Uber: Ο διευθύνων σύμβουλος πουλάει μετοχές, επενδυτική εταιρεία μειώνει τη συμμετοχή της και ο οικονομικός διευθυντής της παραιτείται

Κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει με την Uber. Σε λιγότερο από ένα 24ωρο, τρεις ειδήσεις που κυκλοφόρησαν για την αμερικανική πολυεθνική προκαλούν προβληματισμό και εγείρουν ερωτήματα.

Σύμφωνα με το Barrons, ο διευθύνων σύμβουλος Ντάρα Χοσροβσάχι πούλησε μετοχές της εταιρείας για πρώτη φορά εδώ και περίπου δυόμισι χρόνια. Οι συναλλαγές έγιναν κατά τη διάρκεια της 26ης και 28ης Ιουνίου, με τον Χοσροβσάχι να πουλάει 100.000 μετοχές της Uber για συνολικά 4,5 εκατ. δολάρια, με μέση τιμή 45 δολάρια η καθεμία.

Οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν μέσω του λεγόμενου σχεδίου Rule 10b5-1, το οποίο έχει  στόχο να εξαλείψει κάθε πιθανότητα ένας εσωτερικός υπάλληλος να επωφεληθεί από εσωτερική πληροφόρηση. Η Uber δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Χθες, επίσης έγινε γνωστό από το Beststocks ότι η Machina Capital S.A.S. μείωσε τη συμμετοχή της στην Uber κατά ποσοστό 37,2%. Η απόφαση αυτή ήρθε στο φως μέσω της τελευταίας κατάθεσης του εντύπου 13F της εταιρείας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μια προσεκτική εξέταση των οικονομικών στοιχείων της Uber αποκαλύπτει διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία. Η εταιρεία μπορεί να υπερηφανεύεται για την εντυπωσιακή της κεφαλαιοποίηση, ύψους 86,84 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που πιστοποιεί τη σημαντική παρουσία της στον κλάδο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι διατηρεί έναν λόγο τιμής προς κέρδη της τάξης του -24,80, ποσοστό που μπορεί να προβληματίσει τους επενδυτές. Επιπλέον, με συντελεστή βήτα (ο οποίος μετρά τη μεταβλητότητα μιας μετοχής σε σχέση με τη διακύμανση του γενικού δείκτη) στο 1,21, η Uber θεωρείται ελαφρώς πιο ασταθής από τον γενικό μέσο όρο της αγοράς.

Όσον αφορά τη χρηματοοικονομική υγεία της εταιρείας, η Uber έχει δείκτη χρέους προς ίδια κεφάλαια 1,12. Αυτό υποδηλώνει ότι η εταιρεία βασίζεται σημαντικά σε δανειακά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων εάν οι συνθήκες αλλάξουν προς το δυσμενέστερο.

Η εξέταση των δεικτών ρευστότητας μπορεί να παράσχει περαιτέρω πληροφορίες για την οικονομική θέση της Uber στις 10 Ιουλίου 2023. Οι δείκτες κυκλοφοριακής και ταχείας ρευστότητας ανέρχονταν μόλις στο 1,06, υποδεικνύοντας ότι μόλις και μετά βίας το ενεργητικό της επαρκεί για να καλύψει άνετα τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Κατά τη διάρκεια ενός έτους που προηγείται της 10ης Ιουλίου 2023, η Uber παρουσίασε σημαντικές διακυμάνσεις στην τιμή της μετοχής της. Το ετήσιο χαμηλό ήταν 20,59 δολάρια και το αντίστοιχο υψηλό 45,24 δολάρια. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν τη μεταβλητότητα του κλάδου ride-sharing και αντικατοπτρίζουν την απρόβλεπτη φύση της δυναμικής της αγοράς

Η κίνηση της Machina Capital S.A.S. να μειώσει τις συμμετοχές της στην Uber προκάλεσε ερωτήματα στην επενδυτική κοινότητα και μένει να αποδειχθεί πώς θα επηρεάσει τη συνολική αντίληψη της αγοράς για την Uber και τη μακροπρόθεσμη πορεία της.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, o οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Nέλσον Κάι, σχεδιάζει να αποχωρήσει από την εταιρεία, εξέλιξη που σηματοδοτεί την πιο σημαντική αποχώρηση στελέχους από τότε που η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο, το 2019. Ο Κάι ενημέρωσε τον Χοσροβσάχι για τις προθέσεις του, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...