Η Uber χάνει συνεχώς χρήματα (περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από το 2014, διατηρεί όμως την υποστήριξη των επενδυτών
Μια ανάλυση της MoneyTransfers των οικονομικών αποτελεσμάτων της Uber δείχνει ότι η εταιρεία χάνει σχεδόν συνεχώς χρήματα από το 2014 έχει όμως διατηρήσει την υποστήριξη των επενδυτών. Η συσσωρευμένη ζημιά ανέρχεται πλέον σε περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Η Uber δεν έκανε μεγάλες απώλειες κάθε χρόνο. Το 2018 ήταν η μόνη χρονιά κατά την οποία η εταιρεία πραγματοποίησε κέρδη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, το κέρδος εξαφανίστηκε και πάλι. Με απώλειες 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2019 έμεινε στην ιστορία ως το χειρότερο οικονομικό έτος της Uber μέχρι σήμερα.
Το αμερικανικό εμπορικό περιοδικό MoneyTransfers έχει έτοιμη μια εξήγηση για τους ακραίους ετήσιους λογαριασμούς. «Αυτές οι απώλειες οφείλονται κυρίως στην επιθετική στρατηγική τιμολόγησης της Uber για να κερδίσει μερίδιο αγοράς», δήλωσε ο Τζόναθαν Μέρι, Διευθύνων Σύμβουλος του αμερικανικού εμπορικού περιοδικού MoneyTransfers. Και συνέχισε, «Αυτή η στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να προσφέρει διαδρομές σε πολύ χαμηλότερες τιμές από τους ανταγωνιστές της, ενώ επιβαρύνθηκε με τεράστιο κόστος μάρκετινγκ. Η εταιρεία ξόδεψε επίσης πολλά σε επιδοτήσεις οδηγών, γεγονός που αύξησε το μερίδιο αγοράς της και μείωσε τα καθαρά έσοδα από τους ναύλους».
Παρά την τάση προς απώλειες, τα στοιχεία του 2021 προσφέρουν μια ευκαιρία για ανάκαμψη για την εταιρεία. Σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία της Uber, έχασε «μόνο» 400 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Αυτή ήταν η μικρότερη απώλεια τα τελευταία οκτώ χρόνια. Η ειρωνεία του σερί ηττών της Uber είναι ότι οι άλλοι βασικοί δείκτες είναι υγιείς. Για παράδειγμα, η Uber αύξησε τις ακαθάριστες κρατήσεις της από 16 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016 σε 90 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, μια αύξηση άνω του 462%.
Σε σύγκριση με το 2015 (11 εκατομμύρια πελάτες), η Uber έχει αυξήσει τη βάση πελατών της 11 φορές. Ο αριθμός των ταξιδιών σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το 2017 (3,79 δισεκατομμύρια) σε 6,3 δισεκατομμύρια σήμερα. Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις της εταιρείας αυξάνονται σταθερά. Το οικονομικό περιοδικό βλέπει σημαντικά σημάδια μιας επικείμενης αντιστροφής της τάσης για τα οικονομικά της Uber. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς στο MoneyTransfers, η παγκόσμια πορεία επέκτασης της Uber αντιμετωπίζει τώρα ισχυρούς αντίθετους ανέμους. Σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η υπηρεσία ride-hailing, η εταιρεία αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από άλλες εταιρείες ψηφιακής πλατφόρμας. Στους βασικούς ανταγωνιστές περιλαμβάνονται οι Didi Chuxing και η Lyft.
Σε πολλές χώρες, η εταιρεία αντιμετωπίζει επίσης ρυθμιστικά εμπόδια που σχετίζονται με τη σχέση με τους οδηγούς. Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις συμβαίνουν στην Αμερική, όπου οι οδηγοί πλατφόρμας, οι οδηγοί ταξί και τα συνδικάτα τους αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες επιτυχίες μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί από τους οδηγούς στην Ευρώπη. Στη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία, τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί υπέρ των οδηγών και των επιβατών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Uber πρέπει τώρα να ταξινομήσει τους οδηγούς ως υπαλλήλους με δικαιώματα διακοπών και κοινωνικές παροχές.
Στις περισσότερες χώρες, η Uber αγνοεί τη νομοθεσία και χρησιμοποιεί όλες τις νομικές οδούς για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο. Για παράδειγμα, στην Ολλανδία, μια δικαστική απόφαση τον Σεπτέμβριο του 2021 αποφάσισε να καταβάλει στον συνδεδεμένο οδηγό τον επίσημο μισθό του ταξί. Επί του παρόντος εκκρεμεί ένσταση, καθώς η Uber υποστηρίζει ότι μια τέτοια πληρωμή είναι «πολύ δύσκολη» για τη διαχείριση. Εάν η νομική διαδικασία έχει εξαντληθεί, η Uber συχνά αναζητά και βρίσκει διέξοδο μέσω υπεργολάβων. Η ουσία, ωστόσο, είναι ότι ένας αριθμός δεν πρέπει να ξεχαστεί. Από την ίδρυση της Uber, η εταιρεία έχει ζημιά περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.