Ισπανία: Οι Μαροκινοί αγοράζουν τα περισσότερα προς απόσυρση ταξί
Η πώληση ταξί που έχουν περατώσει τον κύκλο ζωής τους στο εξωτερικό αποτελεί μια βιώσιμη λύση για να απαλλαγεί κάποιος από ένα τέτοιο όχημα. «Παρότι είναι δύσκολο για έναν ιδιώτη να το αγοράσει» -όπως εξηγεί στο El Periodico de Espana ο Μανουέλ-, ο ίδιος δηλώνει ότι έχει πουλήσει δύο σε Μαροκινούς που ασχολούνται με τις αγοραπωλησίες και τις εξαγωγές οχημάτων. «Εδώ, στην Ισπανία, πολλά ταξί αγοράζονται για να πωληθούν στο εξωτερικό», επιβεβαιώνει και ο Χοσέ Μιγκέλ Φούνιεζ, επικεφαλής επικοινωνίας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Ταξί της Μαδρίτης.
Σύμφωνα με πηγές του κλάδου, η εξαγωγική δραστηριότητα βρίσκεται στα χέρια Ισπανών και Μαροκινών ιδιωτών. «Υπάρχουν Μαροκινοί που έρχονται να σε δουν όταν περιμένεις πελάτες ή βρίσκεσαι στην πιάτσα και βλέποντας την πινακίδα σου, γνωρίζουν πότε πρόκειται να αλλάξεις το όχημά σου. Αν δουν ότι ενδιαφέρεσαι, σου αφήνουν 500 ευρώ ως προκαταβολή με την κάρτα τους για να τους τηλεφωνήσεις», εξηγεί ο Μανουέλ.
Ο οδηγός ταξί εκδίδει μια «νόμιμη» απόδειξη και ο αγοραστής έχει εγγυημένη προτεραιότητα επί του οχήματος όταν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να αποσύρει την ισπανική άδεια κυκλοφορίας. «Από την εμπειρία μου, μπορώ να σας πω ότι οι Μαροκινοί είναι πιο νόμιμοι από τους Ισπανούς. Φροντίζουν για όλη τη γραφειοκρατία και σε διευκολύνουν», λέει ο Μανουέλ, διευκρινίζοντας ότι πούλησε ένα ταξί πέντε ετών με 200.000 χιλιόμετρα στα 3.200 ευρώ και άλλο ένα με 400.000 χιλιόμετρα στα 900 ευρώ. «Τα μεταφέρουν με πλοίο στο Μαρόκο και εκεί, καθώς οι μηχανικοί είναι φθηνότεροι, τα επισκευάζουν και κερδίζουν από 500 έως 1.000 ευρώ από κάθε αυτοκίνητο», εκτιμά ο ίδιος.
«Τα περισσότερα ταξί που αγοράζονται σε άλλες χώρες πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν ως ταξί. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Σενεγάλη, αλλά και από τη Ρουμανία, την Πορτογαλία, τη Γαλλία…», δήλωσε ένας Μαροκινός μεσάζων που καταχωρεί αγγελίες εύρεσης τέτοιων ταξί στη μεγαλύτερη ηλεκτρονική σελίδα αγγελιών της Ισπανίας.