Οι καταλύτες των ταξί στη Μαδρίτη στόχος των κλεφτών

Ενώ οι ταξιτζήδες της Μαδρίτης πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις ενάντια στην απόπειρα της τοπικής κυβέρνησης να απελευθερώσει τον κλάδο, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη πονοκέφαλο: την κλοπή των καταλυτών των οχημάτων τους, που μπορεί να τους θέσει εκτός εργασίας ακόμη και για δύο μήνες.

Τους τελευταίους μήνες, οι κλέφτες έχουν βάλει στόχο τους καταλύτες των ταξί που κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Το εξάρτημα που ελέγχει και μειώνει τους ρύπους περιέχει πολύτιμα μέταλλα -ρόδιο, πλατίνα και παλλάδιο- τα οποία πωλούνται ακόμη και 300 ευρώ για σκραπ.

Γιατί όμως οι κακοποιοί εστιάζουν ιδιαίτερα στα ταξί; Υπάρχουν διαφορετικοί παράγοντες που εξηγούν αυτό το κύμα κλοπών. Ένας από αυτούς είναι ότι τα περισσότερα ταξί, σε ποσοστό 70%, είναι ένα υβριδικό μοντέλο της Toyota, το οποίο έχει μεγαλύτερο ποσοστό πολύτιμων μετάλλων στους καταλύτες του.

Το ρόδιο, η πλατίνα και το παλλάδιο είναι τα στοιχεία που καθιστούν τους καταλύτες θησαυρό για τους κλέφτες. Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου, η τιμή της πλατίνας ανέρχεται σε 28,95 ευρώ/γραμμάριο, του παλλαδίου στα 47,92 ευρώ/γραμμάριο και του ροδίου, του ακριβότερου από τα τρία, έχει εκτοξευτεί στα 365 ευρώ το γραμμάριο. Κατά μέσον όρο, οι καταλύτες αυτοκινήτων συνήθως περιέχουν 2 γραμμάρια παλλαδίου και τουλάχιστον 5 γραμμάρια πλατίνας. Είναι η ποσότητα του ροδίου που κάνει τη διαφορά.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας. Η Toyota εγκαθιστά δύο καταλύτες στα οχήματά της. Τοποθετούνται δίπλα δίπλα, η πρόσβαση σε αυτούς είναι ευκολότερη από ό,τι σε άλλες μάρκες και οι κλέφτες τους προτιμούν αφού η κερδοφορία τους διπλασιάζεται.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...