Βερολίνο: Περίπου 1.000 οδηγοί κυκλοφορούν στην πόλη για λογαριασμό των Uber, Bolt και FreeNow χωρίς άδεια. Η Γερουσία θέλει τώρα να βάλει τέλος σ’ αυτό.

Από τότε που υπηρεσίες όπως η πλατφόρμα κινητικότητας Uber εισήλθαν στον κλάδο των μεταφορών στη Γερμανία, προκαλούνται συνεχώς εντάσεις με τους παραδοσιακούς παρόχους υπηρεσιών. Η Ένωση Ταξί του Βερολίνου διαμαρτύρεται για αθέμιτο ανταγωνισμό, με το επιχείρημα ότι δεν έχουν όλοι οι οδηγοί που καλούνται μέσω μιας εφαρμογής άδεια μεταφοράς επιβατών. Η Διοίκηση Μεταφορών της Γερουσίας και το υποκείμενο σε αυτήν Κρατικό Γραφείο Πολιτών και Ρυθμιστικών Υποθέσεων (LABO) έχουν πλέον εντοπίσει το πρόβλημα και προτίθενται να κάνουν πιο δύσκολη τη ζωή των απατεώνων.

Εκτός από τα περίπου 4.400 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα με οδηγούς εγκεκριμένους από το LABO που μπορούν να παραγγελθούν μέσω μιας από τις τρεις πλατφόρμες Uber, Bolt και FreeNow (καθώς και περίπου 5.500 ταξί), η επικεφαλής της διοίκησης, γερουσιαστής Μάνια Σράινερ, εκτιμά ότι υπάρχει «ένας μεγάλος αριθμός» οδηγών που δεν έχουν τέτοια άδεια αλλά συνεργάζονται με τις πλατφόρμες. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα «των δικών της ελέγχων», ενώ και η αστυνομία διαθέτει αντίστοιχα ευρήματα. Βάσει μιας πρόχειρης εκτίμησης, εκτιμάται ότι «υπάρχουν σήμερα έως 1.000 οχήματα που κινούνται παράνομα στην πόλη».

Πολλές από αυτές τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις υποβάλλουν παραποιημένα έγγραφα στην Uber και τους συνεργάτες της. Παρόλο που «μεγάλος αριθμός» παράνομα λειτουργούντων εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν και τους επιβλήθηκαν πρόστιμα («μεταξύ 90.000 και 550.000 ευρώ»), στο εξής «κάθε εταιρεία και κάθε όχημα που είναι εγγεγραμμένο στις υπηρεσίες διαμεσολάβησης θα ελέγχεται εκ των προτέρων από το LABO». Αυτοί οι επίσημοι έλεγχοι έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τα οχήματα ή τους ιδιοκτήτες τους από το να «μετακομίσουν» απλώς σε άλλη εταιρεία εάν τους επιβληθούν κυρώσεις, σύμφωνα με τη Γερουσία.

Η Uber δραστηριοποιείται στο Βερολίνο μέσω της εφαρμογής της εδώ και σχεδόν 10 χρόνια – με διαφορετικές ονομασίες. Οι υπηρεσίες Uber Black και Uber Pop απαγορεύτηκαν από τα δικαστήρια, η τελευταία επειδή είχε ιδιώτες ως οδηγούς. Σε πολλές άλλες χώρες αυτό είναι το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο της Uber, στη Γερμανία όμως δεν είναι συμβατό με τον σχετικά αυστηρότερο νόμο για τις μεταφορές επιβατών.

Η UberX υπάρχει από το 2016. Η υπηρεσία αυτή προσφέρει ενοικιάσεις αυτοκινήτων με οδηγούς που είναι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα ως αυτοαπασχολούμενοι ή ως υπάλληλοι μιας μικρής επιχείρησης. Πρέπει να διαθέτουν άδεια P -την άδεια μεταφοράς επιβατών- και υποχρεούνται να συμμορφώνονται με κανόνες όπως η υποχρέωση επιστροφής στο γκαράζ. Έτσι, οι οδηγοί της Uber δεν επιτρέπεται να περιφέρονται στην πόλη όπως τα ταξί, αλλά υποχρεούνται να επιστρέφουν στην έδρα της εταιρείας μετά από κάθε διαδρομή. Αυτό υποτίθεται ότι δίνει πλεονέκτημα στις κρατικά ρυθμιζόμενες εταιρείες ταξί και αποτρέπει την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Οι ενώσεις ταξί, ωστόσο, καταγγέλλουν τους οδηγούς που δραστηριοποιούνται μέσω της Uber, της Bolt και των συνεργατών τους επειδή δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό και είναι γεγονός ότι η συμμόρφωση με την υποχρέωση επιστροφής στη βάση είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Εν όψει της τρέχουσας πρωτοβουλίας της Γερουσίας, η Uber εμφανίστηκε συνεργάσιμη: «Συνεργαζόμαστε πολύ εντατικά και με εμπιστοσύνη με τη LABO εδώ και πολύ καιρό και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας Όλιβερ Ματουτάτ. Για την Uber, «το να ενεργεί σύμφωνα με τον νόμο έχει ύψιστη προτεραιότητα», γι’ αυτό και μαζί με τις άλλες πλατφόρμες κάνουν «τα πάντα για να διασφαλίσουν ότι οι διαδρομές διοργανώνονται μόνο για εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων με τις απαραίτητες άδειες».

Η εταιρεία δεν απάντησε στο ερώτημα πόσοι απατεώνες οδηγοί εκτιμά ότι κυκλοφορούν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...