«Χωρίς κρατική υποστήριξη το ταξί θα καταρρεύσει»

Δημήτριος Νικόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Taxi Stockholm:

Η βιομηχανία ταξί της Στοκχόλμης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: χωρίς συγκεκριμένα μέτρα κρατικής στήριξης, οι ταξιτζήδες δεν μπορούν να επιβιώσουν οικονομικά από τους τρέχοντες περιορισμούς της πανδημίας.

Πολλές βιομηχανίες στη Σουηδία έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας ταξί. Με 870 ταξί, η Taxi Stockholm είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στη σουηδική πρωτεύουσα. Τα αφεντικά της, Satish Sen και Δημήτριος Νικόπουλος εξέδωσαν προειδοποίηση στα τοπικά ΜΜΕ. Η βιομηχανία ταξί στη Στοκχόλμη έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, λένε. Εάν δεν γίνει τίποτα, η περιφέρεια της Στοκχόλμης διατρέχει τον κίνδυνο να μην έχει ένα λειτουργικό σύστημα κοινωνικών μεταφορών για ηλικιωμένους και ανάπηρους πολίτες. Πέντε εκατομμύρια μετακινήσεις με ταξί και μικρά λεωφορεία πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μέσω του κέντρου ταξί. Το δέκα τοις εκατό αυτών είναι κοινωνικά ταξίδια μέρος του σουηδικού συστήματος Färdtjänst.

Από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού πριν από δύο χρόνια, επιχειρηματίες και οδηγοί παλεύουν για να επιβιώσουν. Τώρα που το τέταρτο κύμα κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη, οι οδηγοί ταξί είναι στο χείλος της καταστροφής. «Για να το πούμε ωμά, αν δεν γίνει τίποτα πολιτικά, η περιοχή της Στοκχόλμης κινδυνεύει να μείνει χωρίς ένα λειτουργικό σύστημα κοινωνικών ταξιδιών», προειδοποιούν οι δύο επιχειρηματίες στα μέσα ενημέρωσης.

Τα προηγούμενα μέτρα στήριξης βοήθησαν την βιομηχανία ταξί να επιβιώσει γενικά, αλλά όχι για πολύ. «Στο Taxi Stockholm έχουμε τώρα 30% λιγότερους οδηγούς και 20%  λιγότερα ταξί. Είδαμε  οδηγούς να φεύγουν από τη δουλειά ή να αλλάζουν κλάδο. Έχουμε δει πλούσιους χειριστές ταξί να αντιμετωπίζουν χρεοκοπία καθώς οι περιορισμοί αλλάζουν τη συμπεριφορά κινητικότητας. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα έχουμε μια επιχείρηση που λειτουργεί – αλλά αυτό δεν είναι αρκετό».

Το σύστημα πρόκειται να καταρρεύσει και χρειάζεται επείγουσα δράση, λένε οι επιχειρηματίες. Από την εμπειρία των προηγούμενων κυμάτων, ξέρει κανείς ποια μέτρα μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα. «Δυστυχώς, οι βραχυπρόθεσμες απολύσεις δεν λειτουργούν για την επιχείρησή μας, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ακριβώς πότε οι πελάτες θα θέλουν να μετακινηθούν μαζί μας. Δεν μπορούν όλα να προγραμματιστούν. Δυστυχώς, η υποστήριξη που έχουμε από την κυβέρνηση δεν είναι αρκετή».

Ο Σεν και ο Νικόπουλος έχουν σαφή απαίτηση από τους πολιτικούς: «Οι γρήγορες αποφάσεις για την έναρξη στοχευμένων μέτρων είναι πλέον σημαντικές προκειμένου να μην επιτραπεί η περαιτέρω διάβρωση της πρόσβασης στην κινητικότητα για πολλούς πολίτες . Ως εκ τούτου, προτείνουμε τα εξής: αναθεώρηση των κανόνων ασφάλισης ανεργίας όσο η πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητα. Η  νομοθεσία επιτρέπει στους οδηγούς να παραμείνουν στην ασφάλιση ανεργίας αντί να επιστρέψουν στη δουλειά τους στο ταξί».

Τα ταξί πρέπει επίσης να εξαιρεθούν από το τέλος κυκλοφοριακής συμφόρησης της Στοκχόλμης (13,50 ευρώ την ημέρα για τα ταξί). «Τα ταξί δεν συμβάλλουν στη συμφόρηση, αλλά διευκολύνουν  όσους θέλουν να αφήσουν το αυτοκίνητό τους και να χρησιμοποιήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας με σημαντικά μειωμένα εισοδήματα, αυτός ο φόρος επιβαρύνει επιπλέον τους οδηγούς ταξί και τρώει το μεροκάματο που έχουν κερδίσει».

Οι επιχειρηματίες θα ήθελαν επίσης να επαναφέρουν τη μείωση της εργοδοτικής εισφοράς η οποία ίσχυε για μερικούς μήνες το 2020. «Αυτές είναι μερικές προτάσεις που θα ωφελήσουν ολόκληρη τη βιομηχανία ταξί στη Σουηδία. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να αποτύχει ολόκληρο το σύστημα για τις μετακινήσεις με ταξί και ιδιαίτερα  για τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες».

«Οι 870 οδηγοί ταξί της Στοκχόλμης συνεχίζουν να έχουν πολύ χαμηλή κερδοφορία και πιέζονται από την άνοδο των τιμών των καυσίμων και ιδιαίτερα του φυσικού αερίου» λένε οι Σεν και Νικόπουλος. Το φυσικό αέριο το  χρησιμοποιούν πολλοί Σουηδοί ταξιτζήδες, αν και η τιμή έχει αυξηθεί απότομα τους τελευταίους μήνες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μισό εκατομμύριο ταξίδια που πληρώνονται από το κράτος ή τις τοπικές αρχές χρησιμοποιώντας το σύστημα Färdtjänst, η έκκληση απευθύνεται ιδιαίτερα στους πολιτικούς: «Θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μέρος ενός λειτουργικού συστήματος δημόσιων μεταφορών στην περιοχή στο μέλλον. Αλλά αυτό απαιτεί γρήγορες και αποτελεσματικές πολιτικές αποφάσεις τώρα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...