Πορτογαλία : Επιδότηση 30 λεπτά το λίτρο καυσίμου με μέγιστο 380 λίτρα ανά ταξί ανά μήνα.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας «δίνει» 165 εκατομμύρια για να μειώσει τις τιμές των καυσίμων σε ταξί και λεωφορεία

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανόδου των καυσίμων στις μεταφορές που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ξεπερνούν τα 165 εκατ. ευρώ.
Ο Υπουργός Οικονομικών εξήγησε, σε συνέντευξη Τύπου στη Λισαβόνα, ότι ο οικονομικός αντίκτυπος των μέτρων που απευθύνονται στις μεταφορές είναι περίπου 140 εκατ. ευρώ, επιπλέον των 25 εκατ. ευρώ του μέτρου που ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος.
Ο João Leão διευκρίνισε ότι η οικονομική προσπάθεια με την αύξηση της έκπτωσης στο Autovoucher, από πέντε σε 20 ευρώ τον Μάρτιο, ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, ενώ το πάγωμα του φόρου άνθρακα στα καύσιμα έως τις 30 Ιουνίου αντιπροσωπεύει 87 εκατ. ευρώ και η παράταση έως τις 30 Ιουνίου της μείωσης του ISP στη βενζίνη και το ντίζελ είναι συν 15 εκατ. ευρώ.
Η παράταση για τρεις μήνες και η ενίσχυση της στήριξης που θα δοθεί σε ταξί και λεωφορεία θα κοστίσει 25 εκατ. ευρώ: 20,8 εκατ. ευρώ για λεωφορεία και 4,2 εκατ. για ταξί. Και οι δύο θα λαμβάνουν πλέον 30 λεπτά το λίτρο καυσίμου (ήταν δέκα λεπτά μέχρι τώρα), με μέγιστο 380 λίτρα ανά ταξί και 2.100 λίτρα ανά λεωφορείο.
Σύμφωνα με τον João Pedro Matos Fernandes, κατά τη διάρκεια των πέντε μηνών που εφαρμόστηκε αυτός ο μηχανισμός, καταβλήθηκαν 190 ευρώ ανά ταξί, που ανέρχονται πλέον στα 342 ευρώ, και 1.050 ευρώ ανά λεωφορείο, που θα φτάσουν στα 1.890 ευρώ.
Από τη Δευτέρα, η τιμή του ντίζελ αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 14 λεπτά το λίτρο, ενώ η βενζίνη θα είναι οκτώ σεντ ακριβότερη, που θα είναι η 10η συνεχόμενη άνοδος και για τα δύο προϊόντα το τρέχον έτος και, στην προκειμένη περίπτωση, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ.
Ο Ζοάο Λεάο εξήγησε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ περιμένουν κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ανταποκριθούν στην αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά ενόψει της «προβλεπόμενης αύξησης έπρεπε να δράσουμε άμεσα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...