Γερμανία: Περισσότερα ενοικιαζόμενα οχήματα, λιγότερη παραοικονομία στον κλάδο των ταξί: Λάθος συμπέρασμα

Η σύνδεση μεταξύ των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων που διαμεσολαβούνται από την Uber και της παραοικονομίας είναι σωστή. Από την άλλη πλευρά, είναι λάθος να βάλουμε τον κλάδο των ταξί στο ίδιο τσουβάλι. Με αφορμή τη νέα υπόθεση διαφθοράς στο Γραφείο Δημόσιας Τάξης της Φρανκφούρτης, τα μέσα ενημέρωσης υπενθύμισαν μια έκθεση κερδοφορίας από το 2020. Η πόλη την είχε παραγγείλει το 2017, όταν το διοικητικό δικαστήριο είχε ζητήσει, με αφορμή την εκδίκαση μιας υπόθεσης, να διερευνηθεί κατά πόσον ο κλάδος των ταξί στη Φρανκφούρτη μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αδήλωτη εργασία. Η πραγματογνωμοσύνη έδειξε ότι «το 60% των ταξί λειτουργούν, τουλάχιστον εν μέρει, αποκρύπτοντας το εισόδημά του από την εφορία και τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης», όπως αναφέρει η Hessischer Rundfunk (hr).

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα και η απήχησή του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι πολύ πιθανό να παρουσιάζει μια εικόνα παρανομίας για το σύνολο του κλάδου των ταξί. Μια ανάλογη πραγματογνωμοσύνη στο Βερολίνο, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, είχε δείξει ότι στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα ακόμη και περίπου το 77% των ταξί λειτουργούσε με αμφίβολης αξιοπιστίας εταιρείες. Κάποιοι δημοσιογράφοι και το κοινό διαβάζουν, έτσι, ότι το 77% των Βερολινέζων ταξιτζήδων και το 60% των εταιρειών ταξί της Φρανκφούρτης λειτουργούν στα όρια της παρανομίας. Ωστόσο, μόνο οι καλύτερα ενημερωμένοι, πιο κριτικοί αναγνώστες γνωρίζουν ότι η πλειονότητα των «προσφερόμενων» ταξί ανήκει σε λίγες μεγάλες εταιρείες, των οποίων οι ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται για το βραχυπρόθεσμο, μέγιστο κέρδος και δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους γερμανικούς νόμους πέρα από την εκτίμηση κόστους-οφέλους, και οι οποίοι, με ελαφρώς καλύτερους ελέγχους στον κλάδο των ταξί, απλώς μεταφέρουν το μοντέλο φοροδιαφυγής τους στον τομέα των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων.

Για παράδειγμα, η HR γράφει ακριβώς στην ιστοσελίδα της hessenschau για τη νέα υπόθεση διαφθοράς. Αλλά και για την παραοικονομία, γράφει επίσης παραπλανητικά: «Το μερίδιο της παραοικονομίας στον κλάδο των ταξί είναι πιθανό να έχει αυξηθεί από τότε, λόγω της εισβολής των παρόχων υπηρεσιών οδήγησης στην αγορά. Με το λεγόμενο \”μοντέλο του Αμβούργου\”, υπάρχει ένας απλός τρόπος για να σταματήσει η βύθιση του κλάδου των ταξί στην παραοικονομία». Εδώ, για άλλη μια φορά, ο κλάδος των ταξί μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με την πολύ πιο διαδεδομένη σκιώδη οικονομία της βιομηχανίας ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων και έτσι υποτιμάται, ενώ ο κλάδος ενοικίασης αυτοκινήτων που συνεργάζεται με την Uber & Co. αναβαθμίζεται και εξισώνεται με τον κλάδο των ταξί.

Αντιθέτως: το μερίδιο της παραοικονομίας στον κλάδο των ταξί θα μειωθεί ακόμη και με την αναπτυσσόμενη αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων, διότι οι μη επαγγελματίες της αγοράς ταξί, οι φοροφυγάδες χωρίς επαγγελματική συνείδηση, μια μειοψηφία, υπολογίζουν μόνο το κέρδος: Στο Βερολίνο, υπάρχουν δύο επιλογές γι’ αυτά τα «μαύρα πρόβατα»: να μεταπηδήσουν στην Uber ή να μετακομίσουν στη γειτονική με το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας περιοχή, όπου τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα δεν χρειάζονται ταξίμετρο και μπορούν να φοροδιαφύγουν ακόμη πιο εύκολα. Στη Φρανκφούρτη, μόνο η Uber είναι η λύση.

Σε ερώτηση σχετικά με τις συνέπειες της γνωμοδότησης της Φρανκφούρτης του 2020, η ρυθμιστική υπηρεσία υπό την ηγεσία του FDP έχει αναβάλει την εξέταση και ανάλυση των διαδικασιών και των δομών της υπηρεσίας από τον Οκτώβριο του 2022 και «με βάση τα αποτελέσματα, εξετάζονται οι δυνατότητες επέκτασης των επιχειρηματικών αξιολογήσεων». Επομένως, περιμένουμε να δούμε πόσες πτωχεύσεις στον κλάδο των ταξί θα μετρήσει, θα αναλύσει και θα εξετάσει, προκειμένου στη συνέχεια να σκεφτεί, ενδεχομένως, την επιβολή μέτρων.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...