Ο Μαδριλένος τικτόκερ ταξιτζής που μάχεται κατά της Uber: «Δεν θα κατεβάσουμε και τα παντελόνια μας»

Τα διακριτικά του αυτοκινήτου του είναι φτιαγμένα από μεταξοτυπίες, οι ζάντες ειδική παραγγελία και όταν πατάει το γκάζι το ταξί του βρυχάται σαν Λαμποργκίνι. Σε ηλικία μόλις 21 ετών, οι επικοινωνιακές του ικανότητες και το πάθος του για τα κοινωνικά δίκτυα έχουν καταστήσει τον Ραούλ Γκαρθία, γνωστότερο με το ψευδώνυμο Σάισε, τον κύριο υπερασπιστή του κλάδου των ταξί απέναντι στην εξάπλωση των ενοικιαζόμενων οχημάτων στην πρωτεύουσα της Ισπανίας.

«Εξηγώ στο TikTok και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα πώς είναι η καθημερινή ζωή ενός οδηγού ταξί. Διηγούμαι ανέκδοτα, περιστατικά που μου συμβαίνουν όταν εργάζομαι και εξηγώ τις συγκρούσεις που έχουμε με τα VTC», εξηγεί. Τα βιντεάκια του έχουν εκατομμύρια προβολές, περισσότεροι από 300.000 τον ακολουθούν στα κοινωνικά δίκτυα και τα «likes» στα βίντεό του ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια.

Μια ανάσα φρέσκου αέρα σε έναν τομέα που πολλοί Μαδριλένοι θεωρούν παλιομοδίτικο ή αμετακίνητο απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Uber ή η Bolt. «Υπάρχει μια κακή εικόνα για το ταξί αυτή τη στιγμή, ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων, οι οποίοι το μισούν», εξηγεί ο ίδιος. «Και νομίζω ότι επαφίεται σε εμάς τους νέους  να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα και να επανατοποθετήσουμε το ταξί στη θέση που του αξίζει μέσω των κοινωνικών δικτύων».

Η επιτυχία του Σάισε ως οδηγού ταξί οφείλεται στη «θητεία» του ως ινφλουένσερ – και το αντίστροφο. Δύο κόσμοι στους οποίους ξεκίνησε τυχαία. «Σπούδαζα για ανώτερο πτυχίο στον κινηματογράφο και τα οπτικοακουστικά μέσα όταν χτύπησε η πανδημία. Αποθαρρύνθηκα όταν ξεκίνησε η καραντίνα», θυμάται. Έτσι άρχισε να φτιάχνει κωμικά βίντεο με τη γιαγιά του, τα οποία έγιναν γρήγορα viral. Ωστόσο, ήταν μόνο για ψυχαγωγία. «Ήταν μια περίπλοκη εποχή. Ήθελα να αρχίσω να εργάζομαι και ο πατέρας μου, που είναι επίσης οδηγός ταξί, μου είπε ότι υπήρχε δουλειά για μένα. Έτσι, άρχισα να σπουδάζω για να μπορέσω να δουλέψω και μετά από τρεις μήνες ήμουν ήδη πίσω από το τιμόνι», λέει.

Μόλις ξεπέρασε το άγχος των πρώτων ημερών, αποφάσισε να συνδυάσει το ταξί με το χόμπι του, τη δημιουργία βίντεο. «Είναι δύο ειδών: εκείνα στα οποία βγαίνω έξω και μιλάω σε έναν πελάτη και εκείνα στα οποία στέκομαι και εξηγώ κάτι σχετικό με τον κλάδο Στην αρχή έκανα και ζωντανή μετάδοση της εργάσιμης ημέρας μου στο Twitch, αλλά σταμάτησα γιατί με κούρασε και δεν ήξερα πόσο νόμιμο ήταν», αναφέρει. Αυτές οι πρακτικές είναι πολύ επιτυχημένες στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά άγνωστες -μέχρι το ντεμπούτο του Ραούλ- και δύσκολα εφαρμόσιμες στην Ισπανία, όπου οι νόμοι περί προστασίας δεδομένων είναι πολύ αυστηρότεροι όσον αφορά τη μετάδοση βίντεο και τις καταγραφές τρίτων.

«Δεν κερδίζω ούτε ένα ευρώ από τα κοινωνικά δίκτυα», λέει ο ίδιος. «Υπάρχουν εταιρείες που μου δίνουν πράγματα σε αντάλλαγμα για να κάνω δημοσιεύσεις (όπως το μηχάνημα που κάνει το αυτοκίνητό του να βρυχάται με συγκεκριμένους ήχους), αλλά συχνά αρνούμαι». Αυτό που έχει πετύχει μέσω των κοινωνικών δικτύων του είναι χιλιάδες διαδρομές και πελάτες που ζητούν να τους μεταφέρει. «Δεν μπορώ να βρίσκομαι πίσω από το τιμόνι 24 ώρες το 24ωρο και σκέφτηκα: γιατί να μην δημιουργήσω τη δική μου εταιρεία ώστε να μπορούν και άλλοι άνθρωποι να επωφεληθούν από αυτές τις διαδρομές;». Αυτό τον οδήγησε και στη δημιουργία της δικής του εφαρμογής, του TaxiCoin, με την οποία οι πελάτες του ζητούν και να κλείνουν διαδρομές μέσω του κινητού τους.

«Σε αντίθεση με τις εφαρμογές, δεν ζητάμε αποκλειστικότητα και δεν κάνουμε εκπτώσεις στις αμοιβές των οδηγών», λέει για τον κλάδο. «Σε αυτόν τον πόλεμο», συνεχίζει, «οι τιμές πέφτουν κι εμείς, στον κλάδο των ταξί, κατεβάζουμε τα παντελόνια μας… Και δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό για να δούμε ποιος είναι φθηνότερος, γιατί στο τέλος θα πεθάνουμε όλοι».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...