να υλοποιήσει τις προτεραιότητες του κοινού για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την εγγύηση της ασφάλειας στους δρόμους της πρωτεύουσας. Ωστόσο, η εστίαση φαίνεται να έχει μετατοπιστεί προς την ικανοποίηση των προτεραιοτήτων αστυνόμευσης του δημάρχου, συμπεριλαμβανομένου του στόχου έκδοσης ενός εκατομμυρίου προστίμων για υπερβολική ταχύτητα ετησίως.
«Εξακολουθούμε να χειριζόμαστε αριθμό ρεκόρ υποθέσεων για μέλη μας που παραβίασαν τα νέα, χαμηλότερα όρια ταχύτητας και άλλες αλλαγές. Είναι συχνές οι εικόνες ενός Αστυνομικού που κρύβεται έτοιμος να πεταχτεί μπροστά σε έναν ανυποψίαστο ταξιτζή και γι\’ αυτό πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί από ποτέ εκεί έξω», κατέληξε ο Μακ Ναμάρα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...